Hechtingsproblematiek

Als je last hebt van hechtingsproblematiek, zijn je emoties diep begraven en heb je moeite om zelfs de liefste mensen te vertrouwen.

Als je een baby bent, moeten je ouders zorgen dat je genoeg eten, drinken en aandacht krijgt. Als dat allemaal gebeurt, voel je je veilig en fijn bij je ouders. Zelfs al gaan je ouders even weg, je weet dat ze terug komen. En al zijn ze boos op je, je weet dat ze van je houden. Als je dat weet, heb je zo’n veilige basis dat je erop uit durft te gaan om de wereld te ontdekken. Dat noemen ze hechting. Soms gaat het mis met de hechting.

Hoe ontstaat het?

Als het bij jou helemaal niet zo prettig was tijdens je babytijd, kan dat ervoor zorgen dat er iets mis is gegaan met die hechting. Je hebt dan niet helemaal goed geleerd om mensen te vertrouwen en hebt daarom een hechtingsprobleem. Wat dat is? Andere kinderen weten dat hun ouders of verzorgers er altijd voor ze zijn, maar jij hebt dat gevoel niet. Dat maakt je erg bang voor die onvoorspelbare wereld om je heen.

Overigens kunnen je ouders niet altijd iets doen aan je hechtingsprobleem, het kan bijvoorbeeld zijn dat je als baby in een couveuse lag of vaak in het ziekenhuis hebt gelegen. Ook een scheiding van je ouders of het overlijden van één van je ouders kan een hechtingsprobleem veroorzaken.

Een hechtingsprobleem kan allerlei effecten hebben. Bij sommige kinderen zorgt een hechtingsprobleem ervoor dat ze zich vastklampen aan hun moeder. Ze spelen amper en gaan zelden zelf op onderzoek uit, omdat ze niet bij hun moeder vandaan willen. Er zijn ook kinderen die al zo vaak afgewezen zijn door hun ouders, dat ze juist wat afstand nemen. Ze zoeken het zelf wel uit, ook als ze verdrietig zijn.

Kenmerken

In één of meerdere van deze kenmerken herken jij jezelf misschien wel:

  • Je hebt moeite om mensen te vertrouwen maar je hebt ook geen groot vertrouwen in jezelf
  • Je durft niet echt op onderzoek uit te gaan
  • Je luistert slecht naar je ouders of verzorgers en naar leraren
  • Je snapt nooit zo goed hoe je met andere mensen en kinderen om moet gaan, wat wel kan en wat niet
  • In je hoofd is het vaak chaos

Hoe wij je kunnen helpen

Er zijn verschillende therapieën die jou kunnen helpen, zodat je je weer een stuk fijner gaat voelen. Je hoeft ze niet allemaal te doen hoor, je behandelaar bekijkt samen met jou en je ouders welke behandelingen het beste bij jullie passen. Je ouders zijn bij deze therapieën super belangrijk!

Was dit artikel nuttig?


Aantal gebruikers wat dit nuttig vond: 0 van 0

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik me aanmelden?

Je kunt je niet zelf aanmelden bij ons. Dat doet de huisarts voor je. Ook het sociale wijkteam van de gemeente waarin je woont, kan je naar ons doorverwijzen. Heb je hulp nodig? Bel dan je huisarts voor een afspraak.

Heb ik toestemming van mijn ouders nodig?

Dat hangt af van je leeftijd. Volgens de Wet op de geneeskundige behandelovereenkomst (WGBO) beslissen de gezaghebbende ouders over je medische behandeling als jij jonger bent dan 12 jaar. Ben je tussen de 12 en 16 jaar? Dan hebben we ook van jou toestemming nodig, en van je ouders. Als je 16 jaar of jonger bent, moeten sowieso allebei je ouders tekenen, anders mogen we je niet helpen. Dat geldt ook als jij bijvoorbeeld bij een van je ouders woont en met de ander weinig contact hebt, omdat dat zo in de wet staat. Vanaf 16 jaar beslis je in principe zelf over je behandeling, maar als het even kan, betrekken we je ouders of verzorgers wel graag bij de behandeling. Dit bespreken we dan wel met jou.

Als ik een psychisch probleem heb, ben ik dan gek?

Er zijn superveel kinderen en jongeren die een psychisch probleem hebben, groot of klein. Dat kan komen doordat iets in je hersenen niet helemaal goed gaat maar ook door dingen die je hebt meegemaakt. Het is niet iets waar je om gevraagd hebt en het is meestal natuurlijk ook niet echt leuk. Maar wat je vooral moet onthouden: je hebt een psychisch probleem, je bent er niet één. Je bent en blijft in eerste instantie gewoon een mens met gevoelens en emoties, net als alle andere kinderen en jongeren om je heen. Niets om je voor te schamen dus. Er zijn dan ook steeds meer bekende mensen die vertellen over hun psychische problemen. Juist als mensen eerlijk vertellen over psychische problemen, gaan andere mensen beter begrijpen wat het inhoudt. Wil jij er op school over vertellen om te zorgen dat je klasgenoten jou beter begrijpen? Via de website Brainwiki kun je informatie voor spreekbeurten vinden.

Waarom kunnen ze mijn problemen niet gewoon met een pil oplossen?

Psychische problemen kunnen heel veel verschillende oorzaken hebben. Soms gaat er in je hersenen iets mis en is dat inderdaad met medicijnen op te lossen (dat noemen wij farmacotherapie). Maar psychische problemen kunnen ook ontstaan door iets in jouw karakter, iets wat is gebeurd of door je omgeving. Of door een combinatie van alles hierboven. In dat geval is het beter om te leren hoe je dat kunt veranderen of hoe je er beter mee kunt omgaan. Pillen zouden het probleem dan alleen maar tijdelijk oplossen. Tenzij je ze je hele leven slikt, en dat wil je toch ook niet? Daarom kiezen we soms liever voor een therapie.  Zie het maar zo: als je voor pijn in je knie naar de huisarts gaat, krijg je soms medicijnen en soms moet je oefeningen doen om je knie weer soepel te maken. Zo gaat het met psychische problemen ook.

 

Ik heb nu hulp nodig!