Psychose

Als je een psychose hebt, verwar je de wereld om je heen met een fantasiewereld, terwijl je dat meestal zelf niet door hebt.

Je hebt het idee dat mensen achter je rug om over je kletsen. En plannen maken om jou dwars te zitten. Of je hoort stemmen terwijl je alleen bent. Je kunt je ineens maar moeilijk concentreren op school terwijl je dat eerst wel prima kon. Je gedachten dwalen allerlei kanten uit, waardoor je dingen ook niet goed kunt uitleggen. Best wel eng. Het kan ook zijn dat je het zelf niet eens in de gaten hebt, maar je ouders en vrienden zich zorgen maken omdat je nogal in de war lijkt te zijn.

Storing in de hersenen

Als je een psychose hebt, hebben je hersenen een soort storing. De verschillende hersendelen geven verkeerde boodschappen aan elkaar en daardoor kun je fantasie en werkelijkheid tijdelijk niet goed scheiden, zonder dat je dat zelf door hebt. Jij ziet, ruikt, proeft of hoort het namelijk allemaal wel. Dat noem je een hallucinatie. Er is ook zoiets als een waan, dan geloof jij iets dat niemand anders gelooft. Een psychose kan een paar uur duren, maar ook weken of maanden. Het gaat wel altijd over, maar kan terugkomen. Het is daarom handig om te weten wat de eerste tekenen zijn zodat er snel ingegrepen kan worden.

Stemmen in je hoofd

Wat het ontdekken van een psychose lastig maakt, is dat jongeren wel vaker stemmen horen zonder daar bang voor te zijn of last van te hebben. Dan hebben ze wel een hallucinatie (als je iets ziet of hoort dat er niet is), maar ze zijn niet psychotisch. En als je ’s nachts iets engs in je kamer ziet, wil dat ook niet zeggen dat je een hallucinatie hebt. Dat hebben we bijna allemaal weleens. Maar wanneer je vaker hallucinaties hebt, je er bang van wordt, of er last van hebt, dan kan je wel wat hulp gebruiken. Mocht je nou twijfelen of je een psychose hebt, dan is het wel handig dat je een dokter opzoekt, want alleen die kan dat echt beoordelen.

Kenmerken

In één of meerdere van deze kenmerken herken jij jezelf misschien wel:

  • Je hebt het gevoel dat je gevolgd wordt. Of je denkt dat jij geheime boodschappen doorkrijgt via de radio of de tv. Niemand anders hoort of ziet dat.
  • Je hoort een stem of meerdere stemmen terwijl er niemand in de buurt is.
  • Je hoort geluiden die anderen niet horen.
  • Je voelt je leeg en somber.
  • Je hebt weinig energie en zou het liefst de hele dag in je bed liggen.
  • Je praat in jezelf.
  • Je gedachten zijn warrig en je kunt je niet goed concentreren.

Hoe ontstaat het?

Er zijn heel veel verschillende oorzaken voor psychoses. Psychoses kunnen erfelijk zijn, maar dat wil niet zeggen dat dat altijd het geval is. Heel veel stress of slaapgebrek kunnen ook een oorzaak zijn. Ook drugs kunnen zorgen dat je in een psychose terecht komt. Bij sommige psychische ziektes komen ook vaker psychoses voor, zoals schizofrenie, autisme en depressie. Soms kunnen epilepsie of zware koorts het ook veroorzaken. Elk jaar maken in Nederland ruim 6400 mensen een eerste psychose mee, vaak tussen hun 16e en 23ste jaar. Meer dan 1% van de algehele bevolking heeft wel eens een psychose gehad.

Meer weten over psychose? Op Brainwiki vind je heel veel informatie over stoornissen bij kinderen en jongeren.

Hoe wij je kunnen helpen

We hebben verschillende manieren om jou te helpen. Samen met jou, je ouders en je behandelaar wordt gekeken welke therapie het beste voor jou kan werken. We zorgen bijvoorbeeld dat je begrijpt wat een psychose is en met medicatie kunnen we de stemmen en hallucinaties verminderen. Daarnaast bekijken we samen met jou en je ouders hoe jij weer goed in je vel kunt komen. Hiervoor is het bijvoorbeeld belangrijk dat je een goed dagritme hebt met voldoende leuke activiteiten, ontspannende momenten en weinig stress.

Je ouders leren we ook hoe zij jou zo goed mogelijk kunnen ondersteunen tijdens de psychose. Als de psychose voorbij is, bedenken we met jou en je ouders een plan om de kans op een eventuele nieuwe psychose zo klein mogelijk te maken.

Soms is het voor jongeren met een psychose heel moeilijk om uit bed te komen, naar school te gaan, contact te maken met anderen of voor behandeling naar de poli Jeugd te komen. Dan kan er eventueel hulp ingezet worden vanuit de afdeling Familie FACT of DEPT. Er kunnen dan hulpverleners bij jou thuis langskomen.

Onze therapieën:

Onze hulp voor ouders

Bij GGZ Delfland zijn ouders onmisbaar bij onze behandelingen. Maar wij ondersteunen ook de ouders, wij begrijpen dat een kind met autisme een enorme impact heeft op je leven en op het gezin. Daarom bieden we ook therapieën voor ouders aan.

Therapieën:

Was dit artikel nuttig?


Aantal gebruikers wat dit nuttig vond: 0 van 0

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik me aanmelden?

Je kunt je niet zelf aanmelden bij ons. Dat doet de huisarts voor je. Ook het sociale wijkteam van de gemeente waarin je woont, kan je naar ons doorverwijzen. Heb je hulp nodig? Bel dan je huisarts voor een afspraak.

Heb ik toestemming van mijn ouders nodig?

Dat hangt af van je leeftijd. Volgens de Wet op de geneeskundige behandelovereenkomst (WGBO) beslissen de gezaghebbende ouders over je medische behandeling als jij jonger bent dan 12 jaar. Ben je tussen de 12 en 16 jaar? Dan hebben we ook van jou toestemming nodig, en van je ouders. Als je 16 jaar of jonger bent, moeten sowieso allebei je ouders tekenen, anders mogen we je niet helpen. Dat geldt ook als jij bijvoorbeeld bij een van je ouders woont en met de ander weinig contact hebt, omdat dat zo in de wet staat. Vanaf 16 jaar beslis je in principe zelf over je behandeling, maar als het even kan, betrekken we je ouders of verzorgers wel graag bij de behandeling. Dit bespreken we dan wel met jou.

Als ik een psychisch probleem heb, ben ik dan gek?

Er zijn superveel kinderen en jongeren die een psychisch probleem hebben, groot of klein. Dat kan komen doordat iets in je hersenen niet helemaal goed gaat maar ook door dingen die je hebt meegemaakt. Het is niet iets waar je om gevraagd hebt en het is meestal natuurlijk ook niet echt leuk. Maar wat je vooral moet onthouden: je hebt een psychisch probleem, je bent er niet één. Je bent en blijft in eerste instantie gewoon een mens met gevoelens en emoties, net als alle andere kinderen en jongeren om je heen. Niets om je voor te schamen dus. Er zijn dan ook steeds meer bekende mensen die vertellen over hun psychische problemen. Juist als mensen eerlijk vertellen over psychische problemen, gaan andere mensen beter begrijpen wat het inhoudt. Wil jij er op school over vertellen om te zorgen dat je klasgenoten jou beter begrijpen? Via de website Brainwiki kun je informatie voor spreekbeurten vinden.

Ik heb nu hulp nodig!