Verslaving

Als je niet meer zonder alcohol, drugs of medicijnen kan, dan heb je een verslaving.

Je bent verslaafd aan een verdovend middel als je het gebruik niet meer onder controle hebt. Je drinkt bijvoorbeeld meer en vaker dan je eigenlijk wilt. De alcohol gaat dan je leven beheersen. Het kan veroorzaken dat je niet goed meer functioneert op je werk, heeft invloed op je vriendschappen en relaties en kan problemen met je gezondheid opleveren. Bij Grip Delfland behandelen we mensen met een verslaving, en dan met name mensen met een lichte alcoholverslaving.

Hoe ontstaat het?

In 35 tot 80 procent van de verslavingen speelt erfelijkheid een rol. Psychische problemen kunnen ervoor zorgen dat iemand makkelijker een verslaving ontwikkelt. Andersom kan een verslaving ervoor zorgen dat iemand psychische problemen krijgt, of dat problemen worden versterkt.

Kenmerken

  • Een sterk verlangen voelen om te gebruiken
  • Meer gebruiken dan gewenst
  • Moeite hebben om het gebruik te matigen of uit te stellen tot een passend moment
  • Minder aandacht besteden dan voorheen aan hobby’s, sociale contacten en werk
  • Doorgaan met gebruiken, zelfs als dat problemen oplevert met gezondheid, relaties, vriendschappen en werk
  • Veel tijd besteden aan het gebruik en het lichamelijk herstellen ervan
  • Steeds meer nodig hebben om nog iets te voelen, er is een tolerantie opgebouwd
  • Last van onthoudingsverschijnselen (bijvoorbeeld slaapproblemen, onrust, trillen of transpiratie) als je niet gebruikt

Onze hulp

Op eigen kracht van een verslaving af komen is lastig. Bij Grip Delfland behandelen we vooral lichte verslavingen aan alcohol, in sommige gevallen gepaard met een andere psychische stoornis.

Was dit artikel nuttig?


Aantal gebruikers wat dit nuttig vond: 1 van 1

Veelgestelde vragen

Hoe snel word ik geholpen?

Er zijn wachttijden omdat er in de geestelijke gezondheidszorg meer mensen hulp nodig hebben dan we in één keer kunnen bieden. We doen er echter alles aan om de wachttijden zo kort mogelijk te houden. In ons overzicht vind je de gemiddelde wachttijd bij ons.

Als je bij ons bent aangemeld, ontvang je samen de uitnodigingsbrief inloggegevens voor online hulpmodules waarmee je alvast zelf aan de slag kunt.

Als je acuut hulp nodig hebt, is er uiteraard geen wachttijd. Je (huis)arts kan je doorverwijzen naar onze Spoedeisende Hulp Psychiatrie.

Ik ben aangemeld. Wat gaat er nu gebeuren?

Nadat je bij ons bent aangemeld door je (huis)arts of medisch specialist ontvang je van ons een brief met de uitnodiging voor het intakegesprek. Voor het intakegesprek bestaat een wachttijd. In de brief vind je daarom ook een link naar online zelfhulpmodules, de zogenaamde e-health. Met deze modules kun je alvast zelf aan de slag tot aan het intakegesprek. In het stappenplan intake en behandeling lees je wat je kunt verwachten van het intakegesprek en de behandeling die daarop volgt.

​​Hoe kan ik contact opnemen met GGZ Delfland?

Voor een behandeling bij ons heb je altijd een verwijzing van de huisarts nodig. Afhankelijk van jouw situatie kan ook je bedrijfsarts, een medisch specialist of een sociaal wijkteam van de gemeente je doorverwijzen. De arts meldt jou bij ons aan, waarna je door ons wordt uitgenodigd voor een intakegesprek.

Heb je nog vragen dan kun je contact met ons opnemen via 015 260 7607 of via info@ggz-delfland.nl. Op onze contactpagina vind je nog andere mogelijkheden voor contact, afhankelijk van de vraag die je hebt.

Ik heb nu hulp nodig!