Autisme

Als je een autisme spectrum stoornis hebt, verwerk je informatie anders dan anderen.

Je hebt moeite om hoofdzaken van bijzaken te scheiden en ziet veel details. Dat kan overweldigend zijn. Ook ben je je vaak minder bewust van de gevoelens en intenties van anderen. Je hebt daarom soms moeite met sociale contacten.

Mensen met een autisme spectum stoornis zijn vaak logische, creatieve en feitelijke denkers. Ze kunnen zich als geen ander focussen op dat waar hun interesse ligt. Minder sterke punten zijn flexibiliteit, planning en organisatie. Ze houden niet van verandering en hebben duidelijke structuur nodig om goed te functioneren.

Autisme heet nu autisme spectrum stoornis (ASS).

Omdat autisme veel verschillende vormen heeft, heet het tegenwoordig autisme spectrum stoornis (ASS). Hieronder vallen nu klassiek autisme, Asperger en PDD-NOS.

Kenmerken

  • Niet van verandering houden
  • Beter functioneren binnen duidelijke kaders
  • Woorden erg letterlijk nemen en daarom grapjes of achterliggende boodschappen niet snappen
  • Je minder goed kunnen inleven in andere mensen
  • Je goed kunnen focussen op één bepaald onderwerp

Hoe ontstaat het?

Met een autisme spectrum stoornis word je geboren. In Nederland heeft ruim 1% van de bevolking een vorm van autisme. De precieze oorzaak van autisme spectrum stoornis is nog niet bekend. Wetenschappers denken dat er vaak sprake is van erfelijke factoren.

Onze hulp

Je leert omgaan met de problemen die je ervaart en die je dagelijks functioneren in de weg staan. Het doel van de behandelingen is dat je kunt werken, naar school kunt en goede relaties met anderen kunt hebben.

Behandelingen voor familie en naasten

Was dit artikel nuttig?


Aantal gebruikers wat dit nuttig vond: 12 van 15

Veelgestelde vragen

Hoe snel word ik geholpen?

Er zijn wachttijden omdat er in de geestelijke gezondheidszorg meer mensen hulp nodig hebben dan we in één keer kunnen bieden. We doen er echter alles aan om de wachttijden zo kort mogelijk te houden. In ons overzicht vind je de gemiddelde wachttijd bij ons.

Als je bij ons bent aangemeld, ontvang je samen de uitnodigingsbrief inloggegevens voor online hulpmodules waarmee je alvast zelf aan de slag kunt.

Als je acuut hulp nodig hebt, is er uiteraard geen wachttijd. Je (huis)arts kan je doorverwijzen naar onze Spoedeisende Hulp Psychiatrie.

Ik ben aangemeld. Wat gaat er nu gebeuren?

Nadat je bij ons bent aangemeld door je (huis)arts of medisch specialist ontvang je van ons een brief met de uitnodiging voor het intakegesprek. Voor het intakegesprek bestaat een wachttijd. In de brief vind je daarom ook een link naar online zelfhulpmodules, de zogenaamde e-health. Met deze modules kun je alvast zelf aan de slag tot aan het intakegesprek. In het stappenplan intake en behandeling lees je wat je kunt verwachten van het intakegesprek en de behandeling die daarop volgt.

​​Hoe kan ik contact opnemen met GGZ Delfland?

Voor een behandeling bij ons heb je altijd een verwijzing van de huisarts nodig. Afhankelijk van jouw situatie kan ook je bedrijfsarts, een medisch specialist of een sociaal wijkteam van de gemeente je doorverwijzen. De arts meldt jou bij ons aan, waarna je door ons wordt uitgenodigd voor een intakegesprek.

Heb je nog vragen dan kun je contact met ons opnemen via 015 260 7607 of via info@ggz-delfland.nl. Op onze contactpagina vind je nog andere mogelijkheden voor contact, afhankelijk van de vraag die je hebt.

Ik heb nu hulp nodig!