Persoonlijkheidsstoornissen

Als je een persoonlijkheidsstoornis hebt, zijn bepaalde karaktereigenschappen zo sterk dat ze je leven beheersen.

Je persoonlijkheid is een mix van alle dingen die je doet, zegt en denkt. Ze maken jou tot wie je bent, want niemand doet, zegt of denkt precies hetzelfde. Iedere persoon heeft mindere eigenschappen, karaktertrekken die niet zo leuk zijn. Dat je bijvoorbeeld snel jaloers bent. Of een beetje lui, verlegen of perfectionistisch. Heel normaal, want iedereen heeft leuke en minder leuke eigenschappen. Maar als die vervelende trekjes zo groot worden dat ze je karakter overheersen, worden ze wel een probleem. Dan zorgen ze ervoor dat jij moeilijke of spannende situaties niet goed aankunt. En dat je het heel lastig vindt om normaal om te gaan met de mensen om je heen. Dan loop je door je eigen persoonlijkheid vast op school, thuis of bij je vrienden. Dat noemen we een persoonlijkheidsstoornis.

Overigens is het lastig om een persoonlijkheidsstoornis bij jongeren te benoemen, omdat je hersenen (en daarmee je karakter) nog volop in ontwikkeling zijn. Maar soms zijn er wel trekjes van zo’n stoornis te bespeuren. Dan is het fijn als je hulp krijgt.

Kenmerken

Er zijn verschillende soorten persoonlijkheidsstoornissen. Waar je last van hebt en hoe zich dat uit, verschilt per soort.

Informatie over persoonlijkheidsstoornissen

Er zijn veel verschillende persoonlijkheidsstoornissen. We noemen hier de drie stoornissen die het meest bij jongeren voorkomen:

 

Vermijdende persoonlijkheidsstoornis

Jij voelt je in relaties met anderen heel erg onzeker. Je weet zeker dat je iets verkeerd zult doen of zeggen als je met andere mensen bent. Je denkt de hele tijd aan wat anderen van jou vinden en weet zeker dat ze jou saai en stom vinden. Die gedachten maken je heel somber en eenzaam. Omdat je je vaak zo ongemakkelijk voelt in gezelschap, trek je jezelf vaak terug.

 

Afhankelijke persoonlijkheidsstoornis

Je denkt dat je overal hulp van anderen bij nodig hebt. Anderen zijn in jouw ogen namelijk veel beter dan jij. Je houdt er niet van om alleen te zijn, je hebt liever iemand om je heen waar je op kunt steunen. Omdat je geen ruzie wilt krijgen, doe je altijd superlief tegen anderen en zeg je vooral niet wat je echt denkt. Soms zorgt dat ervoor dat mensen misbruik maken van jouw liefheid. Maar nooit jezelf kunnen zijn, is vooral heel vermoeiend. Dat kan stress of sombere gevoelens opleveren.

 

Borderline

Als je borderline hebt, verander je steeds heel sterk van gevoelens, stemmingen, relaties, zelfbeeld en gedrag. Nou hebben pubers daar wel vaker last van maar bij jou zijn die veranderingen vrij extreem. Omdat deze stoornis wat vaker voorkomt, behandelen we hem apart op deze website.

Wij kunnen je leren omgaan met je emoties waardoor je weer een stuk fijner in je vel zit en je goed kunt redden in het leven. Je krijgt meer zelfvertrouwen en durft daardoor ook veel meer. Je ouders zijn vaak erg belangrijk bij de behandeling, dus die betrekken we er ook bij.

Onze therapieën:

Systeemtherapie

Farmacotherapie

Emotie regulatie therapie

EMDR

Familie FACT

Bij GGZ Delfland vinden we ouders onmisbaar bij onze behandelingen. Maar wij ondersteunen ook de ouders, wij begrijpen als geen ander dat een kind met een persoonlijkheidsstoornis een enorme impact heeft op je leven en op het gezin. Daarom bieden we ook therapieën voor ouders aan.

Meer weten over persoonlijkheidsstoornissen? Op Brainwiki vind je heel veel informatie over stoornissen bij kinderen en jongeren. Brainwiki opent in een nieuw venster.

Veelgestelde vragen

Hoe bieden wij hulp

Behandelingen

De behandelmogelijkheden zijn afhankelijk van de problemen die je hebt en de situatie waarin je je bevindt. Beslissingen nemen we samen en we kijken samen wat werkt.

Meer weten?

Ik ben nog geen cliënt bij GGZ Delfland jeugd

We helpen je graag.

Naar Hoe wij je helpen Naar Hulp en ondersteuning

Ik ben cliënt bij GGZ Delfland jeugd

Neem als je vragen hebt rechtstreeks contact op met je behandelaar of begeleider.

Ik heb geen contactgegevens

Was dit artikel nuttig?

Hoe waardevol was deze pagina. Is de informatievoorziening duidelijk?