Nieuws

Doel Delfland preventie organiseert succesvolle bijeenkomst over depressie

“Jongeren die somber zijn, dat hoort er toch eigenlijk een beetje bij op die leeftijd?” Het is een opmerking die de medewerkers van Doel Delfland preventie vaker hoorden vanuit het veld. Een depressie is namelijk niet eenvoudig te signaleren bij een doelgroep die beheerst wordt door hormonen en daardoor inderdaad ook wel eens een dipje heeft. Om een dip van een depressie te leren onderscheiden, organiseerde de afdeling preventie van Doel Delfland op 6 november een informatiemiddag voor hun netwerkpartners.

In een bomvolle zaal kwamen mensen uit alle hoeken van de jeugdzorg samen: verpleegkundigen, jeugdteams van gemeentes, schoolmaatschappelijk werkers, politieagenten, jongerenwerkers en meer. Allemaal om te horen hoe je signaleert wanneer een kind of een jongere last heeft van iets meer dan een dip. Verschillende behandelaren gaven door middel van lezingen handvatten mee om depressie zo vroeg mogelijk te ontdekken en twee ervaringsdeskundigen vertelden openhartig over hun depressie en hun ervaring met de hulpverlening. Aanwezigen konden met behulp van een virtual reality bril bovendien ervaren hoe het is om een depressie te hebben door middel van een 3D ervaringsfilm.

 

Muisstil

Beleidsmedewerker jeugd en trainer Rinske Loykens organiseerde de middag met collega’s en is tevreden over de uitkomst: “voor mensen die veel met jongeren te maken hebben, is het belangrijk te kunnen ontdekken wanneer jongeren kampen met meer dan alleen somberheid. Het was een inspirerende middag, dat bleek wel uit het feit dat iedereen muisstil luisterde naar de sprekers.” Ook preventie collega Rianne van den Bulk is tevreden over de middag: “als al deze mensen de informatie die ze vandaag tot zich hebben genomen meenemen naar hun werk, zijn ze een stuk alerter op de kenmerken van een depressie. Uit de ontroerende verhalen van de ervaringsdeskundigen bleek bovendien maar weer eens hoe belangrijk de mens achter de hulpverlener is. Een bewustwording die zinvol is voor zowel de professional als de persoon erachter.”

Meer weten?

Preventietrainingen

Preventie is een manier om psychische problemen te voorkomen of beperken. We hebben een uitgebreid aanbod.

Trainingen voor volwassenen Trainingen voor jeugd

Online trainingen

Als je zelf al aan de slag wilt, kan dat met onze online trainingen. Je leert er sociale en emotionele vaardigheden en hoe je om kunt gaan met je problemen.

Aanbod online trainingen