Angststoornissen

Met een angststoornis ben je zonder reden ergens verschrikkelijk bang voor.

Een angststoornis kan je levenskwaliteit ernstig aantasten. Je gaat bijvoorbeeld situaties uit de weg en komt nauwelijks meer de deur uit. Er zijn verschillende soorten angststoornissen. Ze kunnen leiden tot allerlei lichamelijke en geestelijke klachten.

Verschillende angststoornissen

Straatvrees

Ook wel agorafobie genoemd. Je hebt angst voor bepaalde plekken en situaties, zoals een supermarkt of een evenement.

Dwangstoornis

Je bent een groot deel van de dag bezig om iets te controleren of te herhalen.

Piekerstoornis

Ook wel gegeneraliseerde angststoornis genoemd. Je maakt je overmatig druk en piekert over zaken die eigenlijk niet ernstig zijn.

Paniekstoornis

Je hebt regelmatig paniekaanvallen die zich kenmerken door bijvoorbeeld hartkloppingen, trillen, zweten, duizeligheid, flauwvallen en soms zelfs doodsangst. Hierdoor krijg je angst voor angst.

Sociale fobie

Je hebt angst voor sociale situaties, bijvoorbeeld omdat je bang bent dat mensen je negatief beoordelen.

Specifieke fobie

Je bent heel erg bang voor bepaalde objecten, dieren of situaties. Denk aan smetvrees of angst voor spinnen.

Acute stressstoornis

Iedereen raakt van slag als hij een traumatische gebeurtenis meemaakt, zoals een inbraak, een aanranding of (het zien van) een ernstig ongeluk. Maar als je de gebeurtenis niet kunt loslaten, heb je misschien een acute stressstoornis. Dit lijkt op een posttraumatische stressstoornis maar treedt vaak sneller op en is van kortere duur. Kenmerken zijn slaapstoornissen, een verdoofd gevoel en problemen met je geheugen. Ook kunnen emoties als prikkelbaarheid, boosheid en angst voorkomen, net als lichamelijke reacties zoals beven en hevig transpireren.

​Angststoornis Niet Nader Omschreven

Je hebt angsten en fobieën die niet in de bekende categorieën passen maar wel dezelfde angstklachten opleveren.

Angststoornis door een somatische aandoening

Je hebt een angststoornis als gevolg van een lichamelijke aandoening.

Kenmerken

Elke angststoornis heeft zijn eigen kenmerken. Maar er zijn ook algemene kenmerken die gelden voor alle angststoornissen. Dat zijn:

  • Buitensporige angst en bezorgdheid
  • Rusteloos- en prikkelbaarheid
  • Concentratie- en slaapproblemen
  • Verhoogde spierspanning
  • Hartkloppingen, druk op de borst, zweten, ademnood, trillen, misselijkheid en hyperventilatie

Hoe ontstaat het?

Een angststoornis kan ontstaan als je, kort na elkaar, één of meerdere ingrijpende gebeurtenissen meemaakt. Bijvoorbeeld als je relatie stukloopt, je te maken krijgt met geweld, als je een ongeluk meemaakt of als een naaste overlijdt. Aanleg en karakter spelen hierbij een rol. Een hooggevoelig persoon zal bijvoorbeeld eerder een angststoornis ontwikkelen. Bijna 20 procent van de Nederlanders krijgt in het leven een angststoornis.

Onze hulp

Een angststoornis gaat bijna nooit over zonder behandeling. Gelukkig kunnen we je angstklachten verminderen of zelfs helemaal laten verdwijnen.

Behandelingen voor familie en naasten

Was dit artikel nuttig?


Aantal gebruikers wat dit nuttig vond: 7 van 11

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik me aanmelden?

Je kunt je niet zelf aanmelden bij ons. Dat doet de huisarts voor je. Afhankelijk van jouw situatie kan ook je bedrijfsarts of een medisch specialist je doorverwijzen. Heb je hulp nodig? Ga dan altijd eerst naar de huisarts.

Hoe snel word ik geholpen?

Er zijn wachttijden omdat er in de geestelijke gezondheidszorg meer mensen hulp nodig hebben dan we in één keer kunnen bieden. We doen er echter alles aan om de wachttijden zo kort mogelijk te houden. In ons overzicht vind je de gemiddelde wachttijd bij ons.

Als je bij ons bent aangemeld, ontvang je samen de uitnodigingsbrief inloggegevens voor online hulpmodules waarmee je alvast zelf aan de slag kunt.

Als je acuut hulp nodig hebt, is er uiteraard geen wachttijd. Je (huis)arts kan je doorverwijzen naar onze Spoedeisende Hulp Psychiatrie.

Ik ben aangemeld. Wat gaat er nu gebeuren?

Nadat je bij ons bent aangemeld door je (huis)arts of medisch specialist ontvang je van ons een brief met de uitnodiging voor het intakegesprek. Voor het intakegesprek bestaat een wachttijd. In de brief vind je daarom ook een link naar online zelfhulpmodules, de zogenaamde e-health. Met deze modules kun je alvast zelf aan de slag tot aan het intakegesprek. In het stappenplan intake en behandeling lees je wat je kunt verwachten van het intakegesprek en de behandeling die daarop volgt.

Ik heb nu hulp nodig!