Het gedrag van anderen leren begrijpen

Mentalization-based therapy

Mentalization-based therapy helpt als je last hebt van een borderline persoonlijkheidsstoornis. Je leert om het gedrag van jezelf en anderen te zien en te begrijpen. Je kunt je dan beter voorstellen wat andere mensen denken en voelen. Daardoor kun je je eigen negatieve denkpatronen doorbreken en op een gepaste manier reageren op anderen.

Wat doe je tijdens mentalization-based therapy?

Je gaat samen met de therapeut kijken wanneer je inlevingsvermogen afneemt. Wat gebeurde er daarvoor precies en wat zijn de gevolgen? Waarom bots je met de een wel en de ander niet? Wat maakt dat je je aan iemand ergert? Wat zegt dat over jezelf? Hoe kun je er anders mee omgaan? Vervolgens leer je te 'mentaliseren'. Dit betekent dat je gevoelens, gedachten en bedoelingen leert zien en begrijpen. Zowel bij anderen als bij jezelf.

Wat is het resultaat?

Je voelt het oplopen van spanning beter aankomen. Meestal kun je nu benoemen waar de spanning door komt en hier door middel van mentaliseren beter mee omgaan. Hierdoor neem je meer afstand van het intense gevoel van het moment en worden je contacten met anderen makkelijker.

Waar we kunnen helpen

Stoornissen

Een behandeling is niet standaard, maar hangt af van jouw stoornis, en jouw wensen en behoeften. Deze behandeling bieden we aan bij de volgende stoornissen:

Meer weten?

Ik ben nog geen cliënt bij GGZ Delfland

We helpen je graag.

Naar Hoe wij je helpen Naar Hulp & ondersteuning

Ik ben een cliënt bij GGZ Delfland

Neem rechtstreeks contact op met je behandelaar of begeleider. Als naaste heb je vooraf toestemming nodig van de cliënt.

Ik heb geen contactgegevens