Nieuws

GGZ Delfland beloond voor duurzame bedrijfsvoering

Als organisatie zetten we ons niet alleen in voor goede zorg, we vinden het ook belangrijk bij te dragen aan een duurzamere samenleving. Voor drie locaties hebben we het certificaat niveau zilver van de inmiddels aangescherpte Milieuthermometer Zorg behaald. Hiermee zijn we de eerste zorginstelling in Nederland met dit keurmerk volgens de nieuwe criteria. GGZ Delfland is bewust bezig met een duurzame bedrijfsvoering, meer dan wettelijk voorgeschreven is.

We vinden het belangrijk om bewust bezig te zijn met duurzaamheid. Daarom werken collega’s uit diverse organisatieonderdelen samen aan de verduurzaming van de bedrijfsvoering. Met elkaar zijn de afgelopen jaren meerdere maatregelen bedacht en uitgevoerd, en dat is beloond met het certificaat. Zo is onder meer de bestaande verlichting vervangen door ledverlichting, witte stroom heeft plaats gemaakt voor groene stroom op basis van Hollandse wind, er zijn elektrische bedrijfsauto’s en e-bikes aangeschaft, bewegingsdetectoren voor licht geplaatst, afval wordt voorkomen en gescheiden, en er is gekozen voor gezonde en duurzame toeleveranciers. Op de locaties aan de Sint Jorisweg in Delft, de Franz Lehàrstraat in Rotterdam en de Stadhouderslaan in Schiedam zijn bovendien zonnepanelen geplaatst.

 

Ambitie voor nóg duurzamere zorg

De milieuthermometer is speciaal ontwikkeld voor de zorgsector. Zorginstellingen kunnen drie verschillende niveaus behalen: brons, zilver en goud. Bij het behalen van brons laat een organisatie zien te voldoen aan de wettelijke vereisten. Met zilver gaat een instelling een stap verder en wordt onder meer het vastgoed verduurzaamd, ingekocht volgens duurzaam inkoopbeleid, worden zakelijke gereden kilometers beperkt, voedselverliezen gemeten en elektrische auto’s aangeschaft. Bij ons gaan de bedrijfsauto’s ook over op zuinige banden, wordt gebruik gemaakt van milieuvriendelijker strooizout en wordt het gebruik van wegwerpartikelen zo snel mogelijk gereduceerd. Met een ambitie voor goud zullen we nog verder verduurzamen, maar eerst zullen we ons richten op het behalen van het certificaat niveau zilver voor alle eigendomslocaties.