Mentalization-based therapy

Mentalization-based therapy helpt als je last hebt van een borderline persoonlijkheidsstoornis.

Je leert om het gedrag van jezelf en anderen te zien en te begrijpen. Je kunt je dan beter voorstellen wat andere mensen denken en voelen. Daardoor kun je je eigen negatieve denkpatronen doorbreken en op een gepaste manier reageren op anderen.

Wat doe je tijdens Mentalization-based therapy?

Je gaat samen met de therapeut kijken wanneer je inlevingsvermogen afneemt. Wat gebeurde er daarvoor precies en wat zijn de gevolgen? Waarom bots je met de een wel en de ander niet? Wat maakt dat je je aan iemand ergert? Wat zegt dat over jezelf? Hoe kun je er anders mee omgaan? Vervolgens leer je te ‘mentaliseren’. Dit betekent dat je gevoelens, gedachten en bedoelingen leert zien en begrijpen. Zowel bij anderen als bij jezelf.

Resultaat

Je voelt het oplopen van spanning beter aankomen. Meestal kun je nu benoemen waar de spanning door komt en hier door middel van mentaliseren beter mee omgaan. Hierdoor neem je meer afstand van het intense gevoel van het moment en worden je contacten met anderen makkelijker.

Was dit artikel nuttig?


Aantal gebruikers wat dit nuttig vond: 5 van 8

Veelgestelde vragen

Wat kost een behandeling?

De kosten voor een behandeling verschillen sterk. Het hangt af van je diagnose, en hoe lang en vaak je behandeling plaatsvindt. Neem altijd contact op met je zorgverzekeraar om er zeker van te zijn dat de kosten worden vergoed.

Prijslijsten

Krijg ik de behandeling vergoed?

Je rekening wordt vergoed door je zorgverzekeraar, de gemeente of het zorgkantoor, een instantie die handelt namens alle zorgverzekeraars in geval van langdurige zorg. In veel gevallen betaal je wel een eigen risico of eigen bijdrage. Lees hier meer informatie over kosten en de vergoeding ervan.

Ik heb nu hulp nodig!