Nieuws

Ingebruikname nieuwe kliniek De Toren en gerenoveerde polikliniek De Stadhouder

Op donderdag 18 maart 2021 verhuizen de laatste klinische cliënten terug van de tijdelijke huisvesting in het gebouw François HaverSchmidt naar de nieuwe kliniek De Toren aan de Dr. Noletstraat in Schiedam. Een maand eerder werd al een deel van de gerenoveerde polikliniek De Stadhouder aan de Stadhouderslaan in gebruik genomen.

Op 1 maart 2019 werd gestart met de renovatie en nieuwbouw van de kliniek en de renovatie van de polikliniek. GGZ Delfland wilde er weer een moderne, comfortabele, veilige en duurzame locatie van maken waar mensen met een psychiatrische stoornis geholpen worden. De werkzaamheden waren ingrijpend. Daardoor was het voor een deel van de opgenomen cliënten niet mogelijk om in de kliniek te blijven. De kliniek is vanaf 18 maart 2021 weer volledig in gebruik en naar verwachting is de polikliniek na de zomer weer volledig in gebruik.

Kliniek De Toren

In de kliniek zijn de kamers volledig gerenoveerd en ruimer gemaakt. Alle kamers hebben een eigen badkamer met toilet gekregen. De kamers zijn voorzien van koeling en is er binnen de kliniek veel aandacht besteed aan lichtinval en natuurlijke verlichting. In de woonkamers zijn nieuwe keukens geplaatst en vides zijn dichtgemaakt voor meer leefruimte. In de gecreëerde tuinkamers kunnen cliënten fitnessen. Cliënten kunnen alles op dezelfde verdieping doen: van slapen, eten, sporten tot buiten zitten. Voorheen was dit niet mogelijk.

De kliniek is verduurzaamd. Zo zijn er zonnepanelen geplaatst en is er een groendak gemaakt. Verder is de kliniek voorzien van moderne spreekkamers en een ruime, lichte kantoorruimte boven de nieuwe centrale entree. Dit alles zorgt voor positieve reacties bij cliënten en collega’s. Zij geven aan de nieuwe kliniek als aanwinst te ervaren.

Naam nieuwe kliniek

Voor de naam van de kliniek is een prijsvraag geweest onder collega’s en cliënten. Uit ruim 100 inzendingen is De Toren als naam gekozen. De Toren is om drie redenen toepasselijk. Een oud spreekwoord luidt: ‘De reis is nog niet ten einde als men kerk en toren herkent’. Het betekent dat je niet opgeeft tot het doel bereikt is. In Schiedam kun je de toren van de Grote- of Sint Janskerk beklimmen. Je inzet wordt dan beloond met een prachtig uitzicht. Dit kun je enigszins vergelijken met een zorgtraject. En, in Delft, waar de hoofdlocatie van GGZ Delfland is gevestigd, ligt Willem van Oranje begraven onder de toren van de Nieuwe Kerk. Nu de renovatie voltooid is, liggen de voormalige klinieken 1 en 2 figuurlijk begraven onder de nieuwe kliniek De Toren.

Polikliniek De Stadhouder

In de gerenoveerde polikliniek wordt het totale ambulante zorgaanbod voor volwassenen in Schiedam ondergebracht. Dat komt de zorg ten goede en is voor veel cliënten gemakkelijker. De aanpassingen in de polikliniek moeten net als bij de kliniek bijdragen aan een moderne, comfortabele, veilige en duurzame werk- en verblijfomgeving. Er worden onder meer extra vergaderruimtes en flexibele werkplekken gecreëerd met een open en informeel karakter. Alle collega’s krijgen een mobiel device zodat iedereen mobiel inzetbaar is en overal kan inloggen. Ook is er in de polikliniek een nieuwe restauratieve voorziening voor cliënten en medewerkers.