Afhankelijke persoonlijkheidsstoornis

Met een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis heb je een erg laag gevoel van eigenwaarde. Je denkt dat je niet zelfstandig kunt functioneren en klampt je overdreven vast aan anderen.

Alleen zijn en alleen iets ondernemen is vaak moeilijk voor jou. Je bent veel energie kwijt met het plezieren van anderen. Dit alles zorgt onder meer voor somberheid, stress en lichamelijke klachten.

Kenmerken

  • Moeite met zelfstandig nemen van beslissingen
  • Meningsverschillen uit de weg gaan
  • Vaak vragen om advies en bevestiging
  • Bang zijn om alleen gelaten te worden
  • Moeite met alleen zijn, vasthouden aan relaties

Hoe ontstaat het?

Bij het ontstaan spelen zowel je karakter als je ervaringen rol. Naar schatting heeft zo’n 0,3 tot 1,6 procent van de mensen een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis.

Onze hulp

Stapje voor stapje werk je samen met je begeleider aan je zelfvertrouwen en zelfredzaamheid. Je ontdekt je eigen kracht en mening. Hierdoor kun je steeds beter zelfstandig beslissingen nemen en opkomen voor jezelf.

Behandelingen voor familie en naasten

Was dit artikel nuttig?


Aantal gebruikers wat dit nuttig vond: 10 van 11

Veelgestelde vragen

Hoe snel word ik geholpen?

Er zijn wachttijden omdat er in de geestelijke gezondheidszorg meer mensen hulp nodig hebben dan we in één keer kunnen bieden. We doen er echter alles aan om de wachttijden zo kort mogelijk te houden. In ons overzicht vind je de gemiddelde wachttijd bij ons.

Als je bij ons bent aangemeld, ontvang je samen de uitnodigingsbrief inloggegevens voor online hulpmodules waarmee je alvast zelf aan de slag kunt.

Als je acuut hulp nodig hebt, is er uiteraard geen wachttijd. Je (huis)arts kan je doorverwijzen naar onze Spoedeisende Hulp Psychiatrie.

Ik ben aangemeld. Wat gaat er nu gebeuren?

Nadat je bij ons bent aangemeld door je (huis)arts of medisch specialist ontvang je van ons een brief met de uitnodiging voor het intakegesprek. Voor het intakegesprek bestaat een wachttijd. In de brief vind je daarom ook een link naar online zelfhulpmodules, de zogenaamde e-health. Met deze modules kun je alvast zelf aan de slag tot aan het intakegesprek. In het stappenplan intake en behandeling lees je wat je kunt verwachten van het intakegesprek en de behandeling die daarop volgt.

​​Hoe kan ik contact opnemen met GGZ Delfland?

Voor een behandeling bij ons heb je altijd een verwijzing van de huisarts nodig. Afhankelijk van jouw situatie kan ook je bedrijfsarts, een medisch specialist of een sociaal wijkteam van de gemeente je doorverwijzen. De arts meldt jou bij ons aan, waarna je door ons wordt uitgenodigd voor een intakegesprek.

Heb je nog vragen dan kun je contact met ons opnemen via 015 260 7607 of via info@ggz-delfland.nl. Op onze contactpagina vind je nog andere mogelijkheden voor contact, afhankelijk van de vraag die je hebt.

Ik heb nu hulp nodig!