Psychische stoornis met verslaving

Als je een psychische stoornis hebt, ben je gevoeliger voor drank en drugs. Kun je niet functioneren zonder een van deze middelen, dan heb je een verslaving.

Als je bijna voortdurend een sterk verlangen voelt om te drinken of om drugs te gebruiken en nauwelijks nog controle hebt over dat gebruik, spreken we van een verslavingsstoornis aan middelen. Je kunt verslaafd zijn aan drank of drugs. Bij GGZ Delfland behandelen we vooral verslavingen aan drank die het gevolg zijn van een psychische stoornis. In mindere mate behandelen we verslavingen aan opiaten, cannabis en stimulerende middelen.

De combinatie van een verslaving en een psychische stoornis komt vaak voor, dit wordt een dubbele diagnose genoemd. De combinatie maakt de behandeling moeilijker, omdat een verslaving bepaalde eigenschappen van een psychische stoornis verergert en een psychische stoornis de behoefte aan alcohol of verslavende middelen kan versterken. Daarom is het belangrijk om de stoornissen gezamenlijk te behandelen.

Hoe ontstaat het?

Mensen die al een psychische stoornis hebben, zijn gevoelig voor de effecten van drank en drugs. Zelfs kleine hoeveelheden kunnen negatieve gevolgen hebben. Daarbij kunnen mensen drank of drugs gebruiken als een vorm van zelfmedicatie. Zo kan iemand die depressief is, zichzelf proberen te verliezen in drank. Maar liefst twintig tot vijftig procent van de cliënten in de geestelijke gezondheidszorg heeft te maken met een verslavingsstoornis.

Kenmerken

Eén of meerdere kenmerken zijn voor jou misschien herkenbaar:

  • Een sterk verlangen voelen om te gebruiken
  • Meer gebruiken dan gewenst
  • Moeite hebben om het gebruik te matigen of uit te stellen tot een passend moment
  • Minder aandacht besteden dan voorheen aan hobby’s, sociale contacten en werk
  • Doorgaan met gebruiken, zelfs als dat problemen oplevert met gezondheid, relaties, vriendschappen en werk
  • Veel tijd besteden aan het gebruik en het lichamelijk herstellen ervan
  • Steeds meer nodig hebben om nog iets te voelen, er is een tolerantie opgebouwd
  • Last van onthoudingsverschijnselen (bijvoorbeeld slaapproblemen, onrust, trillen of transpiratie) hebben als je niet gebruikt

Onze hulp

Verslavingen worden ambulant behandeld in onze kliniek. Je kunt dan gewoon in je eigen woning blijven en bezoekt de kliniek voor therapie. In geval van een zwaardere verslaving kun je ook opgenomen worden.

Was dit artikel nuttig?


Aantal gebruikers wat dit nuttig vond: 2 van 2

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik me aanmelden?

Je kunt je niet zelf aanmelden bij ons. Dat doet de huisarts voor je. Afhankelijk van jouw situatie kan ook je bedrijfsarts of een medisch specialist je doorverwijzen. Heb je hulp nodig? Ga dan altijd eerst naar de huisarts.

Hoe snel word ik geholpen?

Er zijn wachttijden omdat er in de geestelijke gezondheidszorg meer mensen hulp nodig hebben dan we in één keer kunnen bieden. We doen er echter alles aan om de wachttijden zo kort mogelijk te houden. In ons overzicht vind je de gemiddelde wachttijd bij ons.

Als je bij ons bent aangemeld, ontvang je samen de uitnodigingsbrief inloggegevens voor online hulpmodules waarmee je alvast zelf aan de slag kunt.

Als je acuut hulp nodig hebt, is er uiteraard geen wachttijd. Je (huis)arts kan je doorverwijzen naar onze Spoedeisende Hulp Psychiatrie.

Ik ben aangemeld. Wat gaat er nu gebeuren?

Nadat je bij ons bent aangemeld door je (huis)arts of medisch specialist ontvang je van ons een brief met de uitnodiging voor het intakegesprek. Voor het intakegesprek bestaat een wachttijd. In de brief vind je daarom ook een link naar online zelfhulpmodules, de zogenaamde e-health. Met deze modules kun je alvast zelf aan de slag tot aan het intakegesprek. In het stappenplan intake en behandeling lees je wat je kunt verwachten van het intakegesprek en de behandeling die daarop volgt.

Ik heb nu hulp nodig!