Arbeidsmatige activiteiten

Arbeidsmatige activiteiten helpen je bij het (weer) opbouwen van arbeidsritme en structuur. Daarnaast leer je nieuwe vaardigheden en versterk je de vaardigheden die je al hebt.

Het aanbod is uitgebreid, zowel op de locaties van Doel Delfland als op werkervaringsplekken in de regio.

Aanbod

Was & koffie

In samenwerking met de gemeenten Delft en Midden-Delfland hebben we twee locaties ingericht waar cliënten een zinvolle dagbesteding vinden en omwonenden de mogelijkheid hebben een kop koffie te drinken, terwijl hun was wordt gedaan.

Het doel van deze arbeidsmatige activiteit is tweeledig. Waar de thuiszorg steeds beperkter werd, heeft de gemeente samen met Doel Delfland naar oplossingen gezocht om mensen die daar behoefte aan hebben, tegemoet te komen en een lokale wasvoorziening te starten. Als je het leuk vindt om iets te leren, actief bezig te zijn en sociaal wilt groeien, kun je hier terecht om te helpen met de was en strijk en het halen en brengen van de was. Daarnaast bieden de locaties zowel voor de cliënten als voor de wasklanten de mogelijkheid om een kop koffie te drinken en wat kleinschalige activiteiten te ontplooien.  

In Delft is Was & Koffie gevestigd in buurthuis de Wending, in Den Hoorn in de Kickerthoek

Horeca

Op bijna alle locaties van Doel Delfland kun je horecaervaring opdoen. Aan de Jorisweg en de Stadhouderslaan zijn een bedrijfsrestaurant, grand café en koffiecorner gevestigd. Op andere locaties maakt horeca deel uit van de inloop waar cliënten vrijblijvend binnen kunnen stappen, een praatje kunnen maken, een kop koffie kunnen drinken of een maaltijd kunnen gebruiken in het sociaal restaurant. Ook kun je op verschillende locaties leren koken en bakken.

In deze horecagelegenheden werk je onder begeleiding van vakkrachten. Zij serveren de bestellingen en leveren een bijdrage aan de organisatie en uitvoering van de horecafuncties. Op die manier vergroten we de service aan de bezoeker en bieden we de deelnemers een leerzame en afwisselende dagbesteding. Iedereen die hier werkt krijgt een cursus op maat, een praktijkstage en speciale werkkleding.

Werkzaamheden zijn onder meer: het serveren, opnemen en uitserveren van bestellingen, afruimen van de tafels, afwassen, ophalen van gebruikt servies/bestek, bedienen van de afwasmachine, opruimen van schoon serviesgoed, sorteren van lege flessen, buffetwerk, klanten helpen, bestellingen voorbereiden, bedienen van de kassa.

Voor meer informatie over de openingstijden en mogelijkheden voor dagbesteding, kun je contact opnemen met de locatie die je voorkeur heeft.

Tuin

Voor cliënten die graag met hun handen werken en buiten zijn, biedt de tuin op de Sint Jorisweg veel mogelijkheden. Er is een moderne kas, een groentetuin, kleinveeboerderij, kennel en tuinwinkel waar cliënten zo zelfstandig mogelijk kunnen werken. Het werk kan aangepast worden op elk niveau.  

Ook worden er bloemschiklessen gegeven en is er de mogelijkheid om bij zorgboeren aan de slag te gaan. Sinds 2015 kunnen cliënten zelfs opgeleid worden tot assistent-molenaar in de Delftse Molen. De medewerkers en cliënten van de tuin worden ook ingezet om grote evenementen van GGZ Delfland of bijvoorbeeld Historisch Joris aan te kleden.   

In de zomer maanden is de Tuinwinkel geopend, met allerlei verse producten die op de tuin worden verbouwd, maar ook meel van de Delftse Molen, houten artikelen, honing en natuurlijk tuinplanten.

Openingstijden:

  • maandag: 13.30 - 16.00 uur
  • dinsdag t/m vrijdag: 11.00 - 16.00 uur
  • zaterdag: 10.00 - 13.00 uur

Contact: 015 260 77 29   

Werken bij de zorgboer

Meewerken op een echt agrarisch bedrijf? Ook dat kan via Doel Delfland. We hebben met verschillende boerderijen contact waar je mee kunt helpen met allerlei voorkomende werkzaamheden. De beesten voeren, stallen uitmesten, hooien, in de moestuin werken, bomen snoeien, de koeien uit het land halen, het erf aanvegen en ga zo maar door.  Er is altijd genoeg te doen op de boerderij. Met de boer en boerin kun je overleggen welke werkzaamheden je graag wilt doen. De inhoud van het werk het werktempo kan aangepast worden op ieders mogelijkheden.  

Naast meewerken is er natuurlijk voldoende ruimte om te genieten van de prachtige omgeving. De rust en regelmaat op een boerderij, actief bezig zijn op je eigen tempo en het buiten werken wordt door veel mensen als erg prettig ervaren.

Werkplaatsen

De fietsenwerkplaats

De werkzaamheden bestaan hier uit het in ontvangst nemen van fietsen ter reparatie, het uitvoeren van de reparaties, tweedehands fietsen opknappen en onderdelen en accessoires verkopen. Een boeiende werkplek voor cliënten die graag technisch bezig zijn.  

Werken in de houtwerkplaats

Hier leren cliënten het vak van timmerman. Onder begeleiding kun je kiezen voor het werken aan eigen producten of producten voor de verkoop. Deze worden op bestelling gemaakt. Het kan gaan om buitenmeubelen van steigerhout, maar bijvoorbeeld ook fijn figuurzaagwerk, net waar jouw interesse ligt. Het is een mooie werkplek waar ook steeds meer klanten van buitenaf naar toe komen om te bestellen.   

Het atelier

In het Atelier zijn verschillende werkzaamheden met textiel uit te voeren. Per opdracht wordt samen met jou gekeken wat haalbaar is. De taken zijn in stapjes onder te verdelen zodat er voor iedereen iets te doen is.

Het niveau van de werkzaamheden loopt uiteen van makkelijk en onder begeleiding een product maken tot moeilijk en geheel zelfstandig werken. Wij maken onder andere luxe verpakkingen voor het meel van Molen de Roos in Delft, Tassen van Jute en Jeans voor Koffie & Zo en Recycle-bags, gemaakt van oude paraplu’s. Behalve het werken aan productieopdrachten, kan je ook helpen met wassen en strijken van kleding van bijvoorbeeld de Horeca. Afhankelijk van je ervaring word je ondersteund in de werkzaamheden. Je bent van harte welkom in het Atelier, ook als je geen ervaring hebt.

Lijstenmakerij

Aan het Spinhuispad in Schiedam is een professionele lijstenmakerij gevestigd waar cliënten dit vak leren. Er worden opdrachten uitgevoerd voor klanten van buiten, maar ook voor GGZ Delfland.

Lichte industrie

De afdeling lichte industrie verzorgt afwisselende opdrachten van derden. Zoals: knippen, snijden, sealen, stickeren, uitpakken, inpakken, monteren, demonteren, sorteren, tellen, vouwen, insteken, plakken, bundelen. Ook de producten die verpakt worden zijn divers: slangklemmen, slangpilaartjes, waterschepjes, buisjes, bochtjes, kraantjes, India shawls, handdoeken, kledingpakketten en ballonauto’s. Deze afdeling is zeer geschikt als je baat hebt bij een rustige omgeving en repeterende handelingen.

Lichte industrie wordt op drie locaties aangeboden:

  • Delft, Sint Jorisweg
  • Delft, Het Buitenhuis
  • Naaldwijk, Julianastraat


Multimedia & design

Bij multimedia & design kun je vormgeven en opdrachten van interne en externe opdrachtgevers op papier verwerken. Er worden onder meer verenigingsbladen, schoolkranten, formulieren, uitnodigingen en brochures gemaakt. Ervaring met vormgevingsprogramma's of reproductiewerk is niet nodig, want alle werkzaamheden worden stap voor stap uitgelegd en er zijn werkzaamheden op elk niveau te doen. Multimedia & design beschikt over een professionele printerstraat en snijmachine.

Vervoer

De vervoersdienst vervoert cliënten van Doel Delfland, GGZ Delfland en samenwerkingspartners van en naar dagbestedingslocaties in de regio. Daarnaast verzorgen zij de post- en pakketbezorging voor heel GGZ Delfland. Ook is er de mogelijkheid om te werken voor Delft City Shuttle, een dienst voor toeristen in de stad Delft. Als je zelfstandig wilt werken en graag met mensen omgaat is dit een geschikte plek om te werken.

Werken bij Gids

Het kantoor van Gids is gelegen aan de Van Bleyswijckstraat 91 in Delft. Vanuit deze locatie worden de werkzaamheden van Gids aangestuurd en gecoördineerd. Het team bestaat volledig uit ervaringsdeskundigen die worden ondersteund door een vakkracht vanuit Doel Delfland.  

De werkzaamheden bij Gids zijn zeer divers en uitdagend. Gids medewerkers houden zich vooral bezig met voorlichting en informatie verstrekking over de geestelijke gezondheidszorg in de volle breedte.  

Keukentafelgesprekken

Je ondersteunt cliënten bij de keukentafelgesprekken voor de aanvraag van een Wmo-indicatie. De cliënt behoudt de regie altijd zelf. Je fungeert als vraagbaak, informatiepunt en ondersteuner.  

Voorlichting

Je verstrekt informatie en kennis over de geestelijke gezondheidszorg, je eigen ziektebeeld en/of stoornis. Vanuit je eigen ervaring draag je bij tot verdere acceptatie van psychische problemen en je zet je in om stigma tegen te gaan. De voorlichtingen vinden plaats op het Joris terrein maar ook scholen en instanties in de regio worden bezocht. Door je verhaal te delen krijgen mensen een heel andere kijk op de psychiatrie en psychische problemen.

Informatieloket

Dagelijks is het Gids kantoor open en kunnen er mensen bellen. Als medewerker van het kantoor sta je mensen te woord en help je ze met hun vragen. Daarbij helpt je eigen ervaring je bij het verder helpen van deze mensen. Bij vragen waarin Gids niet kan helpen wordt er doorverwezen naar lokale, regionale en landelijke belangen- of hulpverlenende instanties.

Trainer/cursusleider

Twee medewerkers van Gids geven trainingen. De training ‘Vertel je eigen verhaal’ is een eerste stap om je eigen herstel goed in kaart te brengen. Je leert hierbij je eigen verhaal op te schrijven, belangrijke ‘herstel’ momenten in kaart te brengen en je eigen verhaal te presenteren voor een groep. De training ‘Ervaringsdeskundig consulent’ gaat in op alle aspecten waar een ervaringsdeskundige in de dagelijkse praktijk tegenaan kan lopen. Goede kennis van de sociale kaart, een breed spectrum aan gast docenten, een keur aan technieken om gesprekken te voeren en te leiden vormen een goede basis om je verder te gaan specialiseren als ervaringsdeskundige.

Een nieuwe stap in je leven 

Werken bij Gids is een nieuwe stap in je leven waarbij je je eigen beperking omzet in kracht. Jij geeft je nieuwe eigen leven verder vorm en inhoud. Medewerkers van Gids krijgen natuurlijk de mogelijkheid om met behulp van zowel interne als externe trainingen hun kennis te verrijken en verruimen. Het overgrote deel van deze cursussen is gratis en er is een regeling voor gemaakte onkosten zoals reizen.

Ben je geïnteresseerd in werken bij Gids? Wacht dan niet om contact met ons op te nemen: 015 260 75 24, info@gidsggz.info.

Was dit artikel nuttig?


Aantal gebruikers wat dit nuttig vond: 17 van 26

Ik heb nu hulp nodig!