Bo deed een faalangsttraining

Het verhaal van Bo

"Op school ging het best goed. Maar als ik bijvoorbeeld een Cito-toets moest maken, ging het mis. Dan raakte ik de controle over mezelf kwijt. Ik kon niet meer denken, kreeg het warm en had buikpijn. Eerst dachten mijn ouders en ik dat het kwam doordat er verdrietige dingen in de familie waren gebeurd. Maar de klachten werden niet minder. Ik baalde ervan, Cito-toetsen zijn belangrijk voor je toekomst. Het zou zonde zijn als ik een lager schooladvies zou krijgen alleen door mijn stress tijdens toetsen. Maar de Cito is niet het enige waar ik angst voor heb. Logeren lukt mij niet, want dan voel ik me heel ellendig. Daar wilde ik ook graag iets aan doen in deze faalangst-training."

 

"Twee vriendinnen van school deden al een faalangsttraining bij Doel Delfland en de juf en mijn ouders raadden me aan om het ook te doen. Dat vond ik wel even spannend, maar na de eerste keer was ik al blij dat ik was gegaan; het was fijn om te merken dat ik niet de enige ben die faalangst heeft. Ik leerde heel veel. Hoe je een moodboard maakt van je gevoelens bijvoorbeeld. Dat moodboard staat nog steeds in mijn kamer en ik kijk er nog regelmatig naar. De aanmoedigingen die erop staan, helpen me nog steeds. De ademhalingsoefening vind ik heel fijn, die doe ik heel vaak om te ontspannen. Bijvoorbeeld voor een Cito-toets. Het werkt, mijn resultaten zijn verbeterd. Het belangrijkste dat ik heb geleerd is misschien wel dat niet alles perfect hoeft te zijn. Goed is ook al een heel mooi resultaat. Mijn eigen verwachtingen waren best hoog, het was lastig om daar aan te voldoen. Mijn logeerangst is nog niet helemaal over, daar ga ik verder aan werken met een therapeut.

Ik ben negen keer naar de trainingen geweest, op woensdagmiddag. Dat duurde anderhalf uur, soms vond ik dat best lang en had ik meer zin om buiten te spelen. Maar vaak was het wel erg leuk. Ik zou het zo weer doen als het nodig is."