Negatief zelfbeeld

Als je vindt dat jij niets voorstelt en je daardoor verdrietig voelt, heb je last van een negatief zelfbeeld.

Het lijkt wel of iedereen leuker, beter, slimmer en knapper is dan jij. Je vindt jezelf dan ook niet heel bijzonder, je hebt het gevoel niets te kunnen en je wordt ook niet blij van wat je in de spiegel ziet. Je voelt je somber en hebt nergens zin in. Je lijkt ook altijd precies het verkeerde te doen of te zeggen. Soms zorgt dat ervoor dat je gepest wordt, waardoor jij je nog ellendiger gaat voelen. Logisch, want eigenlijk bevestigen ze met dat pesten wat jij al wist: je stelt niets voor. Dat is niet waar, maar zo voel jij het wel.

Je gaat steeds minder doen en proberen, want als je niets doet, kun je ook niets verpesten. Bij sommige jongeren zorgt een negatief zelfbeeld dat ze gevoeliger worden voor andere stoornissen, zoals eetproblemen of angststoornissen. Zelfs als (jong) kind kun je dit soort gevoelens al hebben. Dan ga je je anders gedragen dan eerst, je gaat heel veel grappen maken of je wordt juist heel rustig. Het kan ook zijn dat je last krijgt van lichamelijke klachten zoals buikpijn, moeheid, hoofdpijn of eczeem.


Kenmerken

In één of meerdere van deze kenmerken herken jij jezelf misschien wel:

  • Je hebt het gevoel dat je nooit iets goed doet
  • Je hebt veel kritiek op jezelf
  • Anderen vind jij beter en belangrijker dan jij
  • Als iets niet goed gaat, dan hecht jij daar veel waarde aan
  • Waardering van anderen vind jij heel erg belangrijk
  • Je voelt je vaak depressief
  • Je bent niet trots op jezelf
  • Als iets wel goed gaat, dan haal jij je schouders op

Hoe ontstaat het?

Dit soort negatieve gevoelens kunnen extra sterk worden als je in een nieuwe klas terecht komt of een ander team. De pubertijd doet voor je zelfvertrouwen vaak ook geen wonderen, je lijf verandert en daar kun je ook behoorlijk onzeker van worden. Vooral meisjes hebben daar last van. Bij het vormen van een beeld van zichzelf vinden zij ook de mening van anderen belangrijk. Jongens baseren hun zelfbeeld vooral op wat ze presteren. Het kan ook zijn dat je ouders je niet het gevoel hebben gegeven dat jij de moeite waard bent.

Cultuurding

Als je een andere (culturele) achtergrond hebt, kun je daar ook onzeker van worden. Want bij welke cultuur hoor je nou eigenlijk? Moet je vasthouden aan de cultuur die je ouders je hebben meegegeven? Of kies je je eigen cultuur?

Meer weten over een negatief zelfbeeld? Op Brainwiki vind je heel veel informatie over stoornissen bij kinderen en jongeren.

Hoe wij je kunnen helpen

Met therapie kunnen we ervoor zorgen dat jij zekerder van jezelf wordt en beter in je vel komt te zitten.

Was dit artikel nuttig?


Aantal gebruikers wat dit nuttig vond: 2 van 3

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik me aanmelden?

Je kunt je niet zelf aanmelden bij ons. Dat doet de huisarts voor je. Ook het sociale wijkteam van de gemeente waarin je woont, kan je naar ons doorverwijzen. Heb je hulp nodig? Bel dan je huisarts voor een afspraak.

Heb ik toestemming van mijn ouders nodig?

Dat hangt af van je leeftijd. Volgens de Wet op de geneeskundige behandelovereenkomst (WGBO) beslissen de gezaghebbende ouders over je medische behandeling als jij jonger bent dan 12 jaar. Ben je tussen de 12 en 16 jaar? Dan hebben we ook van jou toestemming nodig, en van je ouders. Als je 16 jaar of jonger bent, moeten sowieso allebei je ouders tekenen, anders mogen we je niet helpen. Dat geldt ook als jij bijvoorbeeld bij een van je ouders woont en met de ander weinig contact hebt, omdat dat zo in de wet staat. Vanaf 16 jaar beslis je in principe zelf over je behandeling, maar als het even kan, betrekken we je ouders of verzorgers wel graag bij de behandeling. Dit bespreken we dan wel met jou.

Als ik een psychisch probleem heb, ben ik dan gek?

Er zijn superveel kinderen en jongeren die een psychisch probleem hebben, groot of klein. Dat kan komen doordat iets in je hersenen niet helemaal goed gaat maar ook door dingen die je hebt meegemaakt. Het is niet iets waar je om gevraagd hebt en het is meestal natuurlijk ook niet echt leuk. Maar wat je vooral moet onthouden: je hebt een psychisch probleem, je bent er niet één. Je bent en blijft in eerste instantie gewoon een mens met gevoelens en emoties, net als alle andere kinderen en jongeren om je heen. Niets om je voor te schamen dus. Er zijn dan ook steeds meer bekende mensen die vertellen over hun psychische problemen. Juist als mensen eerlijk vertellen over psychische problemen, gaan andere mensen beter begrijpen wat het inhoudt. Wil jij er op school over vertellen om te zorgen dat je klasgenoten jou beter begrijpen? Via de website Brainwiki kun je informatie voor spreekbeurten vinden.

Waarom kunnen ze mijn problemen niet gewoon met een pil oplossen?

Psychische problemen kunnen heel veel verschillende oorzaken hebben. Soms gaat er in je hersenen iets mis en is dat inderdaad met medicijnen op te lossen (dat noemen wij farmacotherapie). Maar psychische problemen kunnen ook ontstaan door iets in jouw karakter, iets wat is gebeurd of door je omgeving. Of door een combinatie van alles hierboven. In dat geval is het beter om te leren hoe je dat kunt veranderen of hoe je er beter mee kunt omgaan. Pillen zouden het probleem dan alleen maar tijdelijk oplossen. Tenzij je ze je hele leven slikt, en dat wil je toch ook niet? Daarom kiezen we soms liever voor een therapie.  Zie het maar zo: als je voor pijn in je knie naar de huisarts gaat, krijg je soms medicijnen en soms moet je oefeningen doen om je knie weer soepel te maken. Zo gaat het met psychische problemen ook.

 

Ik heb nu hulp nodig!