Dwangmatige persoonlijkheidsstoornis

Met een obsessieve compulsieve of dwangmatige persoonlijkheidsstoornis stel je te hoge eisen aan jezelf.

Je hebt vaak veel last van dwanggedachten of dwanghandelingen. Je legt jezelf leefregels op en daar mag je niet vanaf wijken. Je herhaalt bijvoorbeeld ontelbaar vaak dezelfde handeling. Alles moet perfect zijn. Je bent obsessief bezig met details, regels, lijsten, organisatie of schema’s. Hierdoor ben je slecht in staat om dagelijkse activiteiten te verrichten, te werken en relaties te onderhouden.

Als je een dwangmatige stoornis hebt, ervaar je veel stress en heb je vaak ook stress-gerelateerde lichamelijke klachten, angststoornissen of een burn-out. Ook heb je vaker dan gemiddeld een eetstoornis. Verder kun je last hebben van somberheidsklachten.

Jonger dan 18 jaar, klik dan hier

Kenmerken

In een of meerdere van deze kenmerken herken jij jezelf misschien wel:

  • Overdreven perfectionistisch zijn
  • Veel stress ervaren
  • Last hebben van ongewenste dwanggedachten
  • Jezelf verplichten bepaalde handelingen telkens te herhalen
  • Obsessief bezig zijn met organiseren

Informatie over dwangmatige persoonlijkheidsstoornis

Veel mensen met een dwangmatige persoonlijkheidsstoornis zijn opgegroeid met afstandelijke, kritische of strenge ouders. Tijdens je opvoeding was er waarschijnlijk weinig ruimte voor spel, ontspanning en pubergedrag.

Deze stoornis komt voor bij ongeveer één procent van de bevolking.

Met de behandeling helpen we je jouw klachten te verminderen, je starre patronen te veranderen en de kwaliteit van leven voor je te verbeteren. Stapje voor stapje werk je samen met je begeleider aan je zelfvertrouwen en zelfredzaamheid. Je ontdekt je eigen kracht en mening. Hierdoor kun je steeds beter zelfstandig beslissingen nemen en opkomen voor jezelf.

De behandeling bestaat vaak uit meerdere onderdelen: groepsgesprekken, soms aangevuld met online behandelingen en individuele gesprekken. Ook medicijnen kunnen deel uit maken van de behandeling. Welke onderdelen je uit ons aanbod gaat volgen, is afhankelijk van je klachten, en jou wensen en behoeften. Ons aanbod bestaat uit:

Psycho-educatie

Geïntegreerde richtlijnbehandeling

Schematherapie

Mentalization-based therapie

Farmacotherapie

Individuele trajectbegeleiding

Systeemtherapie

Zorg dat je veel weet over de dwangmatige persoonlijkheidsstoornis van je naaste. Iemand met een persoonlijkheidsstoornis kan soms heftig reageren. Dat zou je je niet persoonlijk moeten aantrekken, maar dit is niet eenvoudig. Daarom is het handig als je de achtergronden van de stoornis goed begrijpt, je ziet dan sneller in wanneer iets een gevolg is van de stoornis. Als er kinderen in het spel zijn, zorg dan dat zij ook goed op de hoogte zijn of begeleid worden. Kinderen zijn geneigd zich heel erg aan te passen, maar dit wil niet altijd zeggen dat ze geen last hebben van de stoornis.

We hebben een aantal tips, die je misschien helpen.

  • Betrek als je het prettig vindt, iemand bij je behandeling. Het is fijn als je niet alles alleen hoeft te doen.
  • Blijf open en eerlijk met elkaar praten over de moeilijkheden die jij en je naasten meemaken.
  • Zorg voor ritme en regelmaat in je dagelijks leven. Eet regelmatig en gezond, beweeg voldoende, spreek regelmatig af met mensen en zorg voor een zinvolle dagbesteding, bijvoorbeeld werk of vrijwilligerswerk. Ritme en regelmaat dragen bij aan je herstel.

Meer informatie over een persoonlijkheidsstoornis en patiëntenverenigingen vind je op onder meer de volgende websites. De websites openen in een nieuw venster.

nvvp.nl

ggzstandaarden.nl

thuisarts.nl

Voortdurend verbeteren

Onderzoek

We willen de best mogelijke zorg leveren, nu en in de toekomst. Daarom doen we naast ons werk uitgebreid (wetenschappelijk) onderzoek en investeren we in nieuwe technieken.

Veelgestelde vragen

Voortdurend verbeteren

Onderzoek

We willen de best mogelijke zorg leveren, nu en in de toekomst. Daarom doen we naast ons werk uitgebreid (wetenschappelijk) onderzoek en investeren we in nieuwe technieken.

Meer weten?

Ik ben nog geen cliënt bij GGZ Delfland

We helpen je graag.

Naar Hoe wij je helpen Naar Hulp & ondersteuning

Ik ben een cliënt bij GGZ Delfland

Neem rechtstreeks contact op met je behandelaar of begeleider. Als naaste heb je vooraf toestemming nodig van de cliënt.

Ik heb geen contactgegevens

Was dit artikel nuttig?

Hoe waardevol was deze pagina. Is de informatievoorziening duidelijk?

Aantal gebruikers wat dit nuttig vond: 1 van 3