Gedragsstoornis

Als je een gedragsstoornis hebt, betekent dit dat je regelmatig of zelfs vaak gedrag vertoont dat in de maatschappij niet normaal wordt gevonden.

Als je een gedragsstoornis hebt, gedraag jij je vaak op een manier die andere mensen niet oké vinden. Je vertoont bijvoorbeeld opstandig gedrag, wilt niet luisteren, wordt snel boos, hebt last van driftbuien, bedreigt anderen, maakt vaak ruzie, steelt, liegt, blijft weg van huis, spijbelt, maakt dingen kapot, steekt dingen in de fik of dealt in drugs. Soms krijg je daarvan even een goed gevoel, als je bijvoorbeeld iets pikt dat je zelf niet kunt betalen. Of iets doet wat je ouders of leraren je hebben verboden. Als mensen kritiek op je hebben of je voor jouw gevoel beledigen, reageer je daar heel hard op. Aanval is de beste verdediging wat jou betreft, dat voorkomt dat jij zelf gekwetst wordt. Maar op langere termijn merk je wel dat je gedrag nadelen heeft, voor jezelf en voor mensen om je heen. Je wilt je eigenlijk wel anders gedragen, maar je weet niet hoe.

Soorten gedragsstoornissen

Er zijn meerdere soorten gedragsstoornissen:

Oppositioneel-opstandige gedragsstoornis

Je hebt vaak ruzie en discussies met volwassenen. Je hebt gewoon geen zin om te luisteren naar wat anderen jou opdringen. Soms gedraag je je expres irritant om mensen te ergeren. Als er iets fout gaat, geef je daar meestal anderen de schuld van.

​​​Norm-overschrijdende gedragsstoornis

Jij gaat over maatschappelijke grenzen heen. Je gebruikt leugens of geweld om je zin te krijgen. Je pest andere mensen of bedreigt ze en vechtpartijen beginnen nogal eens bij jou. Je deinst niet terug voor zaken als diefstal, inbraak, beroving, seksueel misbruik en vandalisme. Het kan zijn dat je je niet schuldig voelt als je zoiets doet.


Periodiek explosief stoornis

Je kunt ineens heel erg agressief worden, soms wel twee keer per week. Dan schreeuw je of gebruik je geweld, soms met het gevolg dat je een mens of een dier verwondt of iets kapot maakt. Het is iets dat plotseling in je opkomt, je hebt er van tevoren niet over nagedacht. Je bent niet trots op je boze aanvallen, je wordt er eerder verdrietig van.

Pyromanie

Je voelt je enorm aangetrokken door vuur en vindt het ook erg interessant. Je steekt expres dingen in de fik en dat voelt heel erg fijn. Als jij brand sticht, doe je dat niet uit wraak of omdat het je iets oplevert.

Kleptomanie

Als jij iets steelt, voel je je heel erg goed. Je kunt het stelen dan ook niet weerstaan. Voor de diefstal voel je spanning, erna heb je een voldaan gevoel of voel je opluchting. Soms kun je een gevoel van lust krijgen, hetzelfde gevoel dat je krijgt als je zin hebt in seks.

Hoe ontstaat het?

Agressief gedrag kan erfelijk zijn. Je bent dan geboren met een pittig karakter en bent snel boos. Maar ook de manier waarop jouw omgeving met je omgaat, kan invloed hebben. Als jouw ouders je bijvoorbeeld nooit op je kop geven als jij je misdraagt, dan kan dat ervoor zorgen dat je het steeds vaker gaat doen. Het kan ook zijn dat je iets heel naars hebt meegemaakt, waardoor je andere mensen wantrouwt. De meest voorkomende gedragsstoornissen bij jongeren zijn de oppositioneel-opstandige gedragsstoornis en de norm-overschrijdende gedragsstoornis.

Hoe wij je kunnen helpen

We hebben verschillende manieren om jou te helpen. We zorgen dat je begrijpt wat jouw stoornis inhoudt en we leren je hoe je in het dagelijkse leven zo min mogelijk last hebt van je gedragsproblemen en zo optimaal mogelijk functioneert. Je ouders leren we ook hoe ze jou hier het beste bij kunnen begeleiden, helpen en ondersteunen.

Was dit artikel nuttig?


Aantal gebruikers wat dit nuttig vond: 0 van 1

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik me aanmelden?

Je kunt je niet zelf aanmelden bij ons. Dat doet de huisarts voor je. Ook het sociale wijkteam van de gemeente waarin je woont, kan je naar ons doorverwijzen. Heb je hulp nodig? Bel dan je huisarts voor een afspraak.

Heb ik toestemming van mijn ouders nodig?

Dat hangt af van je leeftijd. Volgens de Wet op de geneeskundige behandelovereenkomst (WGBO) beslissen de gezaghebbende ouders over je medische behandeling als jij jonger bent dan 12 jaar. Ben je tussen de 12 en 16 jaar? Dan hebben we ook van jou toestemming nodig, en van je ouders. Als je 16 jaar of jonger bent, moeten sowieso allebei je ouders tekenen, anders mogen we je niet helpen. Dat geldt ook als jij bijvoorbeeld bij een van je ouders woont en met de ander weinig contact hebt, omdat dat zo in de wet staat. Vanaf 16 jaar beslis je in principe zelf over je behandeling, maar als het even kan, betrekken we je ouders of verzorgers wel graag bij de behandeling. Dit bespreken we dan wel met jou.

Als ik een psychisch probleem heb, ben ik dan gek?

Er zijn superveel kinderen en jongeren die een psychisch probleem hebben, groot of klein. Dat kan komen doordat iets in je hersenen niet helemaal goed gaat maar ook door dingen die je hebt meegemaakt. Het is niet iets waar je om gevraagd hebt en het is meestal natuurlijk ook niet echt leuk. Maar wat je vooral moet onthouden: je hebt een psychisch probleem, je bent er niet één. Je bent en blijft in eerste instantie gewoon een mens met gevoelens en emoties, net als alle andere kinderen en jongeren om je heen. Niets om je voor te schamen dus. Er zijn dan ook steeds meer bekende mensen die vertellen over hun psychische problemen. Juist als mensen eerlijk vertellen over psychische problemen, gaan andere mensen beter begrijpen wat het inhoudt. Wil jij er op school over vertellen om te zorgen dat je klasgenoten jou beter begrijpen? Via de website Brainwiki kun je informatie voor spreekbeurten vinden.

Waarom kunnen ze mijn problemen niet gewoon met een pil oplossen?

Psychische problemen kunnen heel veel verschillende oorzaken hebben. Soms gaat er in je hersenen iets mis en is dat inderdaad met medicijnen op te lossen (dat noemen wij farmacotherapie). Maar psychische problemen kunnen ook ontstaan door iets in jouw karakter, iets wat is gebeurd of door je omgeving. Of door een combinatie van alles hierboven. In dat geval is het beter om te leren hoe je dat kunt veranderen of hoe je er beter mee kunt omgaan. Pillen zouden het probleem dan alleen maar tijdelijk oplossen. Tenzij je ze je hele leven slikt, en dat wil je toch ook niet? Daarom kiezen we soms liever voor een therapie.  Zie het maar zo: als je voor pijn in je knie naar de huisarts gaat, krijg je soms medicijnen en soms moet je oefeningen doen om je knie weer soepel te maken. Zo gaat het met psychische problemen ook.

 

Ik heb nu hulp nodig!