Nieuws

Herstelacademie biedt bewoners nieuw hulpmiddel bij psychiatrische crisis

Voor de inwoners van Delft is er een nieuw hulpmiddel dat uitkomst biedt bij een psychiatrische crisis: de Crisiskaart. Op deze kaart staat wat omstanders en hulpverleners moeten doen als de kaarthouder een psychische crisis doormaakt. De Herstelacademie van Doel Delfland is sinds begin september in Delft licentiehouder. Ervaringsdeskundigen van de Herstelacademie helpen inwoners bij het verwoorden van hun eigen wensen en behoeften bij een crisis.

De Crisiskaart is voor iedereen die ooit een crisis heeft meegemaakt of bang is om er (ooit) een mee te maken. De kern van deze kaart is dat je van te voren afspraken maakt met anderen. Hoe ziet een crisis er bij jou uit? Wat moeten omstanders en hulpverleners doen of laten als je in crisis bent? Wie moeten ze bellen? Kortom, alle informatie die er nodig is om diegene goed op te vangen.

Marijke Mazer, coördinator crisiskaart en ervaringswerker binnen GGZ Delfland: 'De Crisiskaart kan rust geven ten tijde van een crisis, omdat er precies in staat wat iemand nodig heeft en ook wat iemand juist absoluut niet wil. Dat zorgt voor duidelijkheid en begrip. Met de Crisiskaart hopen we ervoor te zorgen dat een crisis minder traumatisch verloopt en er minder dwangzorg nodig is.'

Een Crisiskaart opstellen doe je niet alleen. Binnen de Herstelacademie van Doel Delfland zijn er 11 ervaringsdeskundigen opgeleid tot crisiskaartconsulent. De consulent biedt ondersteuning bij het opstellen van de Crisiskaart, waarbij de kaarthouder bepaalt wat er op de kaart komt te staan.

Heb je vragen over de Crisiskaart of wil je een afspraak maken om de kaart in te vullen? Neem dan contact op met Marijke Mazer (coördinator crisiskaart) op 06 20 16 37 68 of via m.mazer@ggz-delfland.nl.

Meer informatie over de Crisiskaart vind je op www.crisiskaart.nl