Stappenplan kennismaking en behandeling

Denk je dat je psychische problemen hebt? Ga dan naar je huisarts, als het nodig is zal hij je doorverwijzen.

1. Ga naar je huisarts

Om hulp te krijgen voor jouw problemen ga je eerst naar je huisarts of naar het sociale wijkteam van jouw gemeente. Zij bekijken dan of het nodig is om je door te verwijzen naar GGZ Delfland.

2. Je krijgt inschrijfformulieren toegestuurd

Als je huisarts of het sociale wijkteam je doorverwezen heeft, krijg je inschrijfformulieren thuis gestuurd die je in moet vullen. Wat heel belangrijk is: als je jonger bent dan 12, zijn de handtekeningen van beide gezaghebbende ouders nodig. De wet bepaalt dat we die allebei moeten hebben voor we kunnen helpen. Ook als je ouders gescheiden zijn.

Ben je tussen 12 en 16 jaar oud, dan mag je zelf meebeslissen over je behandeling. We hebben dan naast de handtekeningen van beide ouders ook een handtekening van jou nodig.

Ben je ouder dan 16, dan hebben we geen toestemming van je ouders nodig en is jouw handtekening voldoende. Je ouders krijgen dan ook geen informatie van ons over je behandeling, je mag zelf bepalen wat je met hen wilt delen.

3. Je hebt een intakegesprek

Hier ga je voor het eerst een behandelaar ontmoeten. Die gaat jou en je ouders heel veel vragen stellen. Veel kinderen vinden dit niet heel leuk, want het gaat eigenlijk vooral over wat er allemaal niet goed gaat en je vindt het misschien niet fijn om daar over te praten. Maar het is wel nodig om je echt goed te kunnen helpen. Bij heel kleine kinderen, van 0 tot 6, zijn meerdere intakegesprekken nodig. Dit omdat we dan bijvoorbeeld ook een keer afspreken met alleen de ouders.

Neem altijd je zorgpas mee naar je eerste afspraak. En een geldig legitimatiebewijs. Dit mag een paspoort of identiteitskaart zijn. Vergeet dit niet, want zonder mag je niet starten met je behandeling.

4. Je hebt een adviesgesprek

Na het eerste gesprek stelt de behandelaar een diagnose, oftewel hij geeft jouw probleem een naam. Aan de hand van die diagnose bedenkt hij (of zij) welke behandeling(en) jij gaat krijgen en welke andere behandelaren daarbij gaan helpen. Soms kan het even duren voor die behandeling begint en is er een wachttijd. Hier (link) kun je zien wanneer jij aan de beurt bent.

5. Je hebt je eerste behandelafspraak en maakt een behandelplan

Nu gaan we echt met de behandeling van start. We bespreken samen met jou wat we willen bereiken, want jouw mening is belangrijk. We maken afspraken die we opschrijven in een behandelplan. Daarin staat ook wat jouw probleem is, wat je hoopt te bereiken en welke behandeling je gaat volgen.

6. Tijdens je behandeling kijken we samen hoe het gaat

Tijdens de behandeling kijken we steeds hoe het gaat. We kijken of je je beter voelt en weer lekkerder in je vel zit. En als de therapie die jij krijgt niet zo goed helpt als we dachten, dan kijken we of er een andere behandeling is die jou wel kan helpen.

7. Je hebt een eindgesprek

Als je behandeling erop zit, bespreken we hoe jij vond dat het gegaan is. Hebben we jouw doelen bereikt? Ook bespreken wanneer we nog contact zullen hebben, als dat nodig is.

8. Heb je nazorg nodig?

Soms is het nodig om nog contact te houden. Als je bijvoorbeeld medicijnen gebruikt, of als we er niet helemaal zeker van zijn dat je nooit meer last gaat krijgen van jouw psychische probleem. Je hoeft niet altijd bij ons terug te komen voor nazorg, soms kan de huisarts dat ook verzorgen. Bij sommige huisartsen werken zogenaamde praktijkondersteuners geestelijke gezondheidszorg. Met hen kun je af en toe een gesprek hebben, zij kunnen dan beoordelen of het nog steeds goed met je gaat.

Als er echt een grote kans is dat jij een terugval krijgt of een crisis (dat betekent dat het zo slecht met je gaat dat je heel snel hulp nodig hebt), maken we een signaleringsplan. Daar staat in waar je zo’n terugval aan kunt herkennen en wat jij en je ouders kunnen doen als het erop lijkt dat je een terugval krijgt.

Was dit artikel nuttig?


Aantal gebruikers wat dit nuttig vond: 2 van 2

Veelgestelde vragen

Wat is een behandelplan?

Daarin beschrijven we de behandeling die je gaat krijgen. Bijvoorbeeld welke therapieën je gaat volgen. Dit bespreken jij en je ouders samen met de psycholoog en de regiebehandelaar, de psychiater die samenwerkt met de psycholoog. Jij bepaalt samen met je ouders dus mee over het behandelplan.

Wat is het verschil tussen een psycholoog en een psychiater?

Een psychiater is een arts die gespecialiseerd is in de werking van de hersenen. Hij heeft aan de universiteit geneeskunde gestudeerd. Hij mag daarom medicijnen voorschrijven, iets wat een psycholoog niet doet. Een psycholoog weet alles van gedrag en hersenen en hoe ze elkaar beïnvloeden.  Bij GGZ Delfland werken ze vaak samen aan jouw behandeling.

Wie betaalt mijn behandeling?

De gemeente waar je woont, betaalt voor jouw behandeling. Ook als de rechter heeft bepaald dat jij geestelijke gezondheidszorg nodig hebt omdat je de wet hebt overtreden (dit noemen we forensische zorg). Sommige therapieën worden uit je aanvullende zorgverzekering vergoed, je kunt dit bij je verzekering navragen.

Mogen mijn ouders inzage in mijn dossier?

Als jij jonger bent dan 16 mogen je ouders je dossier zien. Je behandelaar kan wel besluiten dat bepaalde dingen vanwege jouw privacy niet ingezien kunnen worden.

Ik heb nu hulp nodig!