Veranderen van denk- en gedragspatronen

Schematherapie

Schematherapie is een intensieve behandeling voor als je een ernstige persoonlijkheidsstoornis hebt die het gevolg is van negatieve ervaringen. Bijvoorbeeld als je bent bekritiseerd, in de steek gelaten, misbruikt, mishandeld, buitengesloten of gepest.

Wat zijn schema's?

Door slechte ervaringen heb je misschien negatieve overtuigingen ontwikkeld over jezelf, anderen en je omgeving. Die negatieve overtuigingen noemen we schema's. Schema's kunnen sociale en emotionele problemen veroorzaken. Ze leiden bijvoorbeeld tot stress, eenzaamheid, depressie, paniek en angst.

Wat doe je tijdens schematherapie?

Met schematherapie leer je hinderlijke denk- en gedragspatronen herkennen en leer je hoe je ze kunt veranderen. Je behandelaar helpt je de schema’s op te sporen. Samen onderzoeken jullie wat de oorzaak ervan is. Vervolgens leer je beter voor jezelf te zorgen. Je leert voelen wat je behoefte is en hoe je daar op een gezonde manier voor op kunt komen.

Het resultaat

Door de schematherapie verandert je gedrag. Ook je gedachten en gevoelens worden op een positieve manier anders.

Waar we kunnen helpen

Stoornissen

Een behandeling is niet standaard, maar hangt af van jouw stoornis, en jouw wensen en behoeften. Deze behandeling bieden we aan bij de volgende stoornissen:

Meer weten?

Ik ben nog geen cliënt bij GGZ Delfland

We helpen je graag.

Naar Hoe wij je helpen Naar Hulp & ondersteuning

Ik ben een cliënt bij GGZ Delfland

Neem rechtstreeks contact op met je behandelaar of begeleider. Als naaste heb je vooraf toestemming nodig van de cliënt.

Ik heb geen contactgegevens