Nieuws

GGZ Delfland start met leefstijl project in kliniek De Ridder

In de geestelijke gezondheidszorg is steeds meer aandacht voor leefstijl. Een gezonde manier van eten, leven en bewegen is voor mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid niet altijd vanzelfsprekend. Het gevolg is dat de levensverwachting veel lager is bij deze groep. Om daar verandering in te brengen, start GGZ Delfland in december met een pilot gericht op verbetering van de leefstijl. De pilot vindt plaats op een afdeling van de Delftse kliniek waar cliënten vaak langdurig verblijven. De cliënten van de afdeling worden dan 16 uur per week begeleid door een mental coach die gaat letten op voeding, beweging en andere leefstijl factoren.

Als je kampt met een psychiatrische aandoening kan het lastig zijn om de motivatie te vinden voor een gezonde en actieve leefstijl. Een aantal cliënten rookt en heeft last van overgewicht als gevolg van medicijngebruik, negatieve symptomen en passiviteit. Ongezond overgewicht kan leiden tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, diabetes en andere aandoeningen. Wladimir Andela, cluster manager bedrijfsvoering: “We gaan ervan uit dat deze pilot de gezondheid verbetert van cliënten die langdurig bij ons in zorg zijn. Zij hebben veel klachten die vaak het gevolg zijn van hun leefstijl. Ze zijn te zwaar, roken meer dan gemiddeld en gebruiken veel medicatie, die ook oorzaak kan zijn van overgewicht. Uit onderzoek is gebleken dat psychiatrische patiënten minder medicatie kunnen gebruiken als ze gezonder leven. De resultaten gaan we meten, denk aan bloedwaarden en longinhoud. Na een jaar kunnen we dan zien of het project een positief resultaat heeft gehad.”

 

Droombaan

Cynthia Recoert is de nieuwe begeleider leefstijl van GGZ Delfland. Zij is sportinstructrice, mental coach en volgt op dit moment een opleiding tot bewegingsconsulent en bewegingsdeskundige. De nieuwe functie op afdelingen Ridder 12 tot en met 14 op de locatie Delft is voor haar een droombaan: “ik werkte al lang als secretaresse bij GGZ Delfland. Ik wilde altijd al met cliënten werken maar dat was eerder niet mogelijk. Nu vielen het afronden van mijn opleiding sportpsychologie en het ontstaan van deze vacature samen. Ik werkte naast mijn baan als secretaresse ook al met mensen die gewicht willen verliezen. Maar deze groep is een leuke uitdaging, omdat er zoveel te winnen is met een gezondere manier van leven. Ik kan niet wachten om aan de slag te gaan!”

Meer weten?

Ik ben nog geen cliënt bij GGZ Delfland

We helpen je graag.

Naar Hoe wij je helpen Naar Hulp & ondersteuning

Ik ben een cliënt bij GGZ Delfland

Neem rechtstreeks contact op met je behandelaar of begeleider. Als naaste heb je vooraf toestemming nodig van de cliënt.

Ik heb geen contactgegevens