GGZ Delfland heeft een team dat mensen helpt die voor het eerst een psychose ervaren: Delflands Eerste Psychose Team (DEPT). Omdat het bij een eerste psychose belangrijk is om te weten wat er aan de hand is, beginnen we direct met het stellen van een diagnose. Daarna bepalen we welke behandeling passend is. In veel gevallen wordt deze behandeling door DEPT aangeboden, in sommige gevallen verwijzen we je door naar een andere afdeling van GGZ Delfland.

Verstoorde werkelijkheid

Elk jaar krijgen zo’n 3000 Nederlanders voor de eerste keer een psychose. Vooral jong volwassenen zijn er gevoelig voor maar psychoses komen ook vaak voor bij psychiatrische stoornissen. Drugsgebruik kan ook een oorzaak zijn. Als je een psychose hebt, zie je de werkelijkheid heel anders dan je normaal zou doen. Ook begrijp je de rol en de bedoelingen van andere mensen niet helemaal. Wat je tijdens een eerste psychose meemaakt, verschilt per persoon, maar over het algemeen komen de volgende verschijnselen voor:

  • Wanen: je bent ergens van overtuigd dat niet overeen komt met de werkelijkheid, je denkt bijvoorbeeld dat er een complot tegen je wordt gesmeed of je gelooft dat je door aliens bent gezonden.
  • Hallucinaties: je ziet, voelt of hoort dingen die er niet zijn.
  • Onsamenhangende spraak: je omgeving begrijpt niet wat je zegt omdat je vreemde woorden gebruikt of onnavolgbare gedachten uitspreekt.
  • Chaotisch of catatoon gedrag: er is geen lijn te ontdekken in je doen en laten, je vertoont herhaaldelijke zinloze bewegingen of hebt een verstarde houding.

Het is belangrijk om een eerste psychose zo snel mogelijk aan te pakken, want hoe sneller de psychose behandeld wordt, hoe kleiner de schadelijke gevolgen zijn. Het herstel van een psychose duurt langer als er niet snel op gereageerd wordt. Wetenschappers vermoeden dat een psychose schade aan de hersenen kan veroorzaken, ook daarom is snel ingrijpen en behandelen van belang.

Was dit artikel nuttig?


Aantal gebruikers wat dit nuttig vond: 12 van 15

Ik heb nu hulp nodig!