Electroconvulsieve therapie

Electroconvulsieve therapie (ECT) is een effectieve behandeling als je een ernstige depressie hebt.

ECT-therapie kan een optie zijn, als andere behandelingen en medicijnen niet voldoende werken. Tijdens een ECT-behandeling wordt met elektriciteit een epileptische aanval opgewekt. Hierdoor herstelt het chemische evenwicht in de hersenen en kunnen depressieve klachten minder worden, of zelfs helemaal weggaan. ECT is een veilige behandeling en is niet te vergelijken met hoe het vroeger werd toegepast.

Hoe werkt Electroconvulsieve therapie?

Tijdens de ECT-behandeling ben je onder volledige narcose. Je voelt daardoor niets. Er zijn altijd een anesthesist en psychiater aanwezig, en meestal ook een verpleegkundige. Zij zorgen goed voor je.

  • Voor de behandeling krijg je een infuus in je arm.
  • Je krijgt een verdoving en spierverslappende stoffen en valt in slaap.
  • Zodra je onder narcose bent, wordt via twee elektroden op je hoofd een korte stroomstoot gegeven.
  • Hierdoor krijg je een epileptische aanval.
  • Door de spierverslappers zal je lichaam niet schokken.
  • De behandelaren meten je hersenactiviteit, zo kunnen ze zien of de epileptische aanval optreedt en hoe lang het duurt.

De epileptische aanval duurt 30 tot 60 seconden, niet langer. De narcose duurt meestal niet meer dan tien minuten. Tijdens een ECT-behandeling heb je meerdere van deze sessies.

Het resultaat

Door de korte stroomstoot herstelt het chemische evenwicht in je hersenen. Er ontstaan nieuwe verbindingen tussen hersencellen. In de meeste gevallen verdwijnen hierdoor je klachten.

Was dit artikel nuttig?


Aantal gebruikers wat dit nuttig vond: 11 van 11

Veelgestelde vragen

Wat kost een behandeling?

De kosten voor een behandeling verschillen sterk. Het hangt af van je diagnose, en hoe lang en vaak je behandeling plaatsvindt. Neem altijd contact op met je zorgverzekeraar om er zeker van te zijn dat de kosten worden vergoed.

Prijslijsten

Krijg ik de behandeling vergoed?

Je rekening wordt vergoed door je zorgverzekeraar, de gemeente of het zorgkantoor, een instantie die handelt namens alle zorgverzekeraars in geval van langdurige zorg. In veel gevallen betaal je wel een eigen risico of eigen bijdrage. Lees hier meer informatie over kosten en de vergoeding ervan.

Ik heb nu hulp nodig!