Contact met ervaringswerkers

Soms kan het fijn zijn om te praten met iemand die iets vergelijkbaars heeft meegemaakt en daarom snapt wat je doormaakt. Bij Doel Delfland werken ervaringswerkers die weten hoe het is om met een stoornis te leven, therapie te volgen en te herstellen. Zij hebben ervaring met en kennis over wat het betekent om psychische problemen te hebben en weten welke handvatten, oplossingen en strategieën werken.

Herstelacademie

Bij de Herstelacademie houden we ons bezig met de herstelwensen van de deelnemers en gaan we aan de slag met de ideeën die jij inbrengt.

 

Een veilige plek om vooruit te komen

De Herstelacademie is een plek waar activiteiten worden georganiseerd voor mensen die steun kunnen gebruiken. Iedereen maakt in zijn leven ingrijpende gebeurtenissen mee. Deze gebeurtenissen hebben vaak invloed op allerlei vlakken: op je relatie, kinderen, financiële positie, werk, geestelijke en lichamelijke gezondheid, huisvesting enzovoort. Soms brengen deze gebeurtenissen je uit balans. Dan heb je een rustige en veilige plek nodig waar je op eigen kracht, kunt deelnemen aan activiteiten, groepen, cursussen of trainingen. Vaak is ondersteuning beschikbaar waarbij je afhankelijk bent van een Wmo-indicatie of waarvoor je in behandeling moet zijn. Bij de Herstelacademie is dit niet nodig en kan iedereen meedoen.

 

Professionele ondersteuning

De Herstelacademie is een initiatief van Doel Delfland, onderdeel van GGZ Delfland. GGZ Delfland is in de regio de specialist op het gebied van geestelijke gezondheidszorg, dagbestedingsactiviteiten, woonbegeleiding en preventieve ondersteuning voor mensen met psychische problemen. De Herstelacademie wordt georganiseerd door ervaringsdeskundigen. Zij hebben ervaring met en kennis over wat het betekent om psychische problemen te hebben, en weten welke handvatten, oplossingen en strategieën werken.

Aanbod

Iedere deelnemer heeft bepaalde overeenkomsten en kwetsbaarheden. Door deze met elkaar te delen, kun je herkenning bij elkaar vinden. Het aanbod bij de Herstelacademie bestaat uit praktische (herstel)cursussen en trainingen, mindfulness-groepen, een weekendrestaurant en supportgroepen. Het aanbod wordt bepaald door de deelnemers zelf. Dus, heb je een idee als het oprichten van een kook- of praatgroep, dan kan dat. Hiermee biedt de Herstelacademie een breed palet aan mogelijkheden voor mensen die op zoek zijn naar kansen om vooruit te komen en hun talenten willen benutten.

 

Herstelgroep

Samen met jou willen we leren over herstel en ondersteuning. Daarom organiseert de Herstelacademie de herstelgroep. In een herstelgroep kun je jezelf zijn, praten over het geen dat je bezighoudt en vrijuit delen wat je hebt meegemaakt. Iedereen in de groep heeft bepaalde overeenkomsten en kwetsbaarheden. Op deze manier kun je herkenning bij elkaar vinden.

In de herstelgroep houden we ons bezig met herstelwensen van de deelnemers. Zo kun je zelf je herstelwensen aangeven of een thema inbrengen. Met deze ingebrachte ideeën en thema’s gaan we samen aan de slag. Thema’s die we bijvoorbeeld behandelen:

  • Hoe vraag je om hulp of ondersteuning in een kwetsbare situatie?
  • Hoe leg je uit aan je omgeving dat je niet lekker in je vel zit?
  • Hoe ga je om met eenzaamheid?
  • Hoe kom je verder in jouw herstel?
  • Hoe kun je jouw kwaliteiten laten zien?
Boeg: training ervaringsdeskundigheid

Wil jij je ervaring die je hebt met psychiatrie inzetten en weet je nog niet welke richting je op wilt? Dan is de training Basis oriëntatie ervaringsdeskundigheid (Boeg) een eerste stap om dit te onderzoeken. In deze training maak je kennis met verschillende onderdelen op het gebied van ervaringsdeskundigheid. Je leert meer over de basis van herstel en ervaringsdeskundigheid. Ook leer je hoe je jouw ervaring met psychiatrie professioneel kunt inzetten en maak je kennis met een aantal ervaringswerkers.

