Persoonlijkheidsstoornissen

Als je een persoonlijkheidsstoornis hebt, zijn bepaalde karaktereigenschappen zo sterk dat ze je leven beheersen en het lastig maken om leuk met andere mensen om te gaan.

Je persoonlijkheid is een mix van alle dingen die je doet, zegt en denkt. Ze maken jou tot wie je bent, want niemand doet, zegt of denkt precies hetzelfde. Iedere persoon heeft mindere eigenschappen, karaktertrekken die niet zo leuk zijn. Dat je bijvoorbeeld snel jaloers bent. Of een beetje lui, verlegen of perfectionistisch. Heel normaal, want iedereen heeft leuke en minder leuke eigenschappen. Maar als die vervelende trekjes zo groot worden dat ze je karakter overheersen, worden ze wel een probleem. Dan zorgen ze ervoor dat jij moeilijke of spannende situaties niet goed aankunt. En dat je het heel lastig vindt om normaal om te gaan met de mensen om je heen. Dan loop je door je eigen persoonlijkheid vast op school, thuis of bij je vrienden. Dat noemen we een persoonlijkheidsstoornis.

In de groei

Overigens is het lastig om een persoonlijkheidsstoornis bij jongeren te benoemen, omdat je hersenen (en daarmee je karakter) nog volop in ontwikkeling zijn. Maar soms zijn er wel trekjes van zo’n stoornis te bespeuren. Dan is het fijn als je hulp krijgt.

Soorten persoonlijkheidsstoornissen

Er zijn veel verschillende persoonlijkheidsstoornissen. We noemen hier de drie stoornissen die het meest bij jongeren voorkomen:

Vermijdende persoonlijkheidsstoornis

Jij voelt je in relaties met anderen heel erg onzeker. Je weet zeker dat je iets verkeerd zult doen of zeggen als je met andere mensen bent. Je denkt de hele tijd aan wat anderen van jou vinden en weet zeker dat ze jou saai en stom vinden. Die gedachten maken je heel somber en eenzaam. Omdat je je vaak zo ongemakkelijk voelt in gezelschap, trek je jezelf vaak terug.

Afhankelijke persoonlijkheidsstoornis

Je denkt dat je overal hulp van anderen bij nodig hebt. Anderen zijn in jouw ogen namelijk veel beter dan jij. Je houdt er niet van om alleen te zijn, je hebt liever iemand om je heen waar je op kunt steunen. Omdat je geen ruzie wilt krijgen, doe je altijd superlief tegen anderen en zeg je vooral niet wat je echt denkt. Soms zorgt dat ervoor dat mensen misbruik maken van jouw liefheid. Maar nooit jezelf kunnen zijn, is vooral heel vermoeiend. Dat kan stress of sombere gevoelens opleveren.

Borderline

Als je borderline hebt, verander je steeds heel sterk van gevoelens, stemmingen, relaties, zelfbeeld en gedrag. Nou hebben pubers daar wel vaker last van maar bij jou zijn die veranderingen vrij extreem. Omdat deze stoornis wat vaker voorkomt, behandelen we hem apart op deze webpagina.

Hoe wij je kunnen helpen

Wij kunnen je leren omgaan met je emoties waardoor je weer een stuk fijner in je vel zit en je goed kunt redden in het leven. Je krijgt meer zelfvertrouwen en durft daardoor ook veel meer. Je ouders zijn vaak erg belangrijk bij de behandeling, dus die betrekken we er ook bij.

Onze therapieën:

Onze hulp voor ouders

Bij GGZ Delfland vinden we ouders onmisbaar bij onze behandelingen. Maar wij ondersteunen ook de ouders, wij begrijpen als geen ander dat een kind met een persoonlijkheidsstoornis een enorme impact heeft op je leven en op het gezin. Daarom bieden we ook therapieën voor ouders aan.

Was dit artikel nuttig?


Aantal gebruikers wat dit nuttig vond: 0 van 0

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik me aanmelden?

Je kunt je niet zelf aanmelden bij ons. Dat doet de huisarts voor je. Ook het sociale wijkteam van de gemeente waarin je woont, kan je naar ons doorverwijzen. Heb je hulp nodig? Bel dan je huisarts voor een afspraak.

Heb ik toestemming van mijn ouders nodig?

Dat hangt af van je leeftijd. Volgens de Wet op de geneeskundige behandelovereenkomst (WGBO) beslissen de gezaghebbende ouders over je medische behandeling als jij jonger bent dan 12 jaar. Ben je tussen de 12 en 16 jaar? Dan hebben we ook van jou toestemming nodig, en van je ouders. Als je 16 jaar of jonger bent, moeten sowieso allebei je ouders tekenen, anders mogen we je niet helpen. Dat geldt ook als jij bijvoorbeeld bij een van je ouders woont en met de ander weinig contact hebt, omdat dat zo in de wet staat. Vanaf 16 jaar beslis je in principe zelf over je behandeling, maar als het even kan, betrekken we je ouders of verzorgers wel graag bij de behandeling. Dit bespreken we dan wel met jou.

Als ik een psychisch probleem heb, ben ik dan gek?

Er zijn superveel kinderen en jongeren die een psychisch probleem hebben, groot of klein. Dat kan komen doordat iets in je hersenen niet helemaal goed gaat maar ook door dingen die je hebt meegemaakt. Het is niet iets waar je om gevraagd hebt en het is meestal natuurlijk ook niet echt leuk. Maar wat je vooral moet onthouden: je hebt een psychisch probleem, je bent er niet één. Je bent en blijft in eerste instantie gewoon een mens met gevoelens en emoties, net als alle andere kinderen en jongeren om je heen. Niets om je voor te schamen dus. Er zijn dan ook steeds meer bekende mensen die vertellen over hun psychische problemen. Juist als mensen eerlijk vertellen over psychische problemen, gaan andere mensen beter begrijpen wat het inhoudt. Wil jij er op school over vertellen om te zorgen dat je klasgenoten jou beter begrijpen? Via de website Brainwiki kun je informatie voor spreekbeurten vinden.

Ik heb nu hulp nodig!