Je omgeving betrekken

Systeemtherapie

Als je problemen hebt, staan die nooit op zichzelf. Ze hangen samen met je leefomgeving, zoals het gezin waarin je woont of de vrienden met wie je omgaat; ‘het systeem’. De mensen om je heen kunnen namelijk (bewust en onbewust) invloed uitoefenen op jouw problemen en ze daarmee ook in stand houden. Bij systeemtherapie wordt daarom je omgeving betrokken bij je behandeling en proberen we vaste patronen te doorbreken.

Hoe werkt het?

De belangrijkste mensen uit het systeem kunnen een bijdrage leveren aan de oplossing van de problemen en worden in overleg met jou ook uitgenodigd bij de gesprekken. Zo wordt niet alleen jij maar ook je omgeving zich bewust van de gewoontes die jullie hebben en hoe jullie elkaar beïnvloeden. Samen met je behandelaar kijken jullie of het handig is om de manier waarop jullie met elkaar omgaan te veranderen. Of om anders tegen problemen aan te leren kijken. En, omdat de mensen die dichtbij je ook beter leren begrijpen en ondersteunen, wordt het risico op het verergeren of terugkeren van de problemen kleiner.

Waar we kunnen helpen

Stoornissen

Dit artikel is gekoppeld aan een aantal aandoeningen. We hebben informatie over deze aandoeningen voor je op een rij gezet en geven uitleg over de behandelmogelijkheden.

Meer weten?

Ik ben nog geen cliënt bij GGZ Delfland jeugd

We helpen je graag.

Naar Hoe wij je helpen Naar Hulp en ondersteuning

Ik ben cliënt bij GGZ Delfland jeugd

Neem als je vragen hebt rechtstreeks contact op met je behandelaar of begeleider.

Ik heb geen contactgegevens