Sanne is gezondheidszorgpsycholoog bij Grip Delfland

Het verhaal van Sanne

"Uit eigen ervaring weet ik hoe goed een kortdurende behandeling kan helpen bij psychische klachten. Ik heb dan ook bewust gekozen voor werken in de basis geestelijke gezondheidszorg (psychologische hulp voor mensen met lichte tot matige psychische problemen, red.) omdat je daarmee iemand in korte tijd kunt helpen de regie over zijn leven weer terug te nemen. Ik vind het fijn om die verbetering bij een cliënt te zien plaatsvinden. En om de persoon tegenover me handvatten mee te geven waar hij zichzelf naderhand mee kan redden, wat hij bijvoorbeeld moet doen als er weer een depressie komt opzetten."

 

"De cliënten die aan mijn bureau komen zitten, hebben relatief lichte psychische klachten. Denk aan depressie, angsten, burn-outs, trauma en verslaving. De verhalen die ik hoor, raken me. Soms heb ik tranen in mijn ogen. Gelukkig weet ik ook dat cliënten zich over een tijdje veel beter zullen voelen.

GGZ Delfland is één van mijn eerste werkgevers. Wat ik fijn vind, is dat ik hier niet eindeloos hoef te praten maar behandelingen kan bieden waarvan ik weet dat ze werken. Ik ga echt samen met een cliënt aan de slag. Ik vraag daarbij steeds wat hij zelf wil. Wat ik zelf erg leuk vind om te geven, is cognitieve gedragstherapie. Daarbij onderzoek je waarom iemand bepaalde gedachten en gevoelens heeft en hoe dat omgebogen kan worden naar iets positiefs. EMDR (therapie voor mensen met een trauma, red.) vind ik bijzonder, omdat het eigenlijk een eenvoudige therapie is die ontzettend veel resultaat laat zien. Ik heb het zelf ondergaan en heb ervaren hoe het nare ervaringen in een andere context zet. Binnenkort ga ik de virtual reality therapie opleiding volgen, daar ben ik ook enorm benieuwd naar. Dat is misschien wel het geheim van een goede psycholoog: altijd nieuwsgierig blijven en nooit denken dat je het allemaal weet."