Depressie

Als je een depressie hebt, voel je je elke dag en voor langere tijd somber en lusteloos.

Je hebt weinig energie, bent verdrietig en hebt nergens meer plezier in. Het kost je veel moeite de dagelijkse dingen te doen. Je bent moe en voelt je vaak waardeloos. Misschien denk je zelfs wel aan de dood.

Kenmerken

  • Continu somber zijn
  • Nergens interesse in hebben
  • Moe zijn en moeilijk kunnen slapen
  • Schuldgevoelens hebben
  • Je waardeloos voelen, misschien wel denken aan de dood

Hoe ontstaat het?

Depressiviteit heeft verschillende oorzaken. Soms word je depressief na een heftige gebeurtenis. Zoals het overlijden van iemand waarvan je houdt, een ongeluk, een stukgelopen relatie of het verlies van je baan. De kans op een depressie is groter als het in je familie voorkomt. Je kunt ook extra gevoelig zijn voor een depressie na een hormonale ontregeling. Bijvoorbeeld na een zwangerschap of als je in de overgang zit.

Depressie komt veel voor. Bijna 20 procent van de volwassenen in Nederland krijgt ooit een depressie.

Onze hulp

Door een behandeling kunnen je klachten snel verminderen of zelfs overgaan. Zonder behandeling kan een depressie maanden of zelfs jaren duren. Tijdens de behandeling blijf je zoveel mogelijk thuis wonen. Bij een zeer ernstige depressie wordt je soms opgenomen in onze kliniek. Maar alleen als het echt nodig is.

Was dit artikel nuttig?


Aantal gebruikers wat dit nuttig vond: 11 van 12

Veelgestelde vragen

Hoe snel word ik geholpen?

Er zijn wachttijden omdat er in de geestelijke gezondheidszorg meer mensen hulp nodig hebben dan we in één keer kunnen bieden. We doen er echter alles aan om de wachttijden zo kort mogelijk te houden. In ons overzicht vind je de gemiddelde wachttijd bij ons.

Als je bij ons bent aangemeld, ontvang je samen de uitnodigingsbrief inloggegevens voor online hulpmodules waarmee je alvast zelf aan de slag kunt.

Als je acuut hulp nodig hebt, is er uiteraard geen wachttijd. Je (huis)arts kan je doorverwijzen naar onze Spoedeisende Hulp Psychiatrie.

Ik ben aangemeld. Wat gaat er nu gebeuren?

Nadat je bij ons bent aangemeld door je (huis)arts of medisch specialist ontvang je van ons een brief met de uitnodiging voor het intakegesprek. Voor het intakegesprek bestaat een wachttijd. In de brief vind je daarom ook een link naar online zelfhulpmodules, de zogenaamde e-health. Met deze modules kun je alvast zelf aan de slag tot aan het intakegesprek. In het stappenplan intake en behandeling lees je wat je kunt verwachten van het intakegesprek en de behandeling die daarop volgt.

​​Hoe kan ik contact opnemen met GGZ Delfland?

Voor een behandeling bij ons heb je altijd een verwijzing van de huisarts nodig. Afhankelijk van jouw situatie kan ook je bedrijfsarts, een medisch specialist of een sociaal wijkteam van de gemeente je doorverwijzen. De arts meldt jou bij ons aan, waarna je door ons wordt uitgenodigd voor een intakegesprek.

Heb je nog vragen dan kun je contact met ons opnemen via 015 260 7607 of via info@ggz-delfland.nl. Op onze contactpagina vind je nog andere mogelijkheden voor contact, afhankelijk van de vraag die je hebt.

Ik heb nu hulp nodig!