Dwangmatige persoonlijkheidsstoornis

Met een obsessieve compulsieve of dwangmatige persoonlijkheidsstoornis stel je zulke hoge eisen aan jezelf dat je amper kunt functioneren.

Je hebt vaak veel last van dwanggedachten of dwanghandelingen. Je legt jezelf leefregels op en daar mag je niet vanaf wijken. Je herhaalt bijvoorbeeld ontelbaar vaak dezelfde handeling. Alles moet perfect zijn. Je bent obsessief bezig met details, regels, lijsten, organisatie of schema’s. Hierdoor ben je slecht in staat om dagelijkse activiteiten te verrichten, te werken en relaties te onderhouden.

Iemand met een dwangmatige stoornis ervaart veel stress en heeft vaak ook stress-gerelateerde lichamelijke klachten, angststoornissen of een burn-out. Ook hebben ze vaker dan gemiddeld een eetstoornis. Verder kunnen ze last hebben van somberheidklachten.

Kenmerken

  • Overdreven perfectionistisch zijn
  • Veel stress ervaren
  • Last hebben van ongewenste dwanggedachten
  • Jezelf verplichten bepaalde handelingen telkens te herhalen
  • Obsessief bezig zijn met organiseren

Hoe ontstaat het?

Veel mensen met een dwangmatige persoonlijkheidsstoornis zijn opgegroeid met afstandelijke, kritische of strenge ouders. Tijdens je opvoeding was er waarschijnlijk weinig ruimte was voor spel, ontspanning en pubergedrag. Deze stoornis komt voor bij ongeveer één procent van de bevolking.

Onze hulp

Je leert begrijpen waarom je zo'n grip en beheersing over je gevoelens en handelingen wilt houden. Je leert om je gedachten te relativeren en dat er nog meer manieren zijn om je 'taak' uit te voeren.

Behandelingen voor familie en naasten

Was dit artikel nuttig?


Aantal gebruikers wat dit nuttig vond: 2 van 2

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik me aanmelden?

Je kunt je niet zelf aanmelden bij ons. Dat doet de huisarts voor je. Afhankelijk van jouw situatie kan ook je bedrijfsarts of een medisch specialist je doorverwijzen. Heb je hulp nodig? Ga dan altijd eerst naar de huisarts.

Hoe snel word ik geholpen?

Er zijn wachttijden omdat er in de geestelijke gezondheidszorg meer mensen hulp nodig hebben dan we in één keer kunnen bieden. We doen er echter alles aan om de wachttijden zo kort mogelijk te houden. In ons overzicht vind je de gemiddelde wachttijd bij ons.

Als je bij ons bent aangemeld, ontvang je samen de uitnodigingsbrief inloggegevens voor online hulpmodules waarmee je alvast zelf aan de slag kunt.

Als je acuut hulp nodig hebt, is er uiteraard geen wachttijd. Je (huis)arts kan je doorverwijzen naar onze Spoedeisende Hulp Psychiatrie.

Ik ben aangemeld. Wat gaat er nu gebeuren?

Nadat je bij ons bent aangemeld door je (huis)arts of medisch specialist ontvang je van ons een brief met de uitnodiging voor het intakegesprek. Voor het intakegesprek bestaat een wachttijd. In de brief vind je daarom ook een link naar online zelfhulpmodules, de zogenaamde e-health. Met deze modules kun je alvast zelf aan de slag tot aan het intakegesprek. In het stappenplan intake en behandeling lees je wat je kunt verwachten van het intakegesprek en de behandeling die daarop volgt.

Ik heb nu hulp nodig!