Schematherapie

Schematherapie is een intensieve behandeling voor als je een ernstige persoonlijkheidsstoornis hebt die het gevolg is van negatieve ervaringen. Bijvoorbeeld als je bent bekritiseerd, in de steek gelaten, misbruikt, mishandeld, buitengesloten of gepest.

Door slechte ervaringen heb je misschien negatieve overtuigingen ontwikkeld over jezelf, anderen en je omgeving. Die negatieve overtuigingen noemen we schema’s. Schema’s kunnen sociale en emotionele problemen veroorzaken. Ze leiden bijvoorbeeld tot stress, eenzaamheid, depressie, paniek en angst. Met schematherapie leer je hinderlijke denk- en gedragspatronen herkennen en leer je hoe je ze kunt veranderen.

Wat doe je tijdens schematherapie?

Je behandelaar helpt je de schema’s op te sporen. Samen onderzoeken jullie wat de oorzaak ervan is. Vervolgens leer je beter voor jezelf te zorgen. Je leert voelen wat je behoefte is en hoe je daar op een gezonde manier voor op kunt komen.

Resultaat

Door de schematherapie verandert je gedrag. Ook je gedachten en gevoelens worden op een positieve manier anders.

Was dit artikel nuttig?


Aantal gebruikers wat dit nuttig vond: 24 van 30

Veelgestelde vragen

Wat kost een behandeling?

De kosten voor een behandeling verschillen sterk. Het hangt af van je diagnose, en hoe lang en vaak je behandeling plaatsvindt. Neem altijd contact op met je zorgverzekeraar om er zeker van te zijn dat de kosten worden vergoed.

Prijslijsten

Krijg ik de behandeling vergoed?

Je rekening wordt vergoed door je zorgverzekeraar, de gemeente of het zorgkantoor, een instantie die handelt namens alle zorgverzekeraars in geval van langdurige zorg. In veel gevallen betaal je wel een eigen risico of eigen bijdrage. Lees hier meer informatie over kosten en de vergoeding ervan.

Ik heb nu hulp nodig!