Doel Delfland opent Herstelacademie

Woensdag 20 juni 2018

In de maatschappij zwerven veel mensen die tussen wal en schip vallen wat hulpverlening betreft. Ze hebben geen huisartsverwijzing of een indicatie van de gemeente, maar lekker in hun vel zitten ze ook niet. Door deze mensen in de vandaag geopende Herstelacademie preventief hulp aan te bieden, hoopt Doel Delfland dat zij uiteindelijk geen zorg nodig zullen hebben. Doel Delfland is onderdeel van GGZ Delfland en biedt dagbestedingsactiviteiten, woonbegeleiding en preventieve ondersteuning aan mensen met psychische problematiek. Het nieuwe onderdeel Herstelacademie bevindt zich midden in de samenleving van Delft en biedt kosteloos educatie, zelfhulp en steun van medebezoekers. Zij wordt geleid door mensen die zelf ervaring hebben met psychische problematiek: ervaringsdeskundigen. Deze mensen zijn door Doel Delfland opgeleid om mensen te helpen.

Je komt er om te praten, te delen, te leren en te ontspannen. De Herstelacademie in Delft is een plek waar mensen van allerlei pluimage zichzelf kunnen ontwikkelen. Het idee is dat bezoekers elkaar helpen door aan activiteiten deel te nemen en met elkaar te praten. Deze hulp biedt mensen die niet goed in hun vel zitten wellicht net dat steuntje in de rug waardoor ze weer vooruit kunnen. Zonder dat ze daar psychische zorg voor nodig hebben. De Herstelacademie is onderdeel van Doel Delfland en wordt gerund door ervaringsdeskundigen, mensen die door een psychische stoornis ooit in de hulpverlening zijn beland. Doel Delfland leidt deze mensen op tot ervaringsdeskundige en zet ze in om cliënten vanuit hun eigen ervaring te ondersteunen. Er zijn onder meer dagelijkse inloopspreekuren en wekelijkse en maandelijkse activiteiten.

Elkaar helpen en motiveren

Jan Mostert werkt als ervaringsdeskundige bij Doel Delfland en is coördinator van de Herstelacademie. Zelf werd hij ooit behandeld bij GGZ Delfland, waarvan Doel Delfland deel uitmaakt. Mostert: “De Herstelacademie is een plek waar we activiteiten organiseren voor mensen die een beetje steun nodig hebben. Om eraan deel te nemen heb je geen doorverwijzing nodig van een arts of een indicatie vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). Het idee is dat wij een plek openstellen waar mensen elkaar kunnen helpen en motiveren. We bieden zaken aan als een kookclub, mindfulness, lotgenotengroepen en praktische cursussen die bijvoorbeeld helpen om beter om te gaan met geld. Eigen initiatieven van bezoekers worden ook aangemoedigd. Als iemand een praatgroep wil opstarten of een activiteit wil organiseren, dan kan dat. De Herstelacademie biedt daarmee een breed palet aan mogelijkheden voor mensen die zoekende zijn en hun talenten willen benutten.”

Preventieve werking

Doel Delfland levert met de Herstelacademie een maatschappelijke bijdrage aan de Delftse samenleving. Het initiatief in Delft is niet enig in zijn soort, in Nederland zijn inmiddels verschillende Herstelacademies opgericht vanuit de geestelijke gezondheidszorg. Deelname aan de activiteiten van de Herstelacademie is kosteloos en voor iedereen beschikbaar. Op de gratis te downloaden app van Doel Delfland (zoek op ‘dagbesteding’ in de app stores) is het programma te vinden. De Herstelacademie is gevestigd aan de Buitenhofdreef 276.

Ik heb nu hulp nodig!