Farmacotherapie

Farmacotherapie is de behandeling van psychische klachten met medicijnen.

In je hersenen worden stoffen aangemaakt. Als daarin een storing is, kun je psychische klachten krijgen. Medicijnen herstellen de balans in die stoffen. Hierdoor kunnen je klachten minder worden of zelfs weggaan. Medicijnen kunnen ook de werking van een andere behandeling versterken.

Alleen een psychiater mag medicijnen voorschrijven

Als je behandelaar denkt dat je medicijnen nodig hebt naast je behandeling, dan zal hij er een psychiater bijhalen. De psychiater legt je altijd uit welke medicijnen in jouw situatie het beste passen en wat de mogelijke bijwerkingen zijn.

Resultaat

De effecten van medicijnen merk je meestal niet meteen. Het duurt een paar weken voor je je weer geleidelijk de oude gaat voelen. Vaak kunnen je hersenen het na een tijdje weer zelf, maar soms lukt dat niet en blijf je medicijnen nodig hebben.

Bijwerkingen

Je lichaam moet wennen aan de medicijnen. Daardoor kun je een paar weken last van bijwerkingen hebben. Neem contact op met je behandelaar als je langer last van bijwerkingen hebt, of als de medicijnen niet goed werken.

Was dit artikel nuttig?


Aantal gebruikers wat dit nuttig vond: 7 van 10

Veelgestelde vragen

Wat kost een behandeling?

De kosten voor een behandeling verschillen sterk. Het hangt af van je diagnose, en hoe lang en vaak je behandeling plaatsvindt. Neem altijd contact op met je zorgverzekeraar om er zeker van te zijn dat de kosten worden vergoed.

Prijslijsten

Krijg ik de behandeling vergoed?

Je rekening wordt vergoed door je zorgverzekeraar, de gemeente of het zorgkantoor, een instantie die handelt namens alle zorgverzekeraars in geval van langdurige zorg. In veel gevallen betaal je wel een eigen risico of eigen bijdrage. Lees hier meer informatie over kosten en de vergoeding ervan.

Ik heb nu hulp nodig!