Bipolaire stoornis

Een bipolaire stoornis wordt ook wel manisch depressief genoemd. Je hebt dan last van grote stemmingswisselingen.

Je stemming wisselt van heel optimistisch tot zeer depressief. Tijdens een depressie kom je vrijwel tot niets, je piekert en verliest alle perspectief. Je hebt geen energie, soms heb je misschien zelfs wel zelfmoordgedachten. Terwijl je in een manische periode een enorme levenslust kunt hebben: je bent overmoedig, barst van de energie en kunt de hele wereld aan. Tussen de verschillende periodes door kun je stabiel zijn en je normaal voelen.

Sommige mensen hebben last van gemengde periodes. Dat houdt in dat zij dagelijks last hebben van symptomen die zowel horen bij een periode van manie als bij een depressieve episode.

Kenmerken

Kenmerken depressieve periode

 • Piekeren en somber zijn
 • Schuldgevoelens hebben
 • Geen perspectief zien
 • Zelfmoordgedachten hebben
 • Grip op de werkelijkheid verliezen


Kenmerken manische periode

 • In een abnormaal goede bui zijn
 • Veel energie hebben
 • Weinig behoefte aan slaap
 • Geen schaamte kennen en overmoedig handelen
 • Gevolgen van je handelen niet overzien
 • In conflicten belanden, schulden maken

Hoe ontstaat het?

Het is nog niet bekend hoe een bipolaire stoornis ontstaat. Net als bij veel andere psychiatrische stoornissen, is de een er gevoeliger voor dan de ander, maar openbaren symptomen zich pas onder bepaalde omstandigheden. Het gaat meestal om een combinatie van biologische, sociale en psychologische factoren.

Een bipolaire stoornis is een ernstige psychische aandoening. Een tot twee procent van de Nederlanders heeft er last van.

Onze hulp

Een bipolaire stoornis gaat niet over maar je manieën en depressies kunnen we behandelen. Tijdens de behandeling onderzoeken we samen hoe en wanneer een manie of depressie bij je ontstaat. We leren je deze situaties op tijd te herkennen. Want hoe eerder de behandeling begint of wordt aangepast, hoe sneller je stemming weer stabiel is.

Bij een zeer ernstige manie of depressie word je soms kort opgenomen in onze kliniek. Maar alleen als dat echt nodig is.

Behandelingen voor familie en naasten

Was dit artikel nuttig?


Aantal gebruikers wat dit nuttig vond: 11 van 12

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik me aanmelden?

Je kunt je niet zelf aanmelden bij ons. Dat doet de huisarts voor je. Afhankelijk van jouw situatie kan ook je bedrijfsarts of een medisch specialist je doorverwijzen. Heb je hulp nodig? Ga dan altijd eerst naar de huisarts.

Hoe snel word ik geholpen?

Er zijn wachttijden omdat er in de geestelijke gezondheidszorg meer mensen hulp nodig hebben dan we in één keer kunnen bieden. We doen er echter alles aan om de wachttijden zo kort mogelijk te houden. In ons overzicht vind je de gemiddelde wachttijd bij ons.

Als je bij ons bent aangemeld, ontvang je samen de uitnodigingsbrief inloggegevens voor online hulpmodules waarmee je alvast zelf aan de slag kunt.

Als je acuut hulp nodig hebt, is er uiteraard geen wachttijd. Je (huis)arts kan je doorverwijzen naar onze Spoedeisende Hulp Psychiatrie.

Ik ben aangemeld. Wat gaat er nu gebeuren?

Nadat je bij ons bent aangemeld door je (huis)arts of medisch specialist ontvang je van ons een brief met de uitnodiging voor het intakegesprek. Voor het intakegesprek bestaat een wachttijd. In de brief vind je daarom ook een link naar online zelfhulpmodules, de zogenaamde e-health. Met deze modules kun je alvast zelf aan de slag tot aan het intakegesprek. In het stappenplan intake en behandeling lees je wat je kunt verwachten van het intakegesprek en de behandeling die daarop volgt.

Ik heb nu hulp nodig!