Autisme spectrum stoornis

Jouw hersenen verwerken wat je ziet, voelt, proeft, ruikt en hoort anders dan bij andere kinderen. Je reageert daarom niet zoals andere kinderen doen op situaties en mensen.

Als je een autisme spectrum stoornis hebt, verwerken je hersenen informatie anders. Mensen zeggen misschien wel eens tegen jou dat je een eigen manier van denken hebt. Het kan zijn dat je bepaalde dingen van autisme herkent, maar dat andere kenmerken helemaal niet bij jou horen. Het heet autisme spectrum omdat autisme er bij de ene persoon heel anders kan uitzien dan bij een ander.

Super slim

Soms heb je last van autisme. Maar je kunt er ook voordeel van hebben omdat er dingen zijn waar je echt heel goed in bent. Zo zie je misschien details die anderen niet opmerken, ben je altijd op tijd, kun je heel goed logisch denken, ben je een echt rekenwonder of heb je een supergoed geheugen. Wist je dat één van de oprichters van computermerk Apple, Steve Jobs, een autisme spectrum stoornis had? Hij redde het bedrijf door de iMac, iPad en iPhone te bedenken. Albert Einstein, één van de slimste wetenschappers ooit, had zeer waarschijnlijk autisme. En autisme maakt waarschijnlijk dat Lionel Messi zo goed kan voetballen. Hij denkt in bepaalde patronen waardoor hij het spel van zijn tegenstander kan voorspellen. Zelf doet hij eigenlijk altijd dezelfde trucjes, maar dan wel perfect uitgevoerd. En je kent vast wel de verhalen van muzikale wonderkinderen die een heel moeilijk muziekstuk één keer horen en dan feilloos kunnen naspelen op de piano.

Misverstandjes

Wat jij misschien moeilijk vindt, is omgaan met andere kinderen en volwassenen. Anderen begrijpen jouw manier van denken en praten niet of jij begrijpt niet goed wat ze van je willen. Je hebt misschien meer moeite hun gezichtsuitdrukkingen en gebaren te snappen of je kunt je minder goed inleven in anderen. Je snapt ook niet altijd wat ze zeggen, omdat zij taal anders gebruiken dan jij. Zo kan iemand bijvoorbeeld zeggen dat een glas in duizend stukjes is gevallen, terwijl jij duidelijk ziet dat het er maar 23 zijn. Je vindt het fijn als dingen altijd precies op dezelfde manier gaan en kunt heel boos worden als dat niet zo is. Als je vader ineens een andere route rijdt dan normaal of als iemand zijn afspraak niet nakomt. Spelen met speelgoed vind je waarschijnlijk lastig. Je kunt wel heel goed een Legopakket precies volgens een plaatje in elkaar zetten, maar daarna weet je niet wat je ermee moet doen. Misschien heb je een hobby of interesse waar je helemaal in op gaat en heel veel mee bezig bent, en vind je het vervelend als mensen om je heen harde geluiden maken of je storen.

Kenmerken

In één of meerdere van deze kenmerken herken jij jezelf misschien wel:

  • Je houdt niet van veranderingen
  • Je vindt het niet prettig als iemand je aanraakt
  • Met andere kinderen spelen, vind je moeilijk
  • Je snapt niet zo goed hoe andere mensen zich voelen
  • Je vindt het heel fijn om je helemaal op één bepaald onderwerp of hobby te storten. Daar ben jij dan ook super goed in
  • Situaties of groepen mensen die jij niet kent, vind je eng
  • Je hebt een supergoed geheugen
  • Je hebt snel last van prikkels zoals harde geluiden, felle lampen en kriebelige stoffen
  • Je beweegt een beetje houterig en bent best wel onhandig
  • Je kijkt mensen liever niet (lang) aan

Hoe ontstaat het?

In Nederland heeft 1 op de 100 mensen een vorm van autisme. Wetenschappers zijn er nog steeds niet helemaal over uit hoe het ontstaat. Het lijkt deels erfelijk; soms heeft één van je ouders, grootouders, broers of zussen het ook. Autisme komt vier keer vaker bij jongens dan bij meisjes voor. Bij meisjes is autisme soms ook niet goed te herkennen omdat meisjes met autisme wel sociaal overkomen.

Meer weten over autisme spectrum stoornis? Op Brainwiki vind je heel veel informatie over stoornissen bij kinderen en jongeren.

Hoe wij je kunnen helpen

We hebben verschillende manieren om jou te helpen. We zorgen dat je begrijpt wat een autisme spectrum stoornis is en we leren je hoe je in het dagelijkse leven zo goed mogelijk kunt functioneren met jouw autisme. Je ouders leren we ook hoe ze kunnen zorgen dat jij er goed mee omgaat.

Onze hulp voor ouders

Bij GGZ Delfland zijn ouders onmisbaar bij onze behandelingen. Maar wij ondersteunen ook de ouders, wij begrijpen dat een kind met autisme een enorme impact heeft op je leven en op het gezin. Daarom bieden we ook therapieën voor ouders aan. Naast onderstaande therapieën zijn er informatieavonden over autisme en is er oudermediatie, zowel individueel als in groepsverband.

Was dit artikel nuttig?


Aantal gebruikers wat dit nuttig vond: 2 van 3

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik me aanmelden?

Je kunt je niet zelf aanmelden bij ons. Dat doet de huisarts voor je. Ook het sociale wijkteam van de gemeente waarin je woont, kan je naar ons doorverwijzen. Heb je hulp nodig? Bel dan je huisarts voor een afspraak.

Heb ik toestemming van mijn ouders nodig?

Dat hangt af van je leeftijd. Volgens de Wet op de geneeskundige behandelovereenkomst (WGBO) beslissen de gezaghebbende ouders over je medische behandeling als jij jonger bent dan 12 jaar. Ben je tussen de 12 en 16 jaar? Dan hebben we ook van jou toestemming nodig, en van je ouders. Als je 16 jaar of jonger bent, moeten sowieso allebei je ouders tekenen, anders mogen we je niet helpen. Dat geldt ook als jij bijvoorbeeld bij een van je ouders woont en met de ander weinig contact hebt, omdat dat zo in de wet staat. Vanaf 16 jaar beslis je in principe zelf over je behandeling, maar als het even kan, betrekken we je ouders of verzorgers wel graag bij de behandeling. Dit bespreken we dan wel met jou.

Als ik een psychisch probleem heb, ben ik dan gek?

Er zijn superveel kinderen en jongeren die een psychisch probleem hebben, groot of klein. Dat kan komen doordat iets in je hersenen niet helemaal goed gaat maar ook door dingen die je hebt meegemaakt. Het is niet iets waar je om gevraagd hebt en het is meestal natuurlijk ook niet echt leuk. Maar wat je vooral moet onthouden: je hebt een psychisch probleem, je bent er niet één. Je bent en blijft in eerste instantie gewoon een mens met gevoelens en emoties, net als alle andere kinderen en jongeren om je heen. Niets om je voor te schamen dus. Er zijn dan ook steeds meer bekende mensen die vertellen over hun psychische problemen. Juist als mensen eerlijk vertellen over psychische problemen, gaan andere mensen beter begrijpen wat het inhoudt. Wil jij er op school over vertellen om te zorgen dat je klasgenoten jou beter begrijpen? Via de website Brainwiki kun je informatie voor spreekbeurten vinden.

Ik heb nu hulp nodig!