Mariah Carey spreekt zich uit over bipolariteit

Maandag 16 april 2018

Zeventien jaar hield Mariah Carey het feit verborgen dat ze een bipolaire stoornis heeft. Nu durft ze er mee naar buiten komen.

Ongeloof en ontkenning was de reactie van de Amerikaanse zangeres toen artsen in 2001 na een inzinking een bipolaire stoornis constateerden. Mariah: "Ik wilde het stigma van een levenslange aandoening niet met me meedragen. Het zou een te grote stempel op mij en mijn carrière drukken. Ik was zo bang om alles kwijt te raken, dat ik besloot dat het beter was om het te negeren."

Een bipolaire stoornis, ook wel bekend als manische depressiviteit, is een stoornis die zich kenmerkt door extreme pieken en diepe dalen. Mensen met een bipolaire stoornis kennen periodes waarin ze euforisch zijn. Deze periodes worden vaak gevolgd door tijden van diepe depressie. De stemmingsstoornis is niet te genezen maar kan met medicatie wel draaglijk gemaakt worden.

Mariah zocht pas kort geleden hulp omdat de last te zwaar werd om te dragen: "ik kon niet meer. Ik zocht hulp en nu kan ik me weer bezig houden met de dingen waar ik van houd: liedjes schrijven en muziek maken. En hoewel ik het moeilijk vond, was het tijd om mijn verhaal te delen."

Mariah is niet de eerste beroemdheid die zich uitspreekt over haar stoornis. Andere bekende mensen zoals zanger Kendrick Lamar, model Cara Delavigne, acteur Jon Hamm (Mad Men) en zangeres Lady Gaga kwamen uit voor hun psychiatrische ziektes, in de hoop het stigma dat op deze ziektes rust op te heffen en mensen te stimuleren om hulp te zoeken.

Ik heb nu hulp nodig!