Borderline persoonlijkheidsstoornis

Als je een borderline persoonlijkheidsstoornis hebt, heb je last van emoties die alle kanten op gaan. Daarbij doe je vaak dingen zonder erbij na te denken.

Het ene moment ben je blij, het volgende moment ben je woest, verdrietig of super somber. En dat gebeurt bij jou niet af en toe, maar heel vaak. Als je een borderline persoonlijkheidsstoornis hebt, heb je geen controle over je gedachten, je gevoelens en je gedrag. Dat doe je niet expres of om aandacht te krijgen, je kunt niet anders. Soms doe je dan dingen zonder er over na te denken. Je geeft al je geld in één keer uit, hebt zomaar seks met iemand, beschadigt jezelf door bijvoorbeeld in jezelf te snijden of je gebruikt drugs. Je voelt je hopeloos als het gebeurt. Het is alsof er elke dag een bom ontploft in jouw leven.

Romantische zielen

Veel borderliners denken zwart-wit. Je vindt iets geweldig of super stom en daar zit niets tussenin. Maar je kunt wel zomaar van gedachten veranderen. Dan vind je iemand het ene moment de liefste persoon van de wereld, maar je hebt maar weinig nodig om diegene opeens afschuwelijk te vinden. Als jij iets meemaakt dat je raakt, kun je daar erg heftig op reageren, wat voor anderen vaak onbegrijpelijk is. Het is moeilijk voor je omgeving om daarmee om te gaan. En dat terwijl jij wel heel veel behoefte hebt aan hun liefde. Je vindt het alleen heel erg moeilijk om iemand te vertrouwen.

Overigens is iedereen met een borderline persoonlijkheidsstoornis anders. Er zijn borderliners die heel snel boos en agressief worden, maar het kan ook dat je je gevoelens juist verbergt en dus heel erg in jezelf gekeerd bent. Hoewel borderline een heftige ziekte is, heeft het ook positieve kanten. Door jouw impulsiviteit maak je ook bijzondere dingen mee. Het leven is met jou nooit saai. Borderliners kunnen heel creatief, verrassend, intelligent, grappig en romantisch zijn.

Ontspoorde beroemdheden

Omdat veel mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis zich schamen voor hun gedrag, lijkt het misschien wel alsof jij de enige bent. Maar er zijn zelfs celebs met een borderline persoonlijkheidsstoornis. Actrice Angelina Jolie gaf toe dat ze vroeger vaak aan zelfmoord dacht en ze versleet de ene man na de andere. Ook zangeres Britney Spears ontspoorde door haar borderline stoornis. Zij trouwde in Vegas en scheidde 55 uur later alweer. Ook schoor ze voor het oog van de wereld haar hoofd kaal. Inmiddels zijn beide beroemdheden weer op hun pootjes geland, met dank aan therapie. Misschien vind je het moeilijk om hulp te zoeken, maar juist als je jong bent, kun je goed met borderline leren omgaan.

Kenmerken

In één of meerdere van deze kenmerken herken jij jezelf misschien wel:

  • Je bent heel bang dat mensen bij jou weggaan
  • Je weet eigenlijk niet wie je bent
  • Je doet soms dingen zonder er over na te denken. Dan gebruik je bijvoorbeeld drugs, eet je teveel of juist te weinig, geef je ineens heel veel geld uit of ga je zomaar met iemand naar bed
  • Je denkt aan zelfmoord en beschadigt jezelf, bijvoorbeeld door in je huid te snijden
  • Je voelt je steeds heel erg leeg
  • Je kunt zomaar ineens woedend worden om een reden die anderen helemaal niet zo erg vinden
  • Je stemming wisselt heel sterk, je kunt op één dag van heel blij naar heel verdrietig gaan

Hoe komt het?

Met borderline word je geboren. Het openbaart zich vaak tijdens de pubertijd. Ook een nare ervaring kan zorgen dat een borderline stoornis problemen geeft. Er zijn in Nederland ongeveer 150.000 mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis. Dat zijn vaker meiden dan jongens.

Meer weten over borderline stoornis? Op Brainwiki vind je heel veel informatie over stoornissen bij kinderen en jongeren.

Hoe wij je kunnen helpen

Zonder hulp is het lastig overleven met borderline. Een op de tien borderliners vindt het leven zo zwaar dat ze zelfmoord plegen. Het is dus belangrijk dat jij hulp zoekt. Met therapie en steun van anderen kun je namelijk goed met borderline leren leven.

Onze therapieën:

Onze hulp voor ouders

Bij GGZ Delfland vinden we ouders onmisbaar bij onze behandelingen. Maar wij ondersteunen ook de ouders, wij begrijpen als geen ander dat een kind met een persoonlijkheidsstoornis een enorme impact heeft op je leven en op het gezin. Daarom bieden we ook therapieën voor ouders aan.

Was dit artikel nuttig?


Aantal gebruikers wat dit nuttig vond: 7 van 8

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik me aanmelden?

Je kunt je niet zelf aanmelden bij ons. Dat doet de huisarts voor je. Ook het sociale wijkteam van de gemeente waarin je woont, kan je naar ons doorverwijzen. Heb je hulp nodig? Bel dan je huisarts voor een afspraak.

Heb ik toestemming van mijn ouders nodig?

Dat hangt af van je leeftijd. Volgens de Wet op de geneeskundige behandelovereenkomst (WGBO) beslissen de gezaghebbende ouders over je medische behandeling als jij jonger bent dan 12 jaar. Ben je tussen de 12 en 16 jaar? Dan hebben we ook van jou toestemming nodig, en van je ouders. Als je 16 jaar of jonger bent, moeten sowieso allebei je ouders tekenen, anders mogen we je niet helpen. Dat geldt ook als jij bijvoorbeeld bij een van je ouders woont en met de ander weinig contact hebt, omdat dat zo in de wet staat. Vanaf 16 jaar beslis je in principe zelf over je behandeling, maar als het even kan, betrekken we je ouders of verzorgers wel graag bij de behandeling. Dit bespreken we dan wel met jou.

Als ik een psychisch probleem heb, ben ik dan gek?

Er zijn superveel kinderen en jongeren die een psychisch probleem hebben, groot of klein. Dat kan komen doordat iets in je hersenen niet helemaal goed gaat maar ook door dingen die je hebt meegemaakt. Het is niet iets waar je om gevraagd hebt en het is meestal natuurlijk ook niet echt leuk. Maar wat je vooral moet onthouden: je hebt een psychisch probleem, je bent er niet één. Je bent en blijft in eerste instantie gewoon een mens met gevoelens en emoties, net als alle andere kinderen en jongeren om je heen. Niets om je voor te schamen dus. Er zijn dan ook steeds meer bekende mensen die vertellen over hun psychische problemen. Juist als mensen eerlijk vertellen over psychische problemen, gaan andere mensen beter begrijpen wat het inhoudt. Wil jij er op school over vertellen om te zorgen dat je klasgenoten jou beter begrijpen? Via de website Brainwiki kun je informatie voor spreekbeurten vinden.

Ik heb nu hulp nodig!