Depressie

Als je een depressie hebt, voel je je voor langere tijd ellendig en je hebt nergens zin in. Vaak zonder dat je daar een duidelijke reden voor hebt.

Als je een depressie hebt, bekijk je het leven door een zwarte bril. En dan niet voor een dagje, maar voor langere tijd. Je voelt je vaak verdrietig en je weet soms niet eens waarom. Je hebt het idee dat echt helemaal niets gaat zoals je zou willen: thuis, op school en met je vrienden. Genieten van leuke dingen lukt je gewoon niet. Je vindt jezelf niets waard en soms zie je het leven niet zitten. Omdat jij je zo naar voelt, ben je misschien niet bepaald gezellig. Je kunt heel dwars en prikkelbaar zijn. De opmerkingen die je daarover krijgt, maken alleen maar dat jij je nog slechter voelt over jezelf. Soms sluit je je af van andere mensen, omdat je denkt dat toch niemand jou leuk vindt. Je slaapt slecht (of juist extreem veel) en kunt je maar moeilijk concentreren op school. Een depressie gaat vaak samen met lichamelijke klachten. Je bent moe of hebt regelmatig hoofdpijn en last van je buik. Sommige kinderen gaan heel veel eten, anderen hebben juist helemaal geen trek.

Beroemd en somber

Depressies komen veel voor. Eén op de vijftien jongeren krijgt een depressie. Wat niet altijd meteen wordt herkend, omdat ouders en leraren soms denken dat je gewoon een lastig kind bent of dat het de pubertijd is. Beroemdheden zoals Lady Gaga, Prins Harry, Zayn Malik, model Cara Delavigne en Miley Cyrus vragen aandacht voor depressie. Ze hebben er zelf last van gehad en dringen er bij mensen op aan om er niet geheimzinnig over te doen. Want juist erover praten zorgt dat je er weer bovenop komt. Zoals Harry Potter schrijfster JK Rowling zei: “ik schaam me niet voor mijn depressie. Waarom zou ik? Het was een moeilijke periode in mijn leven en ik ben trots dat ik daar ben uitgekomen.”

Naast depressie bestaat er zoiets als dysthymie. Dat is net zoiets als een depressie, alleen zijn de gevoelens wat minder heftig. Ze duren wel veel langer, je hebt dan een jaar of langer meer sombere dan blije gevoelens.

Kenmerken

In één of meerdere van deze kenmerken herken jij jezelf misschien wel:

  • Je geniet nergens meer van
  • Je slaapt slecht of juist erg veel
  • Trek in eten heb je niet, of je eet juist heel veel
  • Je vindt jezelf niks waard
  • Je bent best wel snel boos
  • Het ene moment ben je verdrietig, dan weer boos, dat kan snel wisselen
  • Op school gaat het niet goed, je kunt je niet concentreren
  • Soms denk je aan zelfmoord of aan de dood
  • Je ziet overal tegenop en zou het liefst in je bed blijven liggen

Hoe komt het?

Er zijn heel veel dingen die kunnen zorgen dat je een depressie krijgt. Misschien hebben je ouders er ook last van, het kan namelijk enigszins erfelijk zijn. Het kan ook zijn dat jouw karakter je gevoeliger maakt om somber te worden. Nare ervaringen kunnen ook de aanleiding van een depressie zijn, bijvoorbeeld mishandeling of pesten. Ook de situatie thuis kan invloed hebben, als je ouders vaak negatief over je zijn of je juist teveel beschermd hebben. De pubertijd helpt ook al niet, vooral meisjes zijn dan extra gevoelig voor depressie.

Meer weten over depressie? Op Brainwiki vind je heel veel informatie over stoornissen bij kinderen en jongeren.

Hoe wij je kunnen helpen

Een depressie is gelukkig goed te behandelen. Soms met medicijnen, maar we gebruiken liever therapie om je te leren hoe je weer beter in je vel kunt komen. Daar zijn allemaal verschillende vormen van therapie voor, samen met je ouders en je behandelaar kijken we welke therapie het beste voor jou kan werken.

Onze hulp voor ouders

Voor GGZ Delfland zijn ouders onmisbaar bij onze behandelingen, we helpen hen om hun kind weer zelf te kunnen helpen. Maar we zijn er ook om ouders te ondersteunen, wij begrijpen als geen ander dat een kind met een depressie een enorme impact heeft op je leven en op het gezin. Daarom bieden we ook therapieën voor ouders aan.

Was dit artikel nuttig?


Aantal gebruikers wat dit nuttig vond: 1 van 1

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik me aanmelden?

Je kunt je niet zelf aanmelden bij ons. Dat doet de huisarts voor je. Ook het sociale wijkteam van de gemeente waarin je woont, kan je naar ons doorverwijzen. Heb je hulp nodig? Bel dan je huisarts voor een afspraak.

Heb ik toestemming van mijn ouders nodig?

Dat hangt af van je leeftijd. Volgens de Wet op de geneeskundige behandelovereenkomst (WGBO) beslissen de gezaghebbende ouders over je medische behandeling als jij jonger bent dan 12 jaar. Ben je tussen de 12 en 16 jaar? Dan hebben we ook van jou toestemming nodig, en van je ouders. Als je 16 jaar of jonger bent, moeten sowieso allebei je ouders tekenen, anders mogen we je niet helpen. Dat geldt ook als jij bijvoorbeeld bij een van je ouders woont en met de ander weinig contact hebt, omdat dat zo in de wet staat. Vanaf 16 jaar beslis je in principe zelf over je behandeling, maar als het even kan, betrekken we je ouders of verzorgers wel graag bij de behandeling. Dit bespreken we dan wel met jou.

Als ik een psychisch probleem heb, ben ik dan gek?

Er zijn superveel kinderen en jongeren die een psychisch probleem hebben, groot of klein. Dat kan komen doordat iets in je hersenen niet helemaal goed gaat maar ook door dingen die je hebt meegemaakt. Het is niet iets waar je om gevraagd hebt en het is meestal natuurlijk ook niet echt leuk. Maar wat je vooral moet onthouden: je hebt een psychisch probleem, je bent er niet één. Je bent en blijft in eerste instantie gewoon een mens met gevoelens en emoties, net als alle andere kinderen en jongeren om je heen. Niets om je voor te schamen dus. Er zijn dan ook steeds meer bekende mensen die vertellen over hun psychische problemen. Juist als mensen eerlijk vertellen over psychische problemen, gaan andere mensen beter begrijpen wat het inhoudt. Wil jij er op school over vertellen om te zorgen dat je klasgenoten jou beter begrijpen? Via de website Brainwiki kun je informatie voor spreekbeurten vinden.

Ik heb nu hulp nodig!