GGZ Delfland werkt aan een virtuele toekomst

Dinsdag 05 december 2017

GGZ Delfland en Grip Delfland (onderdeel van GGZ Delfland) zetten al jaren virtual reality in bij behandelingen van verschillende psychiatrische aandoeningen. De innovatieve techniek is een speerpunt van de instelling, die dan ook voortdurend onderzoekt hoe de techniek verbeterd kan worden. Virtual Reality (VR) is een door computers gemaakte omgeving die ontzettend lijkt op de echte wereld. Wie een VR-bril op zijn neus zet, wordt ondergedompeld in deze virtuele wereld en ondergaat ervaringen alsof ze echt gebeuren.

Erop uit in de spreekkamer

Met virtual reality is het mogelijk om als cliënt situaties op te zoeken die in het echte leven worden vermeden, bijvoorbeeld een supermarkt. Het lichaam reageert met dezelfde gedachten en gevoelens die de cliënt zou hebben als hij of zij er echt zou rondlopen. Met behulp van VR software is het mogelijk om als patiënt moeilijke situaties onder begeleiding van de psycholoog in de veiligheid en privacy van de spreekkamer virtueel op te zoeken. De behandelaar kan meekijken in de virtuele situatie en direct inspelen op de reactie van de patiënt. Hij kan zelfs deelnemen aan de virtuele wereld. En ook al weet de cliënt dat het niet echt is wat hij ziet en hoort, achteraf heeft hij de ervaring dat hij toch datgene heeft gedurfd of gedaan dat belangrijk is voor het behandelen van de klacht. Virtual reality wordt over het algemeen door cliënten ervaren als laagdrempelig en leuk waardoor de motivatie en therapie bereidheid toenemen.

Bewezen effectief

VR wordt al ruim 30 jaar onderzocht als nuttige techniek in de geestelijke gezondheidszorg. Op dit moment komt het in een stroomversnelling omdat de apparatuur veel betaalbaarder is geworden. Met name op het gebied van angststoornissen en psychose is in de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan. Bij angststoornissen is gebleken dat behandelingen met virtual reality even effectief zijn als de ‘klassieke’ behandelingen zoals bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie. Op het gebied van psychose is onderzocht dat VR heel goed werkt op het gebied van angst en paranoïdie. De behandeling bestaat meestal uit het blootgesteld worden aan een werkelijkheid of er wordt gebruik gemaakt van rollenspellen. Beiden zijn wetenschappelijk erkende behandeltechnieken die in verschillende protocollen voorkomen.

Op de werkvloer

GGZ Delfland doet sinds 2013 mee aan verschillende onderzoeken naar virtual reality in de geestelijke gezondheidszorg. Daarvoor behandelden we al hoogtevrees en vliegangst met VR. Dit wordt echter sinds 2014 niet meer vergoed en maakt dus geen onderdeel meer uit van ons behandelaanbod. GGZ Delfland ontwikkelt ook VR-toepassingen voor het trainen van personeel. De techniek leent zich bijvoorbeeld heel goed voor het leren omgaan met agressie op de werkvloer en laat daarnaast werknemers kennis maken met de techniek. Bij het ontwikkelen van nieuwe toepassingen werken we veel samen met andere GGZ-instellingen, zorgverzekeraars en met VR ontwikkelaars. Er zijn meer dan 40 behandelaren van GGZ Delfland en Grip Delfland getraind om te werken met VR, verdeeld over verschillende locaties.

Ik heb nu hulp nodig!