EMDR

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) helpt als je psychische klachten hebt na een ingrijpende gebeurtenis. Denk aan een ernstig verkeersongeval, misbruik of een geweldincident.

Met EMDR leer je nare ervaringen te verwerken door erover te vertellen terwijl tegelijkertijd je aandacht wordt weggeleid. Beelden worden hierdoor vager en kleiner en je herinneringen verliezen hun kracht en emotionele lading.

Wat doe je tijdens EMDR?

Tijdens de behandeling denk je actief terug aan de nare gebeurtenis. Tegelijkertijd leidt je behandelaar je af. Je moet bijvoorbeeld zijn bewegende hand volgen, of je krijgt een koptelefoon op met geluiden die afwisselend links en rechts klinken. Daarna krijg je een moment van rust. Je behandelaar vraagt je wat er in je gedachten naar boven komt. Hierdoor komen gedachten, gevoelens en soms ook lichamelijke reacties zoals hoofdpijn of misselijkheid op gang. Als je behandelaar je vervolgens vraagt opnieuw terug te denken aan de gebeurtenis, dan kun je daar vaak beter mee omgaan.

Het resultaat

Door de behandeling een aantal keer te herhalen verliest de gebeurtenis steeds meer aan lading en kun je het uiteindelijk een plek geven in je leven. Heb je last van een eenmalige ingrijpende gebeurtenis, dan ben je waarschijnlijk al na enkele behandelingen geholpen. Je kunt dan je dagelijkse bezigheden weer oppakken. Heb je een langdurig trauma meegemaakt of een complexer probleem, dan duurt de behandeling langer.

Was dit artikel nuttig?


Aantal gebruikers wat dit nuttig vond: 11 van 15

Veelgestelde vragen

Wat kost een behandeling?

De kosten voor een behandeling verschillen sterk. Het hangt af van je diagnose, en hoe lang en vaak je behandeling plaatsvindt. Neem altijd contact op met je zorgverzekeraar om er zeker van te zijn dat de kosten worden vergoed.

Prijslijsten

Krijg ik de behandeling vergoed?

Je rekening wordt vergoed door je zorgverzekeraar, de gemeente of het zorgkantoor, een instantie die handelt namens alle zorgverzekeraars in geval van langdurige zorg. In veel gevallen betaal je wel een eigen risico of eigen bijdrage. Lees hier meer informatie over kosten en de vergoeding ervan.

Ik heb nu hulp nodig!