Ontwijkende persoonlijkheidsstoornis

Als je een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis (OPS) hebt, dan heb je een extreem laag zelfbeeld.

Als je een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis hebt, voel je je minderwaardig en ziet innerlijke of uiterlijke tekortkomingen bij jezelf die anderen vaak niet zien. Omdat je je voor jezelf schaamt, ben je geremd en verlegen in contacten met anderen. Je begint alleen een relatie als je ervan overtuigd bent dat je niet afgewezen gaat worden. Verlating en afwijzing is voor mensen met een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis vaak zo pijnlijk dat ze liever kiezen voor eenzaamheid dan dat ze proberen contacten aan te gaan. Dit kan leiden tot eenzaamheid, sociaal isolement of zelfs straatvrees.

Jonger dan 18 jaar, klik dan hier

Kenmerken

In een of meerdere van deze kenmerken herken jij jezelf misschien:

  • Je minderwaardig voelen, jezelf haten
  • Overgevoelig zijn voor kritiek of afwijzing
  • Fantaseren om aan de werkelijkheid te ontsnappen
  • Eenzaam zijn en weinig vrienden hebben
  • Wantrouwend zijn

Informatie over ontwijkende persoonlijkheidsstoornis

Introverte of verlegen mensen hebben meer aanleg om een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis te krijgen dan anderen. Maar ook je opvoeding heeft invloed. Kreeg je bijvoorbeeld als kind veel kritiek, waren je ouders overbezorgd of ben je veel gepest? Ook als je grote veranderingen hebt meegemaakt, kan dat invloed hebben. Een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis komt relatief vaak voor, 1 tot 5 procent van de Nederlandse bevolking kampt ermee.

Met de behandeling helpen we je jouw klachten te verminderen, je starre patronen te veranderen en de kwaliteit van leven voor je te verbeteren. Stapje voor stapje werk je samen met je begeleider aan je zelfvertrouwen en zelfredzaamheid. Je ontdekt je eigen kracht en mening. Hierdoor kun je steeds beter zelfstandig beslissingen nemen en opkomen voor jezelf.

De behandeling bestaat vaak uit meerdere onderdelen: groepsgesprekken, soms aangevuld met online behandelingen en individuele gesprekken. Ook medicijnen kunnen deel uit maken van de behandeling. Welke onderdelen je uit ons aanbod gaat volgen, is afhankelijk van je klachten, en jou wensen en behoeften. Ons aanbod bestaat uit:

Psycho-educatie

Geïntegreerde richtlijnbehandeling

Schematherapie

Mentalization-based therapie

Farmacotherapie

Individuele trajectbegeleiding

Systeemtherapie

Je naaste is misschien geneigd om zich achter jou te verschuilen, omdat hij over zichzelf erg onzeker is. Het is belangrijk om daar niet aan toe te geven en teveel voor hem te denken. Vraag gericht naar zijn eigen mening of gevoel en geef daarbij niet zomaar op. Omdat er een kans is dat jouw naaste erg op je leunt, is het belangrijk dat je tijd voor jezelf vrijmaakt. Maak daarover duidelijke afspraken. Als je naaste hulp heeft gezocht, kan het zijn dat hij ineens erg mondig is of sneller boos wordt. Schrik daar niet van, er moet een nieuwe balans in jullie relatie ontstaan. Daarom kan het goed zijn om een keer mee te gaan naar de therapie, om dit af te stemmen.

We hebben een aantal tips, die je kunnen helpen.

  • Betrek als je het prettig vindt, iemand bij je behandeling. Het is fijn als je niet alles alleen hoeft te doen.
  • Blijf open en eerlijk met elkaar praten over de moeilijkheden die jij en je naasten meemaken.
  • Zorg voor ritme en regelmaat in je dagelijks leven. Eet regelmatig en gezond, beweeg voldoende, spreek regelmatig af met mensen en zorg voor een zinvolle dagbesteding, bijvoorbeeld werk of vrijwilligerswerk. Ritme en regelmaat dragen bij aan je herstel.

Meer informatie over een persoonlijkheidsstoornis en patiëntenverenigingen vind je op onder meer de volgende websites. De websites openen in een nieuw venster.

nvvp.nl

ggzstandaarden.nl

thuisarts.nl

Voortdurend verbeteren

Onderzoek

We willen de best mogelijke zorg leveren, nu en in de toekomst. Daarom doen we naast ons werk uitgebreid (wetenschappelijk) onderzoek en investeren we in nieuwe technieken.

Veelgestelde vragen

Voortdurend verbeteren

Onderzoek

We willen de best mogelijke zorg leveren, nu en in de toekomst. Daarom doen we naast ons werk uitgebreid (wetenschappelijk) onderzoek en investeren we in nieuwe technieken.

Meer weten?

Ik ben nog geen cliënt bij GGZ Delfland

We helpen je graag.

Naar Hoe wij je helpen Naar Hulp & ondersteuning

Ik ben een cliënt bij GGZ Delfland

Neem rechtstreeks contact op met je behandelaar of begeleider. Als naaste heb je vooraf toestemming nodig van de cliënt.

Ik heb geen contactgegevens

Was dit artikel nuttig?

Hoe waardevol was deze pagina. Is de informatievoorziening duidelijk?