Borderline persoonlijkheidsstoornis

Als je een borderline persoonlijkheidsstoornis hebt, heb je last van emoties die alle kanten op gaan.

Het ene moment ben je blij, het volgende moment ben je woest, verdrietig of super somber. En dat gebeurt bij jou niet af en toe, maar heel vaak. Als je een borderline persoonlijkheidsstoornis hebt, heb je geen controle over je gedachten, je gevoelens en je gedrag. Dat doe je niet expres of om aandacht te krijgen, je kunt niet anders. Soms doe je dan dingen zonder er over na te denken. Je geeft al je geld in één keer uit, hebt zomaar seks met iemand, beschadigt jezelf door bijvoorbeeld in jezelf te snijden of je gebruikt drugs. Je voelt je hopeloos als het gebeurt. Het is alsof er elke dag een bom ontploft in jouw leven.

Kenmerken

In één of meerdere van deze kenmerken herken jij jezelf misschien wel:

  • Je bent heel bang dat mensen bij jou weggaan
  • Je weet eigenlijk niet wie je bent
  • Je doet soms dingen zonder er over na te denken. Dan gebruik je bijvoorbeeld drugs, eet je teveel of juist te weinig, geef je ineens heel veel geld uit of ga je zomaar met iemand naar bed
  • Je denkt aan zelfmoord en beschadigt jezelf, bijvoorbeeld door in je huid te snijden
  • Je voelt je steeds heel erg leeg
  • Je kunt zomaar ineens woedend worden om een reden die anderen helemaal niet zo erg vinden
  • Je stemming wisselt heel sterk, je kunt op één dag van heel blij naar heel verdrietig gaan

Informatie over borderline persoonlijkheidsstoornis

Veel borderliners denken zwart-wit. Je vindt iets geweldig of super stom en daar zit niets tussenin. Maar je kunt wel zomaar van gedachten veranderen. Dan vind je iemand het ene moment de liefste persoon van de wereld, maar je hebt maar weinig nodig om diegene opeens afschuwelijk te vinden. Als jij iets meemaakt dat je raakt, kun je daar erg heftig op reageren, wat voor anderen vaak onbegrijpelijk is. Het is moeilijk voor je omgeving om daarmee om te gaan. En dat terwijl jij wel heel veel behoefte hebt aan hun liefde. Je vindt het alleen heel erg moeilijk om iemand te vertrouwen.

Overigens is iedereen met een borderline persoonlijkheidsstoornis anders. Er zijn borderliners die heel snel boos en agressief worden, maar het kan ook dat je je gevoelens juist verbergt en dus heel erg in jezelf gekeerd bent. Hoewel borderline een heftige ziekte is, heeft het ook positieve kanten. Door jouw impulsiviteit maak je ook bijzondere dingen mee. Het leven is met jou nooit saai. Borderliners kunnen heel creatief, verrassend, intelligent, grappig en romantisch zijn.

 

Ontspoorde beroemdheden

Omdat veel mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis zich schamen voor hun gedrag, lijkt het misschien wel alsof jij de enige bent. Maar er zijn zelfs celebs met een borderline persoonlijkheidsstoornis. Actrice Angelina Jolie gaf toe dat ze vroeger vaak aan zelfmoord dacht en ze versleet de ene man na de andere. Ook zangeres Britney Spears ontspoorde door haar borderline stoornis. Zij trouwde in Vegas en scheidde 55 uur later alweer. Ook schoor ze voor het oog van de wereld haar hoofd kaal. Inmiddels zijn beide beroemdheden weer op hun pootjes geland, met dank aan therapie. Misschien vind je het moeilijk om hulp te zoeken, maar juist als je jong bent, kun je goed met borderline leren omgaan.

Met borderline word je geboren. Het openbaart zich vaak tijdens de pubertijd. Ook een nare ervaring kan zorgen dat een borderline stoornis problemen geeft. Er zijn in Nederland ongeveer 150.000 mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis. Dat zijn vaker meiden dan jongens.

Zonder hulp is het lastig overleven met borderline. Een op de tien borderliners vindt het leven zo zwaar dat ze zelfmoord plegen. Het is dus belangrijk dat jij hulp zoekt. Met therapie en steun van anderen kun je namelijk goed met borderline leren leven.

Onze therapieën:

Systeemtherapie

Emotie regulatie therapie

Farmacotherapie

EMDR

Geïntegreerde richtlijnbehandeling

 

Bij GGZ Delfland vinden we ouders onmisbaar bij onze behandelingen. Maar wij ondersteunen ook de ouders, wij begrijpen als geen ander dat een kind met een persoonlijkheidsstoornis een enorme impact heeft op je leven en op het gezin. Daarom bieden we ook therapieën voor ouders aan.

Meer weten over borderline stoornis? Op Brainwiki vind je heel veel informatie over stoornissen bij kinderen en jongeren. Brainwiki opent in een nieuw venster.

Veelgestelde vragen

Hoe bieden wij hulp

Behandelingen

De behandelmogelijkheden zijn afhankelijk van de problemen die je hebt en de situatie waarin je je bevindt. Beslissingen nemen we samen en we kijken samen wat werkt.

Meer weten?

Ik ben nog geen cliënt bij GGZ Delfland jeugd

We helpen je graag.

Naar Hoe wij je helpen Naar Hulp en ondersteuning

Ik ben cliënt bij GGZ Delfland jeugd

Neem als je vragen hebt rechtstreeks contact op met je behandelaar of begeleider.

Ik heb geen contactgegevens

Was dit artikel nuttig?

Hoe waardevol was deze pagina. Is de informatievoorziening duidelijk?

Aantal gebruikers wat dit nuttig vond: 2 van 2