Cognitieve gedragstherapie

Deze therapie is gebaseerd op het idee dat je zelf invloed kunt uitoefenen op de gedachten die je hebt en de gevoelens die je daarbij ervaart.

Wat je denkt, bepaalt hoe jij je gedraagt. Leer je anders denken, dan wordt je gevoel ook anders. Tijdens cognitieve gedragstherapie leer jij welke gevoelens en gedachten zorgen dat jij op een bepaalde manier reageert op mensen en situaties en hoe je daar anders mee om kunt gaan. Cognitieve gedragstherapie helpt bijvoorbeeld bij angst- en paniekstoornissen, lichte depressies, relatieproblemen, stress, eetstoornissen, ADHD, verslavingen of impulsproblemen.

Wat doe je met deze therapie?

Samen met je behandelaar onderzoek je welke gedachten je hebt over jezelf en anderen. Waar komen deze gedachten vandaan? En kloppen ze wel met de werkelijkheid? Je leert vervolgens je ‘foute’ gedachten te vervangen door gedachten waar je geen last van hebt. Ook onderzoek je hoe jij je kunt gedragen in moeilijke situaties en bedenk je samen met je therapeut beter passend gedrag.

Je hebt meestal tien tot vijfentwintig behandelingen nodig. Heb je dan nog problemen, dan kijken we of je meer sessies nodig hebt. Je gaat actief aan de slag, doet oefeningen en vult vragenlijsten in. Naast de behandelsessies krijg je huiswerkopdrachten om te oefenen en zo aan je problemen te werken.

Wat is het resultaat?

De resultaten van cognitieve gedragstherapie zijn goed. Bij zeventig tot tachtig procent van de mensen die de behandeling afmaken, is het een succes. Dit hangt natuurlijk wel af van de soort problemen en hoe erg het is.

Was dit artikel nuttig?


Aantal gebruikers wat dit nuttig vond: 89 van 96

Veelgestelde vragen

Wat kost een behandeling?

De kosten voor een behandeling verschillen sterk. Het hangt af van je diagnose, en hoe lang en vaak je behandeling plaatsvindt. Neem altijd contact op met je zorgverzekeraar om er zeker van te zijn dat de kosten worden vergoed.

Prijslijsten

Krijg ik de behandeling vergoed?

Je rekening wordt vergoed door je zorgverzekeraar, de gemeente of het zorgkantoor, een instantie die handelt namens alle zorgverzekeraars in geval van langdurige zorg. In veel gevallen betaal je wel een eigen risico of eigen bijdrage. Lees hier meer informatie over kosten en de vergoeding ervan.

Ik heb nu hulp nodig!