Schizofrene stoornis

Schizofrenie is een complexe stoornis waarbij psychoses voorkomen. Met een schizofrene stoornis maak je soms een verwarde indruk.

Tijdens een psychose is je contact met de werkelijkheid ernstig verstoord. Je bent bijvoorbeeld angstig, hoort stemmen of hebt last van hallucinaties. Je kunt nog maar moeilijk onderscheid maken tussen fantasie en werkelijkheid, en hoort, ziet of denkt dingen die er niet zijn. Met schizofrenie kun je moeilijk bereikbaar zijn en erg naar binnen gekeerd. Tijdens een psychose ben je heel druk en onrustig. Dan kun je ook een enorme besluiteloosheid ervaren, waardoor je de meest eenvoudige beslissingen niet kunt nemen.

Kenmerken

  • Psychoses: waanideeën hebben, dingen zien die er niet zijn
  • Vreemde en onbegrijpelijke gedachtesprongen maken
  • Chaotisch en ongecontroleerd bewegen of juist ‘bevriezen’
  • Weinig energie en motivatie hebben
  • Moeite hebben met ‘normaal’ functioneren

Hoe ontstaat het?

Schizofrenie wordt meestal veroorzaakt door een combinatie van erfelijke, psychische en sociale factoren. Vaak is er niet één oorzaak aan te wijzen. Waarschijnlijk ontstaat schizofrenie door een verstoring in je hersenen. Hierbij zouden erfelijke, biologische factoren ervoor kunnen zorgen dat je extra kwetsbaar bent voor stress. Ook complicaties tijdens de zwangerschap of bij de geboorte kunnen een rol spelen.

Ongeveer 0,8 tot 1 procent van de mensen heeft last van schizofrenie.

Onze hulp

We kijken samen met jou hoe we nieuwe psychotische verschijnselen kunnen herkennen en voorkomen. Want hoe eerder je behandeling begint of wordt aangepast, hoe sneller je stemming weer stabiel is. Zo leer je omgaan met je schizofrenie en kun je een normaal leven opbouwen. Tijdens de behandeling blijf je gewoon thuis wonen. Je komt naar ons voor je therapie. Bij een ernstige psychose word je soms kort opgenomen in onze kliniek. Maar alleen als dat echt nodig is.

Behandelingen voor familie en naasten

Was dit artikel nuttig?


Aantal gebruikers wat dit nuttig vond: 4 van 4

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik me aanmelden?

Je kunt je niet zelf aanmelden bij ons. Dat doet de huisarts voor je. Afhankelijk van jouw situatie kan ook je bedrijfsarts of een medisch specialist je doorverwijzen. Heb je hulp nodig? Ga dan altijd eerst naar de huisarts.

Hoe snel word ik geholpen?

Er zijn wachttijden omdat er in de geestelijke gezondheidszorg meer mensen hulp nodig hebben dan we in één keer kunnen bieden. We doen er echter alles aan om de wachttijden zo kort mogelijk te houden. In ons overzicht vind je de gemiddelde wachttijd bij ons.

Als je bij ons bent aangemeld, ontvang je samen de uitnodigingsbrief inloggegevens voor online hulpmodules waarmee je alvast zelf aan de slag kunt.

Als je acuut hulp nodig hebt, is er uiteraard geen wachttijd. Je (huis)arts kan je doorverwijzen naar onze Spoedeisende Hulp Psychiatrie.

Ik ben aangemeld. Wat gaat er nu gebeuren?

Nadat je bij ons bent aangemeld door je (huis)arts of medisch specialist ontvang je van ons een brief met de uitnodiging voor het intakegesprek. Voor het intakegesprek bestaat een wachttijd. In de brief vind je daarom ook een link naar online zelfhulpmodules, de zogenaamde e-health. Met deze modules kun je alvast zelf aan de slag tot aan het intakegesprek. In het stappenplan intake en behandeling lees je wat je kunt verwachten van het intakegesprek en de behandeling die daarop volgt.

Ik heb nu hulp nodig!