Boeg bestaat uit 15 wekelijkse bijeenkomsten van drie uur. Na deze training ben je klaar om een opleiding te volgen op het gebied van ervaringsdeskundigheid.

Grip op je knip

Beheer jij je eigen geldzaken maar heb je moeite om dit goed te regelen? In een vierdelige cursus kunnen we je helpen je geldzaken beter op orde te krijgen. We kunnen je helpen meer te leren over subsidies, toeslagen en bijlagen. Of, misschien wil jij tips over het beter beheren van boodschappengeld?

Thema’s die in de cursus aan bod kunnen komen:

  • Wat voor soort inkomsten en uitgaven zijn er?
  • Hoe kun je meer inzicht krijgen in subsidies, toelagen en bijdragen?
  • Hoe kun je beter internetbankieren?
  • Hoe kun je omgaan met onverwachte uitgaven?
  • Zijn de toeslagen van de Belastingdienst op orde? En, kom je in aanmerking voor toeslagen?
  • Welke verzekeringen zijn er? Welke verzekeringen zijn wel of niet belangrijk?
  • Hoe kun je beter overzicht krijgen in de uitgaven aan boodschappen?

De cursus Grip op je knip wordt gegeven door Doel Delfland in samenwerking met de Herstelacademie.

Locaties

De Herstelacademie is er in Delft en Schiedam:

Het Buitenhuis
Buitenhofdreef 274
2625 RE Delft
015 260 75 24

5 Molens
Nieuwe Damlaan 818
3118 AC  Schiedam
010 470 55 00

 

Spreekuur

De Herstelacademie houdt ook spreekuren waar je vragen kunt stellen en ideeën kunt uiten.
In Delft wordt er op werkdagen spreekuur gehouden van 09.30 uur tot 12.00 uur.
In Schiedam is er spreekuur op vrijdag van 13.00 uur tot 16.30 uur. 

Tijdens de spreekuren kun je bij ervaringsdeskundigen terecht met uiteenlopende vragen over de geestelijke gezondheidszorg. Dat kunnen algemene vragen zijn, maar ook vragen over een specifiek psychisch ziektebeeld. Onze ervaringsdeskundigen kennen de mogelijkheden goed en helpen je graag op weg. Als er vragen zijn waarbij de ervaringsdeskundigen, verwijzen ze je door naar lokale, regionale of landelijke belangenorganisaties.

 

Ondersteuning bij Wmo en voorlichting

De Herstelacademie kan je ondersteunen bij het ‘keukentafelgesprek’ dat je krijgt als je hulp hebt aangevraagd bij de gemeente. In dat gesprek gaat de gemeente na wat je zelf kan en waarbij de gemeente je moet ondersteunen vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Daarnaast geven de ervaringsdeskundigen van de Herstelacademie voorlichting op openbare locaties, zoals scholen, bibliotheken en wijk- en gezondheidscentra. Met hun levensverhalen illustreren zij dat iedereen psychische problemen kan krijgen.

 

Meer weten?

Voor meer informatie of vragen kun je contact opnemen met Jan Mostert. Hij is het eerste aanspreekpunt bij de Herstelacademie: 06 23 94 06 78, j.mostert@ggz-delfland.nl of herstelacademie@ggz-delfland.nl.

 

Verhalen van ervaringswerkers

Ruimte voor herstel

  • 'Het kan fijn zijn voor cliënten om te praten met iemand die iets vergelijkbaars ervaren heeft, iemand die naar je luistert en dingen herkent.'

    - Ervaringswerker Timo

    Lees Timo's verhaal

Meer weten? Hoe wij je helpen

Ik ben nog geen cliënt bij Doel Delfland

Iedereen is welkom bij ons. Ook als je geen cliënt bent bij Doel Delfland. Je kunt dan gebruik maken van onze inlooplocaties. Onze inlooplocaties leveren een belangrijke bijdrage aan het voorkomen van eenzaamheid. Onze locaties zitten verspreid over de hele regio, zodat we voor iedereen goed bereikbaar zijn.

Inloopmogelijkheden

Ik ben een cliënt bij Doel Delfland

We hebben een uitgebreid aanbod aan dagbestedingsactiviteiten, in veel verschillende gemeenten. Ben je nieuwsgierig naar wat je kunt doen en waar je dat kunt doen? Alle actuele informatie vind je in de Doel Delfland activiteiten-app.

Doel Delfland activiteiten-app