Maarten is ervaringsdeskundige bij GGZ Delfland

Het verhaal van Maarten

"Ik heb in mijn leven drie psychoses gehad. De tweede, negen jaar na de eerste, was zo zwaar dat ik volledig de weg kwijt was. Ik herkende mijn eigen vrouw niet eens meer. Ik heb negen maanden in de Sint Joris kliniek doorgebracht, waaronder zes dagen in de separeercel. Dat vond ik overigens niet erg, ik had rust nodig en een afdeling vol mensen kon ik niet aan."

 

"Na mijn derde opname, wederom vanwege een psychose, probeerde ik weer aan het werk te gaan, maar dat ging eigenlijk niet meer. Ik kon geen overzicht houden en dat leverde teveel stress op. Samen met mijn vrouw besloot ik om huisman te worden en de zorg voor de kinderen op me te nemen. Inmiddels was overigens de diagnose schizofrenie geconstateerd. Na een aantal jaar voelde ik de behoefte om iets met mijn ervaringen te doen. Ik deed al wat vrijwilligerswerk voor GGZ Delfland, toen ik in 2010 werd gevraagd om als ervaringsdeskundige aan de slag te gaan. Een nieuw project waarbij voormalige cliënten bij FACT (Flexibel Assertive Community Treatment) worden ingezet om huidige cliënten te ondersteunen.

Omdat ik zelf opnames heb meegemaakt, wist ik precies wat ik toen miste: gesprekken met andere mensen. Ik merk dat cliënten het fijn vinden om met mij te praten, omdat ik weet wat ze doormaken. Ik weet hoe het is als je een heel negatief zelfbeeld hebt en je volledige leven van de grond af moet opbouwen. Ik handel nooit vanuit medelijden, ik probeer altijd te kijken hoe ik mensen vooruit kan helpen. Zo was er een cliënt die zijn kunst graag wilde exposeren, maar geen lijsten voor zijn schilderijen had. Dan ga ik voor hem achter lijsten aan.

Ik vraag cliënten altijd welk cijfer ze hun eigen leven geven. En wat we moeten doen om er een hoger cijfer van te maken. Mijn eigen leven geef ik een acht en half. En dat terwijl ik het ooit wel een twee of een drie zou hebben gegeven. Ik mag nu zijn wie ik ben. Ik heb zelfs twee boeken geschreven over mijn ervaring met psychoses en ik heb een website opgericht. Ik blijf gevoelig voor psychoses en blijf medicatie slikken. Daarbij heb ik veel steun aan mijn tweede vrouw. Haar heb ik overigens ook door mijn vrijwilligerswerk leren kennen. Mijn werk als ervaringsdeskundige heeft me dus ontzettend veel gebracht. In al mijn kwetsbaarheid neem ik nu als een voldaan mens deel aan de maatschappij."