Posttraumatische stressstoornis

Na een ingrijpende gebeurtenis kun je last krijgen van lichamelijke en geestelijke klachten.

Na een schokkende ervaring zoals een ernstig auto-ongeluk, fysiek geweld, (seksueel) misbruik, oorlog of natuurrampen, kun je last krijgen van langdurige lichamelijke en geestelijke klachten. Dat noemen we een trauma, of een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Je hebt dan nare herinneringen, of beleeft de ervaring steeds opnieuw. Dat kan leiden tot bijvoorbeeld hartkloppingen, somberheid, overdreven schrikken of angst.

Kenmerken

  • Nare herinneringen steeds opnieuw beleven
  • Overdreven waakzaam en schrikachtig zijn
  • Heftige (lichamelijke) reacties als je aan de gebeurtenis denkt
  • Somber zijn, minder interesses hebben
  • De neiging voelen om je af te sluiten

Hoe ontstaat het?

Niet iedereen krijgt een posttraumatische klacht na een traumatische gebeurtenis. Ongeveer tien procent van de mensen die iets naars is overkomen, lukt het niet om een trauma te verwerken en krijgt klachten. Deze kunnen kort na de gebeurtenis komen, maar het kan ook jaren duren voor je last krijgt. Daarbij spelen verschillende zaken een rol: moet je het alleen verwerken, zijn de gebeurtenissen vaker voorgekomen, kun je makkelijk over je gevoelens praten, heb je een positieve levensinstelling?

Onze hulp

Een trauma is goed te behandelen. In de veilige omgeving van de behandelkamer ga je samen met je behandelaar op zoek naar je vermijdingsreacties en roep je het trauma weer op. Niet makkelijk, daarom doe je het niet alleen. Door deze oefening kunnen je klachten verminderen of zelfs helemaal verdwijnen.

Behandelingen voor familie en naasten

Was dit artikel nuttig?


Aantal gebruikers wat dit nuttig vond: 3 van 5

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik me aanmelden?

Je kunt je niet zelf aanmelden bij ons. Dat doet de huisarts voor je. Afhankelijk van jouw situatie kan ook je bedrijfsarts of een medisch specialist je doorverwijzen. Heb je hulp nodig? Ga dan altijd eerst naar de huisarts.

Hoe snel word ik geholpen?

Er zijn wachttijden omdat er in de geestelijke gezondheidszorg meer mensen hulp nodig hebben dan we in één keer kunnen bieden. We doen er echter alles aan om de wachttijden zo kort mogelijk te houden. In ons overzicht vind je de gemiddelde wachttijd bij ons.

Als je bij ons bent aangemeld, ontvang je samen de uitnodigingsbrief inloggegevens voor online hulpmodules waarmee je alvast zelf aan de slag kunt.

Als je acuut hulp nodig hebt, is er uiteraard geen wachttijd. Je (huis)arts kan je doorverwijzen naar onze Spoedeisende Hulp Psychiatrie.

Ik ben aangemeld. Wat gaat er nu gebeuren?

Nadat je bij ons bent aangemeld door je (huis)arts of medisch specialist ontvang je van ons een brief met de uitnodiging voor het intakegesprek. Voor het intakegesprek bestaat een wachttijd. In de brief vind je daarom ook een link naar online zelfhulpmodules, de zogenaamde e-health. Met deze modules kun je alvast zelf aan de slag tot aan het intakegesprek. In het stappenplan intake en behandeling lees je wat je kunt verwachten van het intakegesprek en de behandeling die daarop volgt.

Ik heb nu hulp nodig!