Eetstoornis

Een eetstoornis zorgt dat eten je leven beheerst.

Als je een eetstoornis hebt, ben je de hele dag bezig met eten. Wat zal ik eten, hoeveel mag ik eten en hoe laat doe ik dat? Die vragen spoken steeds door je hoofd. Je maakt je erg veel zorgen om je uiterlijk en je lichaam en je bent bang om aan te komen. En dat terwijl er waarschijnlijk helemaal niets mis is met jou, dat zit in je hoofd. Doordat je te weinig eet of er andere ongezonde gewoonten op na houdt, breng je jezelf wel schade toe.

Beroemd met een eetprobleem

Er zijn ontzettend veel bekende mensen die een eetstoornis hebben gehad, zoals Beyonce, Lady Gaga, zangeres Kesha, Troian Belissario (Pretty Little Liars), zanger Zayn Malik, actrice Zoë Kravitz (Divergent). Zij hebben hem overwonnen en praten erover in de media om andere mensen te overtuigen dat zij dat ook kunnen.

Soorten eetstoornissen

Er zijn verschillende soorten eetstoornissen. De meest voorkomende eetstoornissen zijn:

Anorexia nervosa

Bij anorexia nervosa eet je zo min mogelijk. Je hebt een vervormd beeld van je lichaam. Je voelt je te dik terwijl je waarschijnlijk juist ondergewicht hebt. Je bent bang om aan te komen en doet je uiterste best om je gewicht onder controle te houden. Sommige anorexia patiënten leven op een appel per dag. Anderen eten wel iets meer maar compenseren dat met extreem veel sport. Als het je lukt om niet te eten, ben je daar heel trots op. Dat deel je trouwens niet met andere mensen uit je omgeving, je doet het zo stiekem mogelijk. Je wilt namelijk geen hulp, want dan moet je weer gaan eten. Dat idee alleen al vind je doodeng. Anorexia is een levensgevaarlijke ziekte, tien procent van alle anorexia patiënten overlijdt aan ondergewicht.

Boulimia nervosa

Als je aan de eetstoornis boulimia nervosa lijdt, ben je voortdurend bezig met je gewicht en je lichaam. Het verschil met anorexia nervosa is dat je last hebt van eetbuien, waarbij je ineens heel veel eet. Je geniet er niet eens heel erg van en achteraf heb je een groot schuldgevoel. Je voelt je dan heel erg alleen en hebt het idee dat niemand jou begrijpt, waardoor je weer naar eten grijpt om jezelf te troosten. In sommige gevallen proberen boulimia patiënten hun eetbuien te compenseren door laxeermiddelen te gebruiken, te vasten, braken of heel erg veel te sporten. Daardoor ontstaat een jojo-effect van afvallen en weer aankomen. De meeste meiden (en jongens) met boulimia hebben ondanks dat een normaal gewicht.

Binge eating disorder

Deze stoornis wordt ook wel de eetbuienstoornis genoemd. Nare gevoelens zoals stress en onzekerheid kunnen de reden zijn voor zo’n eetbui. Tijdens een eetbui heb je het idee dat je de controle over jezelf helemaal kwijt bent en achteraf voel je je schuldig. Bovendien walg je van jezelf omdat je dikker wordt. Anders dan bij boulimia nervosa probeer jij je eetbuien niet te compenseren met braken of laxeren.

Restrictieve of vermijdende eetstoornis

Als je deze vorm van een eetstoornis hebt (in het Engels ook wel ARFID genoemd), ben je bang voor bepaalde soorten voedsel. Je wilt bijvoorbeeld alleen maar zachte dingen eten omdat je een keer bijna in iets hards gestikt bent. Of je eet alleen vloeibaar voedsel zoals soep en vla omdat je denkt dat je het anders niet kunt verteren. Je hebt deze eetstoornis dus niet omdat je je zorgen maakt om je gewicht, maar het kan er wel voor zorgen dat je erg veel afvalt of te weinig voedingsstoffen binnen krijgt.

Kenmerken

In één of meer van deze kenmerken herken jij jezelf misschien wel:

 • Je denkt heel vaak aan eten, je gewicht en aan je uiterlijk
 • Je bent heel erg bang om dik te worden
 • Je schaamt je voor je lichaam en voor je eetgedrag
 • Het beeld dat jij van je lijf hebt, klopt niet met wat anderen vinden
 • Je slaat maaltijden over en probeert zo min mogelijk te eten
 • Je braakt na het eten of gebruikt klysma’s, plaspillen of laxeermiddelen
 • Je sport overdreven veel om je eetgedrag te compenseren
 • Je voelt je vaak somber, verdrietig en onbegrepen
 • Rondom normale eetmomenten word je rusteloos en gespannen
 • Een eetstoornis veroorzaakt ook uiterlijke kenmerken. Anorexiapatiënten hebben soms opvallend veel donshaar op hun armen en in hun gezicht en koude, bijna blauwe vingers en voeten. Boulimia patiënten hebben door het braken vaak slechte tanden, een schorre stem en kapotte mondhoeken
 • Je hebt helemaal geen trek (of vooral niet in bepaalde soorten voeding)

Hoe komt het?

Een eetstoornis kan veel oorzaken hebben. Erfelijke factoren spelen mee. Als je ouders een eetstoornis hadden of hebben, loop jij er meer kans op. Je karakter speelt ook mee. Mensen met een eetstoornis vinden het vaak moeilijk om voor zichzelf op te komen, zijn heel perfectionistisch en hebben de neiging om het andere mensen teveel naar de zin te willen maken. Veel mensen denken dat de super slanke modellen die je overal ziet de belangrijkste oorzaak zijn van eetstoornissen. Maar meestal ligt de oorzaak bij problemen die niet goed verwerkt worden. Het wel of niet eten verdooft de pijn die je voelt. Dertig procent van de mensen met een eetstoornis heeft bijvoorbeeld seksueel misbruik meegemaakt. Maar pesten, het overlijden van iemand die belangrijk voor je was of het verliezen van een vriendschap kunnen ook een oorzaak zijn. Het zijn vooral vrouwen die een eetstoornis hebben. Van de mensen die aan een eetstoornis lijden, is 85% vrouw. Ook kinderen kunnen een eetstoornis hebben. Zij zijn dan niet per se mager, maar groeien niet voldoende door een tekort aan voedingsstoffen.

In het geval van een restrictieve of vermijdende eetstoornis kan het zijn dat je een vervelende ervaring met eten hebt gehad. Soms is de oorzaak lichamelijk. Jij vindt een bepaalde smaak dan echt extreem vies of je hebt echt last van voedsel. Je krijgt er bijvoorbeeld pijn van in je buik.

Meer weten over eetstoornissen? Op Brainwiki vind je heel veel informatie over stoornissen bij kinderen en jongeren.

Hoe wij je kunnen helpen

Een eetstoornis is een gevaarlijke ziekte, het is dus belangrijk dat we je snel helpen. We hebben daar verschillende manieren voor. We zorgen dat je begrijpt wat jouw eetstoornis inhoudt en waar het vandaan komt. En we leren je hoe jij het eetprobleem onder de knie kunt krijgen. Hieronder staan verschillende therapieën die we bieden voor je eetstoornis en eventuele bijkomende problemen, dat wil niet zeggen dat jij ze allemaal krijgt.

Onze therapieën:

Onze hulp voor ouders

Bij GGZ Delfland zijn ouders onmisbaar bij onze behandelingen. Maar wij ondersteunen ook de ouders, wij begrijpen dat een kind met een eetprobleem een enorme impact heeft op je leven en op het gezin. Daarom bieden we ook therapie voor ouders aan.

Was dit artikel nuttig?


Aantal gebruikers wat dit nuttig vond: 1 van 1

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik me aanmelden?

Je kunt je niet zelf aanmelden bij ons. Dat doet de huisarts voor je. Ook het sociale wijkteam van de gemeente waarin je woont, kan je naar ons doorverwijzen. Heb je hulp nodig? Bel dan je huisarts voor een afspraak.

Heb ik toestemming van mijn ouders nodig?

Dat hangt af van je leeftijd. Volgens de Wet op de geneeskundige behandelovereenkomst (WGBO) beslissen de gezaghebbende ouders over je medische behandeling als jij jonger bent dan 12 jaar. Ben je tussen de 12 en 16 jaar? Dan hebben we ook van jou toestemming nodig, en van je ouders. Als je 16 jaar of jonger bent, moeten sowieso allebei je ouders tekenen, anders mogen we je niet helpen. Dat geldt ook als jij bijvoorbeeld bij een van je ouders woont en met de ander weinig contact hebt, omdat dat zo in de wet staat. Vanaf 16 jaar beslis je in principe zelf over je behandeling, maar als het even kan, betrekken we je ouders of verzorgers wel graag bij de behandeling. Dit bespreken we dan wel met jou.

Als ik een psychisch probleem heb, ben ik dan gek?

Er zijn superveel kinderen en jongeren die een psychisch probleem hebben, groot of klein. Dat kan komen doordat iets in je hersenen niet helemaal goed gaat maar ook door dingen die je hebt meegemaakt. Het is niet iets waar je om gevraagd hebt en het is meestal natuurlijk ook niet echt leuk. Maar wat je vooral moet onthouden: je hebt een psychisch probleem, je bent er niet één. Je bent en blijft in eerste instantie gewoon een mens met gevoelens en emoties, net als alle andere kinderen en jongeren om je heen. Niets om je voor te schamen dus. Er zijn dan ook steeds meer bekende mensen die vertellen over hun psychische problemen. Juist als mensen eerlijk vertellen over psychische problemen, gaan andere mensen beter begrijpen wat het inhoudt. Wil jij er op school over vertellen om te zorgen dat je klasgenoten jou beter begrijpen? Via de website Brainwiki kun je informatie voor spreekbeurten vinden.

Waarom kunnen ze mijn problemen niet gewoon met een pil oplossen?

Psychische problemen kunnen heel veel verschillende oorzaken hebben. Soms gaat er in je hersenen iets mis en is dat inderdaad met medicijnen op te lossen (dat noemen wij farmacotherapie). Maar psychische problemen kunnen ook ontstaan door iets in jouw karakter, iets wat is gebeurd of door je omgeving. Of door een combinatie van alles hierboven. In dat geval is het beter om te leren hoe je dat kunt veranderen of hoe je er beter mee kunt omgaan. Pillen zouden het probleem dan alleen maar tijdelijk oplossen. Tenzij je ze je hele leven slikt, en dat wil je toch ook niet? Daarom kiezen we soms liever voor een therapie.  Zie het maar zo: als je voor pijn in je knie naar de huisarts gaat, krijg je soms medicijnen en soms moet je oefeningen doen om je knie weer soepel te maken. Zo gaat het met psychische problemen ook.

 

Ik heb nu hulp nodig!