Begeleiding bij het zelfstandig wonen

Bij mensen thuis en in beschermde woonvoorzieningen helpen we mensen met een psychische of andere sociale kwetsbaarheid op weg om weer zelfstandig te wonen.

Woonbegeleiding

Ambulante woonbegeleiding is er voor mensen die door hun psychische problemen of om andere redenen moeite hebben om zelfstandig te wonen. Onder begeleiding leer je vaardigheden die je helpen op jezelf te zijn en voor jezelf te zorgen. Om voor ambulante woonbegeleiding in aanmerking te komen heb je een Wmo-indicatie van je gemeente nodig voor individuele begeleiding of wooncoaching.

Tijdens de begeleiding komt een van onze begeleiders bij je thuis of in de woonvoorziening waar je gebruik van maakt. Samen voer je gesprekken over aspecten die horen bij het zelfstandig wonen, zoals financiën, opleiding, werk, sociale contacten en persoonlijke verzorging, en je oefent in je eigen omgeving.

Hoe vaak en hoe lang een begeleider bij je langs komt hangt af van je indicatie. Als het mogelijk is zal de begeleiding na verloop van tijd worden afgebouwd. Maar het kan ook zijn dat iemand een vinger-aan-de-pols blijft houden als dat nodig is om te kunnen functioneren.

Heb je een Wmo-indicatie voor woongeleiding, dan meld de gemeente waarin je woont je bij ons aan. Heb je nog geen Wmo-indicatie, dan kun je die aanvragen bij de gemeente. Medewerkers van Doel kunnen je daarbij helpen.

Beschermd wonen plus

Vanuit een beschermde omgeving leren we je vaardigheden die nodig zijn voor een stabiel en zelfstandig bestaan.      

Als je een tijd in behandeling bent geweest voor een psychische stoornis kan het zijn dat je hulp nodig hebt om je leven weer op te bouwen. Er kan ook een andere reden zijn waardoor onze woningen tijdelijk een uitkomst bieden. Bij Beschermd Wonen Plus helpen we je bij het opbouwen van een sociaal leven of het vinden van een daginvulling, zoals sporten. Maar we ondersteunen ook bij praktische zaken zoals het aanbrengen van structuur in de dag, boodschappen doen of het bijhouden van je administratie.   

We leveren zorg op maat, daardoor ziet onze hulp er niet voor iedereen hetzelfde uit. Als het nodig is leren we je omgaan met je psychische stoornis, zodat het dagelijks leven gemakkelijker wordt. Onze organisatie is gespecialiseerd in het bieden van psychische hulp waardoor we de kans op terugval kunnen verkleinen.   

Beschermd Wonen Plus heeft woningen op verschillende plekken in Delft. We hebben een aantal eenpersoonswoningen en woningen waar twee personen verblijven. Daarnaast hebben we een aantal woningen gesitueerd in één pand waarbij je de keuken en de badkamer met andere bewoners deelt. Een verblijf bij ons duurt nooit langer dan twee jaar. Daarna ga je weer zelfstandig wonen. Als je hier nog niet aan toe bent, zoeken we een andere passende woonvorm voor je. Waar meer groepsmomenten en sociale contacten zijn, of de structuur meer houvast geeft.


Was dit artikel nuttigg?


Aantal gebruikers wat dit nuttig vond: 1 van 1

Ik heb nu hulp nodig!