Ontwijkende persoonlijkheidsstoornis

Als je een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis (OPS) hebt, dan heb je een extreem laag zelfbeeld.

Je voelt je minderwaardig en ziet innerlijke of uiterlijke tekortkomingen bij jezelf die anderen vaak niet zien. Omdat je je voor jezelf schaamt, ben je geremd en verlegen in contacten met anderen. Je begint alleen een relatie als je ervan overtuigd bent dat je niet afgewezen gaat worden.

Verlating en afwijzing is voor mensen met OPS vaak zo pijnlijk dat ze nog liever kiezen voor eenzaamheid, dan dat ze proberen contacten aan te gaan. Dit kan leiden tot eenzaamheid, sociaal isolement of zelfs straatvrees.

Kenmerken

  • Je minderwaardig voelen, jezelf haten
  • Overgevoelig zijn voor kritiek of afwijzing
  • Fantaseren om aan de werkelijkheid te ontsnappen
  • Eenzaam zijn en weinig vrienden hebben
  • Wantrouwend zijn

Hoe ontstaat het?

Introverte of verlegen mensen hebben meer aanleg een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis te krijgen dan anderen. Maar ook je opvoeding heeft invloed. Kreeg je bijvoorbeeld als kind veel kritiek, waren je ouders overbezorgd of ben je gepest? Ook als je grote veranderingen hebt meegemaakt, kan dat invloed hebben. OPS komt relatief vaak voor, 1 tot 5 procent van de Nederlandse bevolking kampt ermee.

Onze hulp

Samen met je behandelaar ga je je negatieve gedachten en patronen doorbreken. Je oefent je sociale vaardigheden en leert contacten leggen en relaties op te bouwen met andere mensen.

Behandelingen voor familie en naasten

Was dit artikel nuttig?


Aantal gebruikers wat dit nuttig vond: 4 van 5

Veelgestelde vragen

Hoe snel word ik geholpen?

Er zijn wachttijden omdat er in de geestelijke gezondheidszorg meer mensen hulp nodig hebben dan we in één keer kunnen bieden. We doen er echter alles aan om de wachttijden zo kort mogelijk te houden. In ons overzicht vind je de gemiddelde wachttijd bij ons.

Als je bij ons bent aangemeld, ontvang je samen de uitnodigingsbrief inloggegevens voor online hulpmodules waarmee je alvast zelf aan de slag kunt.

Als je acuut hulp nodig hebt, is er uiteraard geen wachttijd. Je (huis)arts kan je doorverwijzen naar onze Spoedeisende Hulp Psychiatrie.

Ik ben aangemeld. Wat gaat er nu gebeuren?

Nadat je bij ons bent aangemeld door je (huis)arts of medisch specialist ontvang je van ons een brief met de uitnodiging voor het intakegesprek. Voor het intakegesprek bestaat een wachttijd. In de brief vind je daarom ook een link naar online zelfhulpmodules, de zogenaamde e-health. Met deze modules kun je alvast zelf aan de slag tot aan het intakegesprek. In het stappenplan intake en behandeling lees je wat je kunt verwachten van het intakegesprek en de behandeling die daarop volgt.

​​Hoe kan ik contact opnemen met GGZ Delfland?

Voor een behandeling bij ons heb je altijd een verwijzing van de huisarts nodig. Afhankelijk van jouw situatie kan ook je bedrijfsarts, een medisch specialist of een sociaal wijkteam van de gemeente je doorverwijzen. De arts meldt jou bij ons aan, waarna je door ons wordt uitgenodigd voor een intakegesprek.

Heb je nog vragen dan kun je contact met ons opnemen via 015 260 7607 of via info@ggz-delfland.nl. Op onze contactpagina vind je nog andere mogelijkheden voor contact, afhankelijk van de vraag die je hebt.

Ik heb nu hulp nodig!