Virtual reality

Een behandeling met virtual reality (VR) helpt je om angsten of achterdochtige gedachten te overwinnen.

Met behulp van een 3D-bril kun jij je oefeningen doen in de behandelkamer. Daardoor hoef je je angsten niet direct te lijf in de echte wereld. Ook kan je behandelaar de confrontatie doseren: eerst brengt hij je in een angstige situatie die je aankan en pas daarna ga je steeds een stukje verder.

Wat doe je tijdens een virtual realitybehandeling?

Door een 3D-bril beleef je waar je bang voor bent. Het is net echt: je bent in een omgeving zoals een bus, supermarkt, café of winkelstraat. Onder begeleiding van je behandelaar beleef je daar je angsten en ontdek je dat de werkelijkheid anders is dan je dacht. De behandeling met VR duurt gemiddeld drie maanden. Het is een intensief behandelprogramma waarbij je in de behandelkamer en in het dagelijks leven oefent met de situaties waarin je angstig bent.

Resultaat

Je ervaart dat je angst niet nodig is. Doordat je op een rustige manier over je angst kan nadenken en de situatie kan bespreken, zal je angst afnemen. Hoe vaker je geconfronteerd wordt met je angst, hoe sneller deze verdwijnt.

Ook voor familie en naasten

Door virtual reality kunnen anderen zelf meemaken hoe het is om jouw stoornis te hebben. Dit kan ervoor zorgen dat ze jou beter begrijpen. Een behandeling met VR voor familie is meestal eenmalig.

Was dit artikel nuttig?


Aantal gebruikers wat dit nuttig vond: 9 van 9

Veelgestelde vragen

Wat kost een behandeling?

De kosten voor een behandeling verschillen sterk. Het hangt af van je diagnose, en hoe lang en vaak je behandeling plaatsvindt. Neem altijd contact op met je zorgverzekeraar om er zeker van te zijn dat de kosten worden vergoed.

Prijslijsten

Krijg ik de behandeling vergoed?

Je rekening wordt vergoed door je zorgverzekeraar, de gemeente of het zorgkantoor, een instantie die handelt namens alle zorgverzekeraars in geval van langdurige zorg. In veel gevallen betaal je wel een eigen risico of eigen bijdrage. Lees hier meer informatie over kosten en de vergoeding ervan.

Ik heb nu hulp nodig